Apogeo
Reklama

Karel Havlíček: Stát nedokáže zabránit všemu, může ale udělat určitá opatření, která zmírní dopady

26.03.2022, Autor: Renáta Lucková

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Karel Havlíček: Stát nedokáže zabránit všemu, může ale udělat určitá opatření, která zmírní dopady

Karel Havlíček je v současnosti místopředsedou a poslancem Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Své zkušenosti z oblasti podnikání uplatnil i jako ministr průmyslu a dopravy, předseda Asociace malých a středních podnikatelů.

Je též ekonom, vysokoškolský pedagog a propagátor malého a středního podnikání, inovací a technologií. 
Říká, že „Green Deal projde velkou změnou. Impulsem bude změna německé energetické politiky, od toho se bude odvíjet řada dalších změn. Pomalejší útlum uhlí, příklon řady zemí k jádru, ale posílí to i rychlejší budování obnovitelných zdrojů. Obecně se po covidu a válce začnou více přibližovat vlivy ekologické, ekonomické a technologické. Bude to méně o ideologiích a více o pragmatickém postupu, založeném na soběstačnosti EU či jednotlivých členských zemí.“
Rozhovor s KARLEM HAVLÍČKEM, místopředsedou a poslancem Poslanecké sněmovny ČR, bývalým ministrem průmyslu a dopravy, bývalým předsedou Asociace malých a středních podnikatelů a podnikatelem.
Byl jste podnikatel, předseda AMSP, ministr na dvou postech a jste nyní místopředseda a poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Co je vám nejbližší?
Takhle to nejde říct. Podnikal jsem 30 let, dával jsem do toho vše a měli jsme dobré výsledky. Asociaci jsme zakládali před 22 lety, polovinu z té doby jsem ji řídil, dával do toho velké úsilí, bavilo nás to a podařilo se nám vybudovat respektovanou profesní organizaci. Stejně jsem se postavil i k politice. Všech ostatních aktivit jsem se zbavil, rezorty průmyslu a dopravy jsem žil, byly to tři náročné roky, do toho Covid, ale neměnil bych. Bylo mi velkou ctí, že jsem mohl řídit obě hospodářská ministerstva, kde jsem skloubil vše, co jsem do té doby dělal v průmyslu, asociaci i ve vědě. Dosáhli jsme výborných výsledků, mimořádné době navzdory. A naplno se nyní věnuji i práci v opozici a parlamentu. A nestěžuji si, baví mě to.
Ještě jako ministr a člen předchozí vlády jste navrhovali odpuštění DPH u energií. Stále si myslíte, že je to ta nejlepší cesta? 
V listopadu a prosinci to nesmírně pomohlo domácnostem, nikoliv ale firmám. Proto považuji za nejlepší cestu mix podpory přes DPH a odpuštění plateb na obnovitelné zdroje. To pomůže jak rodinám, tak podnikům, tak živnostníkům. Je to vlastně polsko-německá cesta. Účinná pomoc, jednoduchá, rychlá.
Jak vidíte podnikatelský sektor v současnosti? Co by pomohlo v současnosti malým a středním podnikatelům? 
V posledních 3 letech prošel obdobím, které si nikdo nedokázal předtím představit. A je dobře, že jsme firmy podrželi a nenechali je padnout. Nyní už to ale není o přímé podpoře, ale o nepřímé, a dále o prostředí, které musíme pořád měnit a přizpůsobovat. V MPO jsme těm nejmenším zajistili jednotná data účinnosti, vše mají elektronicky na jednom místě, rozjeli jsme podporu rodinných firem, koloniálů na venkově. A v tom je třeba pokračovat. K tomu nepřímá pomoc pro střední firmy na bázi záruk, odpisů a podpory vývoje a investic.
Mnozí malí podnikatelé a živnostníci nedostali dosud kompenzační bonusy ještě z doby koronavirové epidemie z roku 2020 a 2021. Jak vidíte zpětnou pomoc těmto malým podnikatelům a živnostníkům? 
Podpořili jsme jako vláda celkem 700 tisíc podnikatelských subjektů, 99 % byly malé a střední firmy nebo OSVČ. Nemůžeme samozřejmě vyloučit, že se někde ještě řeší nějaký spor, ale námi připravené programy jsou uzavřené a všichni byli vyplaceni. Problém nastal za listopad a prosinec 2021, což je poslední období, vše jsme připravili a předali nové vládě, ta původně hodila podnikatele přes palubu, nakonec po našem velkém tlaku ustoupila a aktivovala naše programy, ale ztratily se 3 měsíce, a podle mne firmy dostanou peníze až v dubnu.
Jak vidíte v současnosti prudké zdražování vstupních cen energií a pohonných hmot a dalších vstupů, výsledných produktů a vlnu inflace? Co k nim nejdříve přispívá? A jaké byste navrhoval řešení? 
Rostoucí vstupy jsou základem nákladové inflace a jsou v důsledku třech faktorů. Postcovidového období, energetické krize a ukrajinské krize. Stát nedokáže zabránit všemu, může ale udělat určitá opatření, která zmírní dopady. Jednoznačně může udělat energetickou podporu, buď přes redukci plateb za obnovitelné zdroje nebo zastropovováním cen. Využít lze zdrojů z výrazně vyšších výnosů za emisní povolenky. To by firmám v této krizové době pomohlo nejvíce.
Vzhledem k současné hospodářské situaci jsou připravena pracovní místa pro uprchlíky? Jak je na to připraven náš průmysl a naše firmy? 
Průmysl potřebuje nutně pracovní sílu, ale je třeba vidět, že naprostá většina uprchlíků jsou děti a ženy. Takže poptávka stavebních oborů v tomhle případě situaci nevyřeší. Pomůže to určitě ve službách, kde je ale poptávka nižší než ve výrobě…
Jaké budou možné dopady dalších sankcí EU na český průmysl a ekonomiku? 
Velké. A nejen na naše firmy, týká se to obecně evropských podniků. Ztráta trhů, pohledávek, dodavatelů a výrobních kapacit. K tomu růst cen energií, kurzové výkyvy a hrozící nedostatek surovin nebo klíčových komodit, a tudíž riziko odstávek průmyslu… K tomu nejistota na finančních trzích, pády ruských bank, a tím i ohrožení úspor, omezení cestovního ruchu a služeb.  Nic to ale samozřejmě není proti ztrátám na lidských životech v důsledku bezohledné agrese Ruska. I přes tyto ztráty se musí v sankcích pokračovat.
Česká ekonomika je v současnosti postavena především na automobilovém průmyslu. Bylo to šťastné řešení? Na jakých oborech podle vás by měla stát ekonomika a průmysl České republiky?
Není postavena jen na automobilovém průmyslu, ale je to významný obor, který přispívá deseti procenty k HDP. Naše hospodářská struktura je podobná té německé a byla doposud zárukou stability. A jsem názoru, že tomu tak bude i do budoucna. Klíčem k úspěchu bude přidaná hodnota, ať už ve výrobě nebo službách. Proto je nutné investovat nyní do inovací, výzkumu a vývoje. To musíme podpořit. Neurčoval bych ale jako stát, které obory to budou. Zde musí fungovat trh, konkurence, soutěživost, jinak je to socialistické plánování a dvorek císaře Rudolfa. Nemůžeme vymýšlet vynálezy podle zadání těch nahoře, ale na základě poptávky těch dole…
Jaký je váš názor na Green Deal? Je stále v současnosti ještě reálný?
Green Deal projde velkou změnou. Impulsem bude změna německé energetické politiky, od toho se bude odvíjet řada dalších změn. Pomalejší útlum uhlí, příklon řady zemí k jádru, ale posílí to i rychlejší budování obnovitelných zdrojů. Obecně se po covidu a válce začnou více přibližovat vlivy ekologické, ekonomické a technologické. Bude to méně o ideologiích a více o pragmatickém postupu, založeném na soběstačnosti EU či jednotlivých členských zemí. Změní se hlavně tzv. Fit for 55.
Jak vidíte český průmysl a dopravu v ČR ve výhledu 10-20 let? 
Vidím jej dobře, pokud necukneme z naší strategie, kterou jsme nazvali Země pro budoucnost. Vize, založená na inovacích, po vzoru skandinávských zemí, Nizozemí nebo Švýcarska. Nový systém hodnocení a financování výzkumu, digitalizace, podpora start-up a spin-off projektů, podpora investic do nových technologií, do chytrých řešení. Vše jsme popsali a začali jsme i naše cíle naplňovat, nová vláda se k tomu bohužel moc nehlásí, obávám se, že z vědy se stane opět trhací kalendář a nebudeme se řídit podle vize, ale podle přání zájmových skupin ve výzkumu a univerzitách…to nás může zpomalit.
Přemýšlíte o tom, že byste se vrátil znovu k podnikání?
Když se do něčeho pustím, tak z toho neutíkám. Do politiky jsem nemusel, šel jsem tam jako zajištěný člověk, který se 30 let neflákal, ale tvrdě pracoval v průmyslu, obchodoval v celém světě, a který se systematicky vzdělával. Zažíval jsem úspěchy i nepříjemná období, třeba v době světové hospodářské krize. Teď jsem politik, nestydím se za to, a chci udělat ještě spoustu dobrých věcí. Netrápí mě, že jsem v opozici, naopak, beru to jako dobrou a hlavně nutnou školu, a nepochybuji, že se v určité době vrátíme do vládních pozic.
Je o vás známo, že jste vstával již ve 4 hodiny ráno? Vstáváte stále ve 4 hodiny nebo si budíček už natahujete? 
O něco později, v půl páté. Už snad dvacet let. Ráno cvičím a jsem vždy tak nabitý energií, že kdybych dal manželce pusu na čelu, začne blikat jak semafor… těším se na práci, ať je jakákoliv, čím náročnější, tím lepší. Problémy beru jako výzvu, čím víc kritiky, tím mě to více motivuje…takže u mě dobrý…
Děkuji za rozhovor.
Foto: Pixabay
Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama