e-news.cz - kurzy
Reklama

V Evropské Unii se zvýšil dovoz obnovitelných zdrojů energie

06.12.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
V Evropské Unii se zvýšil dovoz obnovitelných zdrojů energie

V roce 2021 utratila EU 13,8 miliardy eur za dovoz produktů souvisejících se zelenou energií (včetně např. větrných turbín, solárních panelů a kapalných biopaliv) ze zemí mimo EU. Mezitím EU vyvezla do zemí mimo EU produkty zelené energie v hodnotě méně než poloviny této částky (5,7 miliardy eur).

Ve světle snahy a strategickou soběstačnost a původu těchto technologií je tato bilance značně tristní.

Konkrétně EU dovezla ze zemí mimo EU solární panely v hodnotě 9,8 miliardy EUR, kapalná biopaliva v hodnotě 3,4 miliardy EUR a větrné turbíny v hodnotě 0,6 miliardy EUR. Hodnota dovozu solárních panelů a kapalných biopaliv byla mnohem vyšší než odpovídající hodnota vývozu tohoto zboží z EU do zemí mimo EU, která v obou případech činila 1,3 miliardy EUR. Naproti tomu hodnota vývozu větrných turbín do zemí mimo EU byla mnohem vyšší než hodnota dovozu (3,2 mld. EUR).

Vývoz kapalných biopaliv činil v roce 2012 pouze 0,5 miliardy EUR a v roce 2019 vzrostl na 1,7 miliardy EUR. V posledních dvou letech se však tento vývoz snížil a v roce 2021 klesl na 1,3 miliardy EUR.

Graf: Import udržitelných zdrojů energie 2012-2021

Zdroj: Eurostat

Z hlediska hodnoty byl dovoz větrných turbín a kapalných biopaliv do EU v roce 2021 vyšší než v roce 2012 a vykázal celkový nárůst o 418 %, resp. 7 %, zatímco dovoz solárních panelů se snížil o 3 %. Vývoz větrných turbín a kapalných biopaliv byl rovněž vyšší než v roce 2012 (+9 %, resp. +173 %), zatímco vývoz solárních panelů poklesl o 13 %. Zatímco však v posledních třech letech došlo k nárůstu vývozu větrných turbín a solárních panelů, současně došlo k poklesu vývozu kapalných biopaliv. 

Udržitelnost nebo závislost na Číně?

Právě tak vysoký schodek u obchodu se solárními panely se ve světle deklarované soběstačnosti jeví poněkud problematicky. Většina importu fotovoltaiky totiž pochází z Číny, kterou rozhodně nemůžeme označit za přímého evropského spojence. Státy EU by se tedy měly snažit svoje dodávky co nejvíce diverzifikovat, neboť udržitelnost nemůže být prosazována na úkor závislosti na státu jako je Čína.

FILIP BLAHA, analytik CETA

Foto: Pixabay

Zdroj: CETA


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama