e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Plánujete půjčku, o níž se partner nemá dozvědět? Využijte hotovost. Ovšem za příplatek

23.11.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Plánujete půjčku, o níž se partner nemá dozvědět? Využijte hotovost. Ovšem za příplatek

Někdy se dostaneme do situace, kdy si nepřejeme okolí informovat o tom, jak to s naší finanční situací vypadá, případně že teď máme nějaké peníze navíc – i když jsou jen na chvilku, z půjčky. Někdy je přímo nutné, abychom před vnějším světem skryli své finanční operace. Často se do takových podmínek dostávají lidé v rozvodovém řízení. Anebo v exekuci. Řešením se může stát hotovostní půjčka.

Co je hotovostní půjčka

Pokud se bavíme o hotovostních půjčkách, je nutné nejprve ukázat, co pod tímto pojmem vlastně chápat. Hotovostní půjčka je nebankovním spotřebitelským úvěrem, který je žadateli o půjčku poskytován v hotovosti, jinými slovy jako peníze na ruku. 

Co se splácení týká, klient může peníze vracet zase v hotovosti, ale možné je i splácení převodem z účtu na účet. A proč je hotovostní půjčka úvěrem nebankovním? Banky dokáží poskytnout jedině půjčku na účet, tedy úvěr bezhotovostní.

Kde se dá hotovostní půjčka získat a kde se splácí

Pokud žadatel projeví zájem o hotovostní půjčku, s jejím poskytovatelem si přímo dohodne místo, kam si pro peníze přijde. A také kam bude nosit jednotlivé splátky, případně kam peníze zasílat. Co se vyzvednutí peněz týká, většinou poskytovatelé nabízejí alespoň jednu z těchto možností:

  • na pobočce poskytovatele
  • na pobočce smluvního partnera (Sazka, trafika, čerpací stanice
  • na poště (ze složenky)
  • na dohodnuté adrese, kam poskytovatel peníze dopraví (nejdražší varianta)
  • výběrem z bankomatu pomocí platební karty od poskytovatele úvěru.

Co se splácení týká, možnosti zůstávají naprosto stejné. Jen k nim přibývá bezhotovostní převod, kdy peníze zašlete na účet poskytovatele. Nikdy nezapomeňte na správný variabilní symbol, který splátku přiřadí k číslu vaší smlouvy – a tím odmaže zaplacenou část dluhu.

Kolik si lze půjčit v hotovosti a jak dlouho trvá, než peníze obdržíte?

Možná vás to překvapí, ale v hotovosti si lze půjčit i vyšší desítky tisíc. Kdo čekal, že nad deset tisíc se nedostane, se opravdu mýlil. U některých poskytovatelů se dá na ruku získat i více než 100 000 Kč. Přitom můžete mít peníze ještě v den, kdy jste o ně požádali online

Právě online vyřízení s využitím srovnávačů je v oblasti hotovostních půjček tím nejvýhodnějším. Jednak ihned vidíte tu nejlevnější variantu, jednak máte jistotu, že opravdu půjde o peníze „na ruku“. Někteří poskytovatelé totiž své půjčky prezentují jako „hotovostní“, ale přitom se jedná o peníze poskytované jedině na účet (ony i peníze na účtu se někdy označují jako „hotovost“, zejména v bankovním jazyce).

Jaké jsou výhody a nevýhody hotovostní půjčky

Hotovostní půjčka má jednu zásadní výhodu: naprosto nikdo se o ní nemusí dozvědět. Dokonce ani úvěrové registry, pokud si to nebudete přát (a vyberete si hotovostní půjčku bez registru). O půjčce se nedozví banka, (bývalý) partner a ani exekutor. Ale tady velké pozor: jestliže jste v exekuci, je naprostý nesmysl brát si další úvěr! I když se o něm exekutor nedozví. I hotovostní půjčku totiž budete muset splácet.

Při rozvodu je někdy velmi důležité držet v tajnosti jakýkoliv další příjem, i když pochází „jen“ z půjčky. V této souvislosti jsme pro vás připravili i další článek z poradny: Největším finančním problémem při rozvodu je hypotéka.

Nevýhodou hotovostní půjčky je vyšší cena. Vzhledem k tomu, že jde o nadstandardní způsob předání peněz, nechají si za něj poskytovatelé více zaplatit. Nejdražší je dovoz peněz až domů (nebo na jiné předem smluvené místo). Nejlevněji vychází varianta s platební kartou přímo od poskytovatele, s níž si vyzvedáváte peníze z kteréhokoliv bankomatu.

O hotovostní půjčce se nemusí nikdo dozvědět, přesto buďte opatrní!

Že o hotovostní půjčce nebude vědět nikdo jiný než vy a váš věřitel (poskytovatel úvěru), ještě neznamená, že dluh nebude soudně vymahatelný. Jakmile se komukoliv zadlužíte, je nutné splácet, a to nejen samotný dluh. Připočítat musíte i cenu půjčky, která může představovat i polovinu výšky měsíční splátky. 

Před vzetím jakékoliv půjčky buďte velmi opatrní. Srovnejte si ceny a podmínky nabízených úvěrů a předem si spočítejte, zda po celou dobu splatnosti budete mít na jeho splácení. V opačném případě vám hrozí pád do dluhové pasti.

Foto: Pixabay

ADVERTORIAL


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama