Apogeo
Reklama

Administrativní zátěž podnikatelů navzdory slibům znovu roste, stát nepomáhá

10.06.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Administrativní zátěž podnikatelů navzdory slibům znovu roste, stát nepomáhá

Navzdory slibům všech dosavadních polistopadových vlád české podnikatele stále trápí přebujelá státní byrokracie, takže zbytečnou administrativou tráví stovky hodin ročně. I když poslední roky naznačovaly, že by se situace mohla pomalu měnit k lepšímu, loňská čísla svědčí o opaku.


„V roce 2017 strávil každý podnikatel byrokracií 247 hodin, do roku 2020 klesl tento počet na 223,“ připomíná údaje Liberálního institutu Michael Dobrovolný, manažer společnosti Smart Office & Companies ze skupiny PKF Apogeo.
„Loni to už ale zase bylo 272 hodin,“ říká Dobrovolný a pokračuje: „Není ovšem divu, když podnikatelé mají vůči státu až 2000 různých povinností a dohlíží na ně na 200 úřadů a institucí.“
V průměrné firmě tak podle Dobrovolného stráví jeden zaměstnanec sedm týdnů prací pro stát a ne pro zákazníka.
Situaci zhoršují kontroly
Navíc i v době, kdy covidovou krizi vystřídala válka, probíhají stále běžné rutinní kontroly, které i v klidnějších časech přispívaly k neúměrné administrativní zátěži podnikání. „Podle posledního měření administrativní zátěže, které v roce 2016 uskutečnilo Ministerstvo průmyslu a obchodu, si splnění všech povinností vyplývající z právních předpisů vyžádalo ročně částku 71 095 478 958 korun. Nové měření by mělo MPO provést do konce roku 2022,“ upřesňuje předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) Josef Jaroš.
„V minulosti se sice podařilo sjednotit data účinnosti nové legislativy na dva dny v roce – k prvnímu lednu a prvnímu červenci -, to v této turbulentní době ale nestačí,“ vysvětluje Jaroš. „Firmy potřebují klid na práci a investování, vláda by jim měla dát pevné body alespoň na půl roku, pak si řekneme, co bude dál,“ vyzývá.
V oblasti snižování administrativní zátěže vkládá AMSP ČR naděje například do projektu Jednotného portálu evidence kontrol (JePEK), který představilo MPO. Ten je součástí Národního plánu obnovy a klade si za cíl zlepšit koordinaci kontrolních orgánů.
„Stát zatím neposkytuje podnikatelům žádnou podporu v tom smyslu, že by uvedl přehledně, na jednom místě, informace o jejich právech a povinnostech,“ konstatuje Dobrovolný. „Je pouze na nich, zda se pokusí prokousat tou džunglí sami, nebo si zaplatí odborníka. Takové poradenství ale obvykle nepokryje všechny oblasti,“ dodává.
Podnikání se navíc týká množství zákonů a vyhlášek. Podle Michaela Dobrovolného jsou jich tisíce. Index byrokracie podle metodiky Liberálního institutu přitom zahrnuje do výpočtu pouze byrokratickou zátěž vycházející z činností, které vyžaduje zákon.
Foto: Pixabay
Zdroj: Spindoctors


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama