e-news.cz - kurzy
Reklama

Zájem o hypotéky je stále, i když jsou dražší. Lidé je více pojišťují

11.05.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Zájem o hypotéky je stále, i když jsou dražší. Lidé je více pojišťují

Zájem o hypotéky stále trvá. A to i přes vyšší úroky a vysoké ceny nemovitostí, říká aktuální průzkum České bankovní asociace a výzkumné agentury Ipsos. Objem nově poskytnutých hypoték v prvním čtvrtletí letošního roku klesl z loňského rekordu pouze o 8,6 procenta na 72,5 miliardy korun.

Celkový dluh obyvatel České republiky dále roste a lidé úvěry více pojišťují.
„Aby si Češi mohli pořídit vlastní bydlení, stále se neobávají sáhnout po hypotečním úvěru.  Podle aktuálního průzkumu ČBA by nyní hypotéku využilo šedesát procent lidí, což je o sedm procentních bodů víc než loni,“ říká Karel Kotoun, senior manažer finančních služeb společnosti Accenture.
Vlastní bydlení je však pro mnoho lidí bez financování hypotékou nedosažitelné. Nejschůdnějším řešením proto je financování pomocí hypotečního úvěru. Letošní výsledky navazují na loňský rekordní rok, kdy celkový objem pořízených hypoték včetně refinancování dosáhl objemu 541 miliard korun. Tomuto výsledku pomohly i stále rostoucí ceny nemovitostí.
„Ceny nemovitostí v ČR stále rostou. Zájemci proto musí své bydlení většinou spolufinancovat půjčkou či hypotékou. Což je stále výhodné, protože ceny nemovitostí dále porostou. Z našich dat sledujeme, že lidé pečlivěji vybírají mezi nabídkami, a to z více hledisek. Často pak vítězí projekty a lokality, které jim k vysněnému bydlení přinesou navíc dobré investiční zhodnocení. Například ty v lukrativních oblastech blízko Prahy, jako je třeba jižně od Prahy Dařbož nebo kladenská čtvrť Dubí,“ říká Kamil Dunaj, ředitel developmentu společnosti Getberg.
I když celkové zadlužení obyvatel České republiky roste, dle dostupných údajů se dlužníci chovají stále zodpovědněji a své závazky více pojišťují. V meziročním srovnání je to cca o čtrnáct procent více. Bojí se totiž ztrát. Podle průzkumu BNP Paribas Cardif se padesát šest procent obává ztráty práce a dokonce šedesát čtyři procent pak finančních ztrát.
„Podle současných dat BNP Paribas Cardif se lidé stále více pojišťují proti neschopnosti splácet své závazky. V meziročním srovnání to nyní představuje 14% nárůst. Růst zájmu o pojištění schopnosti splácet je dlouhodobý a jedná se o velmi zdravý vývoj zadlužování Čechů. V současnosti je posilován obavami z nejisté ekonomické situace,“ říká Martin Steiner, obchodní ředitel BNP Paribas Cardif Pojišťovny.
Foto + Zdroj: ASPEN.PR


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama