e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k rozhodnutí bankovní rady ČNB, která se rozhodla ke zvýšení repo sazby o 1,25 procentního bodu

05.11.2021, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář Radomíra Jáče k rozhodnutí bankovní rady ČNB, která se rozhodla ke zvýšení repo sazby o 1,25 procentního bodu

Bankovní rada ČNB na listopadovém zasedání zvýšila svou repo sazbu o jeden a čtvrt procentního bodu, což představuje nový rekord pro jednorázové zvýšení úroků české centrální banky od roku 1997. Repo sazba se tímto zvýšením dostala na úroveň 2,75 % a o polovinu procentního bodu tak již překonala hladinu z února 2020, kdy bankovní rada naposledy zvýšila úroky před nástupem pandemie, repo sazbu tehdy na úroveň 2,25 %.
Rozsah zvýšení hlavní úrokové sazby znamená, že bankovní rada vnímá výrazná inflační rizika a potřebu razantní reakce měnové politiky s cílem zabránit růstu střednědobých inflačních očekávání.Trhy nyní budou vyčkávat na odpolední konferenci bankovní rady, kdy bude prezentována čerstvá prognóza z dílny ČNB, jež odhalí aktuální představy centrální banky o dalším směřování české ekonomiky, úrokových sazeb a také kurzu koruny.
Zvýšení repo sazby ČNB o jeden a čtvrt procentního bodu na úroveň 2,75 % je výraznější, než se čekalo na finančních trzích, kde mírně převažovalo očekávání zvýšení repo sazby o tři čtvrtiny procentního bodu nad alternativou zvýšení o půl procentního bodu. Většina bankovní rady zjevně cítí potřebu razantně reagovat na růst cenových tlaků v české ekonomice s tím, že se inflační rizika v uplynulých týdnech dále zvýšila.
Obecně, aniž bychom nyní hovořili pouze o české ekonomice, historie říká, že pokud výraznější nárůst inflace zůstane bez reakce hospodářské politiky, tak se následně samotná inflace více rozkolísá, v důsledku čehož se komplikují cenová očekávání v ekonomice. Vyšší a rozkolísanější inflace tak může vést k větším nejistotám i chybovosti při rozhodování o investicích a úsporách, zároveň vede k nezamýšleným přesunům majetku mezi věřiteli a dlužníky. Pokud centrální banky dopustí rozjezd inflace výrazně nad hodnoty sledované inflačním cílem, tak by opožděné zpřísnění měnové politiky muselo být o to tvrdší a představovalo by výraznější riziko destabilizace výkonu ekonomiky jako celku.
Středoevropské centrální banky se ve stávající situaci vydaly cestou zvyšování úrokových sazeb s cílem zabránit dlouhodobějšímu nárůstu inflace a inflačních očekávání a činí tak dříve, než jejich souputnice v západní a severní Evropě. V případě ČNB je po dnešním zvýšení úroků již větší část cesty směrem k normalizaci úrovně úroků v zásadě za námi, pokud budeme předpokládat, že rovnovážná úroveň repo sazby je zhruba v pásmu 2,50 % až 3,00 %. Rozsah dnešního zvýšení úroků ovšem naznačuje, že bankovní rada směřuje k přechodnému zvýšení úroků nad jejich teoretický normál vzhledem k tomu, že inflační rizika v české ekonomice vnímá jako velmi silná. Další kroky ČNB v oblasti nastavení úrokových sazeb budou samozřejmě záviset na dění v ekonomice ve smyslu vývoje inflace a hospodářského růstu, důležité také bude, zda a jak výrazně bude posilovat kurz české koruny.
Pozornost finančních trhů se bude soustředit na dnešní odpolední tiskovou konferenci bankovní rady, kde bude prezentováno základní vyznění čerstvé čtvrtletní prognózy z dílny ČNB. Jestliže předchozí prognóza z počátku srpna naznačovala, že by repo sazba ČNB měla ve druhém pololetí 2022 směřovat do oblasti 2 %, tak nová prognóza bude z podstaty věci mnohem agresivnější, co se předpokládaného růstu úroků týče. Zajímavé bude také sledovat názor centrální banky na další vývoj kurzu koruny, která je navzdory dosavadnímu robustnímu růstu úroků slabší, než ČNB předpokládala ve své srpnové prognóze.
RADOMÍR JÁČ, hlavní ekonom Generali Investments CEE
Foto: Pixabay
Zdroj: PR.Konektor


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama