e-news.cz - kurzy
Reklama

Růst cen nemovitostí v ČR je nejrychlejší v unii

14.06.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Růst cen nemovitostí v ČR je nejrychlejší v unii

Ceny nemovitostí v České republice rostou nejrychleji v celé Evropské unii a překonávají svá dosavadní maxima.

Uvedla to Česká národní banka ve své zprávě o finanční stabilitě. Ředitel odboru finanční stability centrální banky Jan Frait upozornil, že ceny bytů v ČR jsou mírně nadhodnocené, což se projevuje v růstu úvěrů na jejich pořízení. Současná dynamika růstu dle něj není dlouhodobě udržitelná.
Jan Frait uvedl, že v prvním kvartálu tohoto roku překonaly ceny nemovitostí svá maxima. „Ceny nemovitostí se již loni se dostaly na maxima a čísla za první čtvrtletí ukazují, že byla maxima překročena. Růst cen je tak nejrychlejší v EU a podle našich analýz jsou ceny bytů v ČR mírně nadhodnocené.“
Podle ředitele odboru finanční stability ČNB je rovněž tempo růstu objemu úvěrů na bydlení velmi rychlé a roste zároveň průměrná částka úvěrů, což dle jeho slov „podporuje růst cen nemovitostí a to se vrací do (růstu) úvěrů. Stávající dynamika není udržitelná.“
Tempo růstu cen bytů výrazně převýšilo tempo růstu mezd
Podle zprávy ČNB patřil 11% meziroční růst cen bydlení v Česku ve čtvrtém kvartálu minulého roku k nejvyšším v EU. Dále zpráva uvádí, že tempo růstu cen bytů zároveň výrazně převýšilo tempo růstu mezd. ČNB proto rozšířila loňské doporučení pro poskytování hypoték, které se nově bude vztahovat na všechny poskytovatele úvěrů a současně i na další úvěry, jež jsou klientovi poskytnuty po získání hypotéky.
Naposledy ČNB zpřísnila podmínky v letošním dubnu. Aby klienti mohli čerpat úvěr zajištěný nemovitostí, musí mít naspořeno minimálně 10 procent vlastních finančních prostředků. Ačkoli podle Fraita banky vyvinuly velkou aktivitu, aby limity dodržely, upozornil, že obcházení limitů kombinací více úvěrů je v rozporu s doporučeními ČNB. „Banky musí respektovat pravidlo, že žadatel o úvěr na nákup bytu používá alespoň zčásti vlastní zdroje.“
ČNB dodala, že nyní nepovažuje za nutné přistoupit k dalšímu snížení limitů LTV (poměr výše úvěru k hodnotě nemovitosti) u hypoték. Centrální banka ČR do letošního prosince vyhodnotí, do jaké míry poskytovatelé přísnější limity dodržují a zda je jejich současné nastavení adekvátní.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama