e-news.cz - kurzy
Reklama

Český maloobchod ještě ani nedohnal předpandemickou úroveň

15.03.2022, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Český maloobchod ještě ani nedohnal předpandemickou úroveň

Tržby českých obchodníků (vyjma automobilového sektoru) v lednu letošního roku vykázaly meziroční nárůst o 9,6 procenta, což po očištění o kalendářní vlivy odpovídá 8,5 procentům.

Se zahrnutím automobilového sektoru, kterému se leden příliš nevydařil, činil meziroční růst tržeb 4,8 procent (po očištění 2,9 procenta). Ve srovnání s předchozím měsícem pak tržby narostly o 1,6 procenta (sezónně očištěno).
Meziroční růst tržeb byl zaznamenán téměř napříč kategoriemi, přičemž suverénně největší byl u Oděvů a obuvi(199,2 %), následovaných Výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (30,9 %) a Výrobky pro domácnost (27,2 %). Pokles naopak hlásí Obchod pře internet (-5,7 %).
Lednová statistika byla v letošním roce významně zkreslena efektem nízké srovnávací základny z ledna 2021, který byl poznamenán epidemickými omezeními. Právě proto jsme byli svědky raketového meziročního růstu v kategoriích, které během pandemie šlo obtížně nakupovat, a naopak propadu u prodejů přes internet, které v pandemii dominovaly.
Jiný obrázek tak nabízí srovnání s lednem 2020, tedy těsně před vypuknutím pandemie. Podle aktuálních dat se český maloobchod v souhrnu dosud z pandemie plně nevzpamatoval, když mu k objemům z ledna 2020 nadále chybí 1 %. Nejvíce jsou stále v útlumu Prodeje ve stáncích a na trzích (-44,3 %), nejlépe se naopak „oklepaly“ pochopitelněProdeje přes internet či zásilkové služby (+32,2 %).
Zatímco ještě před několika týdny jsme do českého maloobchodu pro letošní rok vkládaly poměrně velké naděje, ruská invaze na Ukrajině výhled silně poznamenala. Nadále sice platí, že na účtech Čechů leží nemalé množství peněz nuceně ušetřených v období lockdownů, ovšem z jejich kupní síly ukrajují dva silné vlivy. Pádivá tuzemská inflace, která již přesahuje 11 %, tyto úspory svižně znehodnocuje, a vzhledem k rychle zdražujícím energiím padne jejich velká část právě na ně, a k běžným maloobchodníkům tak již nedoputuje. Za úspěch bychom tak v letošním roce považovali průměrný růst tržeb na úrovni 3 %.
Foto: Pixabay
Zdroj: Cyrrus


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Inflace skokově narostla, důvod k panice to ale zatím není

14.05.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské spotřebitelské ceny v průběhu dubna oproti předchozímu měsíci narostly o 0,7 %, což odpovídá meziroční inflaci na úrovni 2,9 %. Jedná se o citelně vyšší hodnotu, než očekával trh (2,4 %) i Česká národní banka (2,5 %). V bezprostřední reakci posiluje kurz české koruny z EUR/CZK 24,92 na EUR/CZK 24,84, což odráží přehodnocení tržního názoru směrem k vyšším tuzemským úrokovým sazbám.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Na českém trhu práce klid

12.05.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská registrovaná míra nezaměstnanosti v dubnu podle očekávání klesla z březnových 3,9 na 3,7 %. Úřady práce evidovaly přibližně 280 tisíc uchazečů o zaměstnání, tedy o 8 tisíc méně než před měsícem a o 19 tisíc více než před rokem.

Maloobchod se utěšeně zotavuje

10.05.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby českých maloobchodů v průběhu března vykázaly meziměsíční nárůst o 1,3 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 6,1 %. Oproti tržnímu očekávání (2,8 %) se jedná o příjemné překvapení. Zároveň došlo k revizi únorového údaje směrem nahoru, a ten tak nově činí 2,5 namísto původně udávaných 1,6 %.

O práci při rodičovské dovolené je v Česku zájem. Alespoň částečný úvazek umožňuje méně než polovina zaměstnavatelů

10.05.2024, Autor: Z blogosféry

Jen 45 % žen na mateřské nebo rodičovské pracuje, přestože o minimálně částečný úvazek projevily zájem. Vyplývá to z průzkumu platformy Mumdoo a poradensko-technologické společnosti Deloitte z loňského září. Podle loňských statistik pečuje o děti do čtyř let věku v České republice přes 350 tisíc osob.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Investování do kryptoměn: Vše, co potřebujete vědět

09.05.2024, Autor: red

Bitcoin (BTC) , Ethereum (ETH) , Bitcoin Cash (BCH) , Litecoin (LTC) , Monero (XMR) , IOTA (MIOTA) — Kryptoměny jsou všude v médiích. Byly hlášeny velkolepé úspěchy a zisky sahající do milionů, ne-li miliard – ale je vhodné investovat do virtuálních peněz a jsou digitální měny novým finančním nástrojem?

CETA: Dilema zdanění tichého vína

09.05.2024, Autor: red

V České republice se dlouhodobě vede diskuse o možnosti zdanění tichého vína. Tato problematika je zvláště aktuální v době ekonomické krize, kdy stát hledá možnosti jak zvýšit daňové příjmy. Jakékoliv zavádění nových daní by se však mělo opírat o podrobnou analýzu dopadů a zohlednit poznatky a zájmy všech přítomných stakeholderů, tak aby daň nebyla zbytečně nákladná nebo neefektivní.

Inflace v ČR

06.05.2024, Autor: Martin Švehla

Nebezpečný fenomén soustavného zdražování a nestability cen se jeví jako zvládnutý. Spotřebitelské ceny v ČR rostly dva měsíce po sobě tempem pouhá 2 %, což je inflace na úrovni cíle ČNB. Ta také zahájila již v prosinci 2023 snižování svých základních úrokových sazeb. Jsou to opatrné kroky, podporují však naději na brzké oživení české ekonomiky.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama