Apogeo
Reklama

Švehla: Inflace a kysané zelí

24.02.2023, Autor: Martin Švehla

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Švehla: Inflace a kysané zelí

Růst cen komentuje kdekdo a není divu. Ceny v lednu stouply v průměru o 6 %, což je hodně a lví podíl na tom mají ceny potravin. Inflace se tedy přímo dotýká každodenních potřeb všech a ze statistik jsou patrné i jasné reakce: lidé snižují spotřebu, nakupují méně, také se uzavírá méně hypotečních smluv, roste zájem o nájemní bydlení a podobných signálů je víc. Jedním slovem – životní úroveň klesá.

Stokrát bylo řečeno, že boj s inflací je především záležitostí centrální banky a stokrát bylo dodáno, že i stát svou fiskální politikou může – a měl by – ke zkrocení inflace přispět. Abychom tomu lépe rozuměli: jedním z významných důvodů pro růst cen zboží jsou zvýšené ceny energií. Zemní plyn dovážíme, elektřinu sice vyrábíme, ale většinou v akciové společnosti, kde má stát pouze 70 %. Ostatními akcionáři jsou soukromé (většinou zahraniční) subjekty a ty od své akciové společnosti (ČEZu) požadují, aby prodávala za maximální možnou cenu … nu a ta je na světových trzích vysoká, protože musejí běžet i plynové elektrárny a ty konzumují drahý plyn z dovozu. Elektřinu nelze moc skladovat, spotřeba tedy probíhá ihned po výrobě, ale obchod s elektřinou má jiný časový horizont: prodává se elektřina, která teprve bude vyrobena a když stoupne poptávka, vzroste i cena. Takže vyrábíme sice elektřinu za stále stejné náklady, ale cena se v tomto obchodním řetězci násobně zvyšuje. S plynem se obchoduje podobně a panika na světovém trhu způsobila v určité části loňského roku skutečně raketový růst cen. Za tyto ceny se energie nakoupily a pochopitelně se za tyto ceny teď prodávají. Na světových trzích sice energie zlevňují, ale domácnosti a firmy platí loňskou rekordní cenu – pokud loni uzavírali smlouvy s dodavateli.

Zboží, které je na energie náročné (od cukrovarů až po cementárny, ocelárny, sklárny a další), se tím prodražuje automaticky. Celý vývoj inspiruje zaměstnance, aby žádali vyšší mzdy, a protože o lidi je stále nouze, firmy zvyšují platy svých zaměstnanců, a to je další náklad a další důvod ke zvýšení cen. 

K tomu se přidává jistý druh spekulace – prodejci navyšují ceny i tam, kde je k tomu náklady nenutí, ale kde cítí příležitost víc vydělat. Uvažují tak výrobci i obchodníci, a právě tady vstupuje do hry centrální banka a stát.

Centrální banka (ČNB) zvyšuje své úrokové sazby, což prakticky znamená, že nabízí bankám vyšší úrok z peněz, které si u ní uloží. Naše úspory tak primárně putují z našich bank do ČNB (za aktuálních 7 % ročně) a každá banka pak zvažuje: má poskytovat úvěry firmám, nebo má peníze uložit v ČNB? Pokud je firma solidní, úvěr od banky získá, ale musí zaplatit vyšší úrok, než by banka dostala bez rizika v ČNB. Když rostou ceny úvěrů, firmy o ně mají pochopitelně menší zájem. Méně investují a šetří. Množství peněz v ekonomice klesá a snižuje se tak koupěschopná poptávka.

Tady je důležité si říci, že inflace (oněch 6 % růstu cen za leden a 15,8 % za celý rok 2022) je Českým statistickým úřadem zjišťována ze skutečně prodávaného zboží. Teprve když si koupíte kilo rajčat za 70 korun, ovlivní to konečný údaj o inflaci. Jinými slovy – když budeme nakupovat méně, když se budeme hromadně vyhýbat předraženému a zbytnému zboží, inflace klesne velmi rychle, protože klesnou ceny všeho zboží, které se tak vlastně stane „neprodejným“.  Když tedy dnes rostou například ceny zeleniny – okurek, rajčat, paprik a všeho dalšího – bylo by velmi užitečné, kdyby spotřebitelé nákupy předražených položek hromadně omezili. U zeleniny je to dobře vidět, protože rychle podléhá zkáze. Ceny by šly dolů během pár týdnů a my bychom si v této době mohli oblíbit třeba kysané zelí. Je z loňska, moc drahé zatím není a zdravotně je možná daleko lepší, než skleníková rajčata či okurky, které dozrávají všelijak a svou typickou chuť mnohdy ani nemají. 

Zatímco spotřebitel by kysaným zelím mohl ovlivnit ceny (například potravin) velmi rychle, centrální banka s vysokými úrokovými sazbami a zpevněným kurzem koruny působí velmi  pomalu. Tento nástroj připomíná kormidlo zaoceánského parníku: otočíte, ale ještě dlouho se nic neděje, loď stále pluje rovně. Zahýbat začne až za chvíli a teprve pak zjistíte, zda jste krmidlem otočili dostatečně, zda jste to nepřehnali nebo naopak nepodcenili. V případě úrokových sazeb jsou to dlouhé měsíce, říká se i déle než rok. Když potom loď začne zahýbat (inflace začne klesat), musíte zas pomalu kormidlo vrátit, abyste se nezačali točit do kolečka (abyste ekonomiku úplně neudusili).

Podobný nástroj má v ruce i vláda, která do státního rozpočtu bere peníze firmám a občanům (vybírá daně) a vrací je formou důchodů, financováním nemocnic, škol, policie, armády a dalšími veřejnými službami. Může samozřejmě výdaje omezovat a tím rovněž snižovat množství peněz v ekonomice. 

Celkově se dá říci, že čím úspornější by byla vláda (státní rozpočet), tím mírnější by mohla být centrální banka (s úrokovými sazbami) a naopak. Obojí je však velmi bolestivé – odebírání peněz z ekonomiky, jejich zdražování, to je vlastně vynucování úspor: firmy a lidé musí některé nákupy zrušit, protože na ně prostě nemají. Daleko snesitelnější by bylo, kdyby se iniciativy chopil sám spotřebitel a sám se rozhodl, které nákupy omezí. Takový vývoj je bohužel jen velmi hypotetický a špatně se to vysvětluje člověku, kterého už rostoucí ceny k omezování donutily. Nevím, jestli mu pomůže vědomí, že tím pomáhá celé ekonomice, ale mě to přece jen těší … a kysané zelí mi chutná, dokonce jen tak, jak je: na talíř přímo z pytlíku.

Foto: Pixabay

Zdroj: Martin Švehla


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama