e-news.cz - kurzy
Reklama

Českým podnikatelům vadí špatné vzdělávání, globální oteplování i fake news

24.03.2021, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Českým podnikatelům vadí špatné vzdělávání, globální oteplování i fake news

Čtyři z deseti českých podnikatelů chtějí v budoucnu založit firmu, která by se aktivně podílela na řešení velkých problémů 21. století. Čtvrtina z nich tak dokonce už činí.


Vyplývá to z průzkumu společnosti Perfect Crowd realizovaném mezi tuzemskými podnikateli a zakladateli firem především z oblasti technologií a startupů. Oslovení zakladatelé chtějí svou činností zejména zlepšovat úroveň vzdělávání, potlačovat dezinformace a fake news nebo například snižovat globální oteplování či posilovat demokracii. Zadavatelem průzkumu byla nezisková organizace Transhuman Institute z.ú. pod vedením Víta Horkého a Davida Šišky, kteří jsou současně organizátory komunity zakladatelů firem s globálními ambicemi Founders. Průzkumu se zúčastnilo 117 podnikatelů a majitelů firem ze startupového a technologického světa.
Podle průzkumu by se šedesát dva procent českých zakladatelek a zakladatelů firem rádo angažovalo ve zlepšení vzdělávání, padesát šest procent by pak rádo řešilo problémy s dezinformacemi a fake news. Dalších čtyřicet čtyři procent podnikatelů chce být aktivní ve snižování globálního oteplování, přičemž čtyřiceti třem procentem záleží zejména na ochraně ovzduší, vody a oceánů, podobně jako na podpoře energetické udržitelnosti a obnovitelných zdrojů. Čtyřicet jedna procent pak vnímá jako svou prioritu posilování demokracie, míru a nezávislé justice.
„Globální otázky se nevyhýbají ani českým podnikatelům, a jak nám potvrdil průzkum, velká část z nich tuto odpovědnost silně vnímá,“ říká Vít Horký, který v minulosti založil startup Brand Embassy a nyní je organizátorem komunity Founders. „Motivace měnit svět k lepšímu je přitom většinou dvojí: podnikatelé za sebou jednak chtějí nechat lepší svět pro své potomky a za druhé vnímají globální otázky jako zajímavou obchodní příležitost, která dokáže vygenerovat slušný zisk,“ přibližuje výsledky průzkumu Horký.
Čeští podnikatelé se pak zároveň cítí připraveni problémy efektivně řešit. „Tři čtvrtiny respondentů se již nyní snaží zapojit do řešení globálních problémů, nebo je to dokonce přímo v jádru jejich podnikání. Jejich řešení jsou často technologická a škálovatelná, tedy mohou přinášet užitek v globálním měřítku,“ upřesňuje Horký.
Odstranit bariéry v cestě za lepšími zítřky
Průzkum zároveň mapuje i překážky, kterým musí podnikatelé ve svém snažení čelit. „Mezi těmi nejčastějšími je nechuť spolupracovat se státem a nutnost podnikání v netržním prostředí, které je spojené s korupcí. Dále lidé uváděli jako hlavní bariéru komplexitu problematiky a do třetice hrají velkou roli vlastní pochyby o tom, zda jde skutečně o zodpovědnost podnikatelů – a zda by neměl tuto roli raději převzít stát,“ říká podnikatel a investor David Šiška.
A co by se podle českých podnikatelů mělo zlepšit? Jako klíčové se podle odpovědí jeví vytvoření spolupracující komunity zahrnující veškeré hráče: inovátory, investory, filantropy, neziskové organizace, akademii, stát a veřejnost. „Podnikatelé by dále uvítali větší podporu ve svém snažení, například prostřednictvím legislativy, která by umožňovala škálovatelné inovace za pomoci nejmodernějších technologií, jakými jsou blockchain, umělá inteligence nebo drony,“ tvrdí Šiška.
Foto: Pixabay
Zdroj: HustáKomunikejšn s.r.o.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Inflace skokově narostla, důvod k panice to ale zatím není

14.05.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské spotřebitelské ceny v průběhu dubna oproti předchozímu měsíci narostly o 0,7 %, což odpovídá meziroční inflaci na úrovni 2,9 %. Jedná se o citelně vyšší hodnotu, než očekával trh (2,4 %) i Česká národní banka (2,5 %). V bezprostřední reakci posiluje kurz české koruny z EUR/CZK 24,92 na EUR/CZK 24,84, což odráží přehodnocení tržního názoru směrem k vyšším tuzemským úrokovým sazbám.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Na českém trhu práce klid

12.05.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská registrovaná míra nezaměstnanosti v dubnu podle očekávání klesla z březnových 3,9 na 3,7 %. Úřady práce evidovaly přibližně 280 tisíc uchazečů o zaměstnání, tedy o 8 tisíc méně než před měsícem a o 19 tisíc více než před rokem.

Maloobchod se utěšeně zotavuje

10.05.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby českých maloobchodů v průběhu března vykázaly meziměsíční nárůst o 1,3 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 6,1 %. Oproti tržnímu očekávání (2,8 %) se jedná o příjemné překvapení. Zároveň došlo k revizi únorového údaje směrem nahoru, a ten tak nově činí 2,5 namísto původně udávaných 1,6 %.

O práci při rodičovské dovolené je v Česku zájem. Alespoň částečný úvazek umožňuje méně než polovina zaměstnavatelů

10.05.2024, Autor: Z blogosféry

Jen 45 % žen na mateřské nebo rodičovské pracuje, přestože o minimálně částečný úvazek projevily zájem. Vyplývá to z průzkumu platformy Mumdoo a poradensko-technologické společnosti Deloitte z loňského září. Podle loňských statistik pečuje o děti do čtyř let věku v České republice přes 350 tisíc osob.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Investování do kryptoměn: Vše, co potřebujete vědět

09.05.2024, Autor: red

Bitcoin (BTC) , Ethereum (ETH) , Bitcoin Cash (BCH) , Litecoin (LTC) , Monero (XMR) , IOTA (MIOTA) — Kryptoměny jsou všude v médiích. Byly hlášeny velkolepé úspěchy a zisky sahající do milionů, ne-li miliard – ale je vhodné investovat do virtuálních peněz a jsou digitální měny novým finančním nástrojem?

CETA: Dilema zdanění tichého vína

09.05.2024, Autor: red

V České republice se dlouhodobě vede diskuse o možnosti zdanění tichého vína. Tato problematika je zvláště aktuální v době ekonomické krize, kdy stát hledá možnosti jak zvýšit daňové příjmy. Jakékoliv zavádění nových daní by se však mělo opírat o podrobnou analýzu dopadů a zohlednit poznatky a zájmy všech přítomných stakeholderů, tak aby daň nebyla zbytečně nákladná nebo neefektivní.

Inflace v ČR

06.05.2024, Autor: Martin Švehla

Nebezpečný fenomén soustavného zdražování a nestability cen se jeví jako zvládnutý. Spotřebitelské ceny v ČR rostly dva měsíce po sobě tempem pouhá 2 %, což je inflace na úrovni cíle ČNB. Ta také zahájila již v prosinci 2023 snižování svých základních úrokových sazeb. Jsou to opatrné kroky, podporují však naději na brzké oživení české ekonomiky.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama