e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče: K maloobchodním tržbám ČR za červen 2023

08.08.2023, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář Radomíra Jáče: K maloobchodním tržbám ČR za červen 2023

Tuzemské maloobchodní tržby v červnu meziročně klesly o 4,1 %, což představuje nejlepší meziroční výsledek od loňského dubna a jde o mírnější pokles, než jaký očekával trh. V meziměsíčním vyjádření maloobchodní tržby vzrostly po sezónním očištění druhý měsíc v řadě o 0,3 %. Na maloobchodních tržbách začíná být vidět, že se klesající inflace příznivě promítá do nálady spotřebitelů a do jejich chování ve smyslu pozvolného oživení spotřeby.

Nízká srovnávací základna a klesající inflace by měly vést k tomu, že se tempo meziročního poklesu maloobchodních tržeb bude zmírňovat i v dalších měsících. Spotřeba domácností by v letošním druhém pololetí měla přispět k oživení růstu české ekonomiky v podobě mezičtvrtletního růstu HDP.

Maloobchodní tržby vykázaly v červnu meziroční pokles o 4,1 %, když finanční trh počítal s poklesem 5,3 %. V meziměsíčním vyjádření vykázaly maloobchodní tržby v červnu druhý měsíc v řadě nárůst o 0,3 %. Na maloobchodních tržbách se od loňského jara negativně projevovala vysoká inflace, jež omezuje schopnost spotřebitelů více utrácet s tím, jak ukrajuje z jejich reálných příjmů. Tempo meziročního poklesu maloobchodních tržeb se ale začíná zmírňovat, neboť tržby z loňských jarních měsíců a z počátku loňského léta představují nízkou základnu pro meziroční srovnání.

Příznivý vliv má v posledních měsících také klesající inflace: letošní druhé pololetí by již mělo být ve znamení kladného růstu reálné mzdy v české ekonomice, což by mělo mít pozitivní dopad na spotřebu domácností.

Meziroční pokles maloobchodních tržeb byl v červnu tažen pokračujícím propadem prodejů u nepotravinářského zboží a potravin, zatímco prodeje pohonných hmot si v červnu znovu připsaly meziroční nárůst. U nepotravinářských výrobků byl zaznamenán dvouciferný meziroční pokles tržeb v prodejnách s výrobky pro domácnost – o 13,6 %, pokles o 4 % zaznamenaly prodeje oděvů a obuvi. Alespoň mírný růst tržeb byl vykázán u prodejen s kosmetickými a toaletními výrobky, meziročně o 1,3 %, a také u prodejů farmaceutického a zdravotnického zboží, meziročně o 0,9 %. Prodeje skrze internet a zásilkové služby v červnu meziročně klesly o 7,2 %. Meziroční pokles tržeb u této formy prodejů byl zaznamenán ve všech měsících loňského roku a ani letos se prodeje skrze internet a zásilkové služby z meziročního poklesu zatím nevymanily. Statistika maloobchodních tržeb za červen naznačuje, že se klesající inflace začíná přelévat do lepší nálady spotřebitelů a do jejich ochoty a schopnosti více utrácet.

Zatím jde o pozvolný proces: ve třetím čtvrtletí by se meziroční pokles maloobchodních tržeb měl dále zmírnit a v závěrečném čtvrtletí by se tržby mohly v meziročním vyjádření začít oživovat. Předpokládanému oživení maloobchodních tržeb v závěru letošního roku pomůže jak nízká meziroční srovnávací základna představovaná vývojem v maloobchodě v roce 2022, tak skutečnost, že v letošním druhém pololetí by měla v meziročním vyjádření začít růst reálná mzda s tím, jak se zmírní inflace.

Spotřeba domácností by se tak v letošním třetím a čtvrtém čtvrtletí měla stát tahounem mezikvartálního růstu HDP. K meziročnímu růstu se spotřeba domácností ale vrátí nejdříve v letošním závěrečném čtvrtletí a za celý rok 2023 vykáže spotřeba domácností výrazný propad. Celoroční růst spotřeby domácností by ale měl následovat v letech 2024 a 2025 díky solidnímu růstu reálných mezd.

Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Foto: Pixabay

Zdroj: KNKTR PR


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Inflace v ČR

06.05.2024, Autor: Martin Švehla

Nebezpečný fenomén soustavného zdražování a nestability cen se jeví jako zvládnutý. Spotřebitelské ceny v ČR rostly dva měsíce po sobě tempem pouhá 2 %, což je inflace na úrovni cíle ČNB. Ta také zahájila již v prosinci 2023 snižování svých základních úrokových sazeb. Jsou to opatrné kroky, podporují však naději na brzké oživení české ekonomiky.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama