e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze zákona o podpoře bydlení

24.06.2024, Autor: red

1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
Recenze zákona o podpoře bydlení

Autor: vláda

Datum předložení do PSP: 12. 6. 2024

Hodnocení EM: 20%

Na počátku bylo přesvědčení, že za bytovou nouzí v České republice jsou majitelé bytů, kteří se je zdráhají pronajímat. Jinak řečeno, je tu spousta prázdných bytů, které je možné obsadit. Jeden z nápadů, co s tím, bylo mimořádné zdanění prázdných bytů. Zatímco pražští Piráti už se v roce 2019 chystali na kontroly elektroměrů, jejich šéf Bartoš všechno popíral jako fámu. Ale nebyli to jen Piráti, kdo chtěl majitele prázdných bytů trestat. Před volbami v roce 2021 navrhovala lídryně sociálních demokratů Jana Maláčová obrovské pokuty a regulaci ubytování v prázdných bytech. Prázdné byty zkrátka nedávají různým regulovčíkům spát.

Představy o množství prázdných bytů pocházejí z chybné intepretace pojmu neobydlený byt, kterých při posledním sčítání lidu Český statistický úřad napočítal 650 tisíc. Ve skutečnosti tyto byty zdaleka nejsou volné, jak se mnozí domnívají. Do této kategorie se započítají byty, v nichž není přihlášena žádná osoba k trvalému pobytu, všechny přechodně obydlené byty, byty využívané k rekreaci a chalupaření, přestavované a rekonstruované byty, dosud neobydlené byty po kolaudaci, byty nezpůsobilé k bydlení, byty v různých formách právního řízení – změna uživatele, pozůstalostní nebo soudní řízení atd. 

Početně největší skupinu neobydlených bytů představují byty sloužící k rekreaci (nevyčleněné z bytového fondu). Není proto divu, že více než polovina z nich se nachází v obcích do 5 tisíc obyvatel. Nejvíce neobydlených bytů je pak logicky v rekreačních oblastech. Největší poptávka po prázdných bytech je přitom ve velkých městech a zejména v Praze. Skutečně volných bytů je z neobydlených bytů zřejmě jen malá část, přičemž důvodů, proč je pronajímatelé nechávají volnými, může být celá řada, obava, že by nájemníci stejně neplatili a byt jenom ničili, mezi nimi určitě nebude tou hlavní.

Na návrhu ministra Bartoše, který v minulých dnech schválila vláda, je možno ocenit, že opustil myšlenku trestání majitelů prázdných bytů. Vláda už vytrestala majitele všech bytů a rekreačních objektů zvýšením daně z nemovitostí. To je ale asi tak všechno, co se dá na Bartošových nápadech pochválit. Jeho návrh nadále pracuje s myšlenkou, že pokud máme v ČR přibližně 67 tisíc domácností v bytové nouzi, ve kterých bylo přibližně 154 tisíc osob a proti tomu 650 tisíc neobydlených bytů, stačí jen vhodně snoubit poptávku s nabídkou.

Ještě než se na návrh zákona podíváme, připomeňme si, že státní podpora bydlení už existuje, a to poměrně štědrá. Příspěvek na bydlení vychází z průměrných nákladů na bydlení pro danou velikost města, kde rodina bydlí. Pokud tyto náklady, zprůměrované do normativů, převýší 30% čistého příjmu jednotlivce či rodiny, vzniká nárok na doplacení rozdílu státem. Pro mnohé rodiny potřebná pomoc, současně však stát přispívá jednotlivcům, aby mohli bydlet ve dva plus jedna v centru Prahy. Chyba je nejen v tom, že se neomezují podporované metry, ale nerozlišuje se ani okraj Prahy od centra, kde nemusí bydlet nikdo, kdo na to nemá.

Podstatou Bartošova návrhu je vytvoření novodobého OPBH, pro nepamětníky Okresní podnik bytového hospodářství, s tím rozdílem, že zatímco OPBH alespoň disponoval drtivou většinou bytů v okrese, Bartošovo OPBH žádné byty mít nebude. Kontaktní místa pro bydlení při obcích s rozšířenou působností budou namísto bytů poskytovat rady, zapisovat do evidence podpory bydlení osoby v bytové nouzi a hlavně nastaví systém garancí pro soukromé majitele bytů a finančních příspěvků pro obce, které pronajmou byty lidem v bytové nouzi. Problémovým nájemníkům pak úřad zajistí asistenci k udržení vyhovujícího bydlení.

Garance pro majitele bytů budou spočívat v závazku uhradit za nájemce pronajímateli škodu způsobenou nájemcem. Asistence v bydlení znamená pomoc domácnostem udržet si bydlení a zároveň minimalizovat rizika pro majitele a sousedy. Kontaktní místa mohou též poskytovat podporované obecní bydlení, tedy pronájem bytů ve vlastnictví obcí, ale ani zde není zřejmé, proč by je obce nezvládly pronajmout samy. Ať už je majitelem bytu kdokoli, jestli o něco skutečně nestojí, pak jsou to nájemníci se sníženou schopností bydlet, jak se eufemisticky říká nepřizpůsobivým. 

Do detailů, jak to bude celé fungovat, zabrušovat netřeba, protože to fungovat nebude, což se svede na to, že vláda namísto původně požadovaných 500 (to jen pro začátek) úředníků schválila „jen“ 120.  Kromě toho ale vláda také přijala pozměňovací návrh ministra Blažka, umožňující jednodušší vystěhovávání problémových nájemníků, což jistě mnozí pronajímatelé přivítají a počet lidí v bytové nouzi se díky tomu možná ještě zvýší.

Foto: Pixabay

Zdroj: Redakce EM


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o podpoře bydlení

24.06.2024, Autor: red

Na počátku bylo přesvědčení, že za bytovou nouzí v České republice jsou majitelé bytů, kteří se je zdráhají pronajímat. Jinak řečeno, je tu spousta prázdných bytů, které je možné obsadit. Jeden z nápadů, co s tím, bylo mimořádné zdanění prázdných bytů.

Daňové úlevy v energetice pomáhají udržitelnosti

05.05.2023, Autor: Laura Feketeová

Možným řešením týkajících se negativních externalit v energetice dominuje snaha regulovat množství produkovaných skleníkových plynů. Ať už skrze systém obchodovatelných emisních povolenek anebo prostřednictvím vyrovnávací uhlíkové daně.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Jan Kruntorád: Principy důvěry, péče, slušného chování lze uplatnit vždy a všude

27.08.2022, Autor: Renáta Lucková

Jan Kruntorád patří mezi zakladatele společnosti GEPARD FINANCE a.s., ve které současně zastává funkci předsedy představenstva. Profesní zkušenosti získal například v Českomoravské záruční a rozvojové bance, Agrobance, Českomoravské hypoteční bance (dnešní Hypoteční banka) nebo třeba v GE Capital Bank.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama