e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Sedm pravd o Velké zelené lži. Zničme Zelený úděl, nebo on zničí nás

01.06.2024, Autor: Martin Schmarcz

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Schmarcz: Sedm pravd o Velké zelené lži. Zničme Zelený úděl, nebo on zničí nás

Je třeba zrušit Green Deal. Samozřejmě, většina v Evropské unii nikdy nebude hlasovat pro to, že prostě přestane existovat. Musíme ho však radikální změnit, jinak přestaneme existovat my coby vyspělá civilizace.

Zelený úděl nefunguje a z principu ve svobodné společnosti ani fungovat nemůže, protože jde proti evoluci našeho druhu, je svým duchem totalitní a snaží se popřít fyzikální zákony. Čím dříve nám spadnou zelené šupiny z očí, tím lépe.

Homo sapiens se vyvinul díky prudkým klimatickým změnám. A po miliony let evoluce reaguje na slepé přírodní síly tím, že je překonává, vyvíjí nové technologie a má takřka nekonečnou schopnost přizpůsobit se. Druhy, které to nedokázaly, vymřely. Co se týká západní civilizace, ta sází na individuální svobodu, na pluralitu, na to, že existuje mnoho cest k cíli, ne jediná. Direktivní Green Deal vylučuje alternativy – a tím je totalitní. Kromě toho ignoruje zákony zachování hmoty a energie.

Podívejme se konkrétně v sedmi bodech, proč je Zelený úděl nebezpečnou utopií, Velkou lží, již potřebujeme odvrhnout, abychom mohli jít dál, rozvíjet se a zajistit budoucnost našim dětem.

Za prvé. I kdybychom v EU snížili emise na nulu, ty globálně přesto budou pokračovat v prudkém růstu. Čína vypouští čtyřnásobek skleníkových plynů co sedmadvacítka a i po přepočtu na osobu „špiní“ atmosféru o třicet procent více. Dřívější rozvojové státy jsou zodpovědné za dvě třetiny světových emisí a jejich podíl se bude dál navyšovat. Dle projekcí se do roku 2040 množství planetárně produkovaného CO2 zdvojnásobí a podíl kdysi chudých zemí bude činit přes 90 %. V EU s tím neuděláme vůbec nic.

Za druhé. I kdyby celý svět chtěl začít snižovat emise po vzoru Západu, tak stále platí, že 85 % energie není z elektřiny, ale z přímého spalování fosilních paliv. Tohle číslo se za celou dobu „války s uhlíkem“ nepohnulo. Zatím řešíme obnovitelné zdroje energie (v lepším případě jádro), ale pořád nám tu zůstává pět šestin „problému“. Když přestaneme v EU cokoli vyrábět, můžeme se ho doma zbavit, ale globálně se jen přesune jinam. Nemáme technologie, jak nahradit ropu, plyn a uhlí. Tedy pokud se nechcete vrátit do jeskyní.

Za třetí. Emise jsou skutečně důsledkem počtu lidí a jejich životní úrovně. Vidíme to právě na Číně a Indii. S tím, jak se zvyšuje jejich hrubý domácí produkt, vypouštějí na hlavu mnohem více skleníkových plynů. A překonávají nás v tom už nyní, když jsou pořád o hodne chudší (Čína má na osobu třikrát nižší HDP, než průměr EU, ale emise vyšší o třetinu). A protože neumíme produkovat blahobyt bez fosilních paliv, museli bychom buď zchudnout, nebo hromadně vymírat. Zelený úděl je genocidním plánem na úrovni Pol Pota.

Za čtvrté. Ani Mezivládní panel pro klimatické změny (IPCC) nemá hodnověrnou kvantifikovanou studii, z níž by plynulo, jaké škody na majetku zdraví a životech by mělo do budoucna způsobit vypouštění skleníkových plynů do atmosféry. Zatím platí, že po dobu průmyslové revoluce se počet obětí klimatických katastrof (sucha, požárů, povodní a bouří) neustále snižuje. Za posledních sto let poklesl o plných 98 %. To znamená, že v jejich důsledku umírá padesátkrát méně lidí. Zjevně i díky využití ropy, plynu a uhlí.

Za páté. Pokud se bude klima měnit (ať už jakkoli), tak vinou Green Dealu, jak je nastaven, nebudeme mít v EU peníze, technologie a energii k adaptaci. Počasí se mění neustále, někdy i hodně prudce. Před třemi miliony let v Africe naši předkové přežili, protože se vyvinuli, jiné druhy vymřely. Totéž platí o starých civilizacích. Když kvůli prudké proměně klimatu zmizely původní zdroje, ty silné, bohaté a lépe energeticky vybavené zde zůstaly, špatně řízené a slabé zanikly. Jen hlupák zbavuje společnost prostředků k přežití.

Za šesté. Evoluce homo sapiens, naše přežití a blahobyt stojí na schopnosti dobývat energii. Egypt či Římské impérium prosperovali díky schopnosti vzít si od přírody řádově více, než jiní. Přesto měli stotisíckrát méně energie, než my, což je limitovalo v dalším vývoji. Díky kapitalismu a fosilní palivům uživíme osm miliard lidí, osmkrát více, než na počátku průmyslové revoluce. Energie se nedá ušetřit, ta se musí vyrobit (získat) – jen díky tomu je možný jakýkoli pokrok. Klimatičtí šílenci se nás de facto snaží vracet zpět k opicím.

Za sedmé. Energie se v přírodě nikam neztrácí. Až nám nebudou stačit fosilní paliva, sáhneme pro jádru, po fúzi, případně se naučíme získávat energii přímo ze Slunce. Z rozvinuté industriální civilizace se staneme civilizací planetární, poté kosmickou. To je náš úděl. Klimatici nás ale nutí se omezovat a používat „řídké“ zdroje (větrné a sluneční elektrárny), jež více energie spotřebují při výrobě než jí vyprodukují. To je fyzika. Zdroje Vesmíru jsou nekonečné, nikdy nedojdou. Kvůli Zelenému údělu hrozí, že „dojdou“ lidé. 

Že konkrétní podoba Green Dealu je nesmyslná a nutí nás dělat věci, které ani nevedou k vytyčeným cílům (viz. boj s auty a jadernými elektrárnami), to snad vidí každý. Vadná je i jeho filosofie: jde proti milionům let evoluce. Náš druh vždy nakonec zachránil lidský mozek a schopnost ho používat. Řešením jsou inovace a kapitalismus, ne plánování a zelený komunismus. Fosilní paliva jsou levné a výživné zdroje (s vysokou hustotou energie). Nahraďme je něčím lepším a čistším. Zelený úděl nás ochuzuje a světové emise zvyšuje.

Logika je jasná. Musíme mít více energie, čistší energii a efektivněji ji využívat. Green Deal neumí nic z toho, zavádí technologie „obnovitelných zdrojů“, jež spotřebují stokrát více betonu a oceli na jednotku energie, než jaderná elektrárna a přesunuje výrobu do zemí s větší produkcí CO2 na jednotku HDP. Je to Velká zelená lež, kterou musíme porazit, než porazí ona nás. Použijte mozek a běžte za deset dní volit do Evropského parlamentu.

Martin Schmarcz, vydavatel revue SPEKTÁKL, spektakl.gazetis.to

Foto: Pixabay

Zdroj: Martin Schmarcz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Zákon o daních z příjmu se bude měnit. Na co se připravit, když novela projde?

17.06.2024, Autor: Z blogosféry

V souvislosti s návrhem nového zákona o účetnictví Ministerstvo financí koncem května předložilo návrh na změnu zákona o daních z příjmů. Zákon by měl být účinný od 1. ledna 2025. Rozsah navrhovaných změn zákona o daních z příjmů je značný a některé pasáže zákona jsou zcela koncepčně přepracovány. Do zákona je začleněno i velké množství nových pravidel. Přinášíme stručný přehled nejvýznamnějších změn.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Schmarcz: „Úspěchy“ klimatického hospodářství připomínají časy „reálného“ socialismu. Zelení plánovači zavinili zaostávání a teď zakáží importy…

14.06.2024, Autor: Martin Schmarcz

Green Deal dostal ve volbách do Evropského parlamentu pořádně na frak. V Česku se k němu hlásí čtyři poslanci z jednadvaceti. Ale i v řadě dalších zemí Unie proběhlo něco jako referendum o klimatické (a rovněž migrační) politice EU. A nedopadlo pro bojovníky s uhlíkem právě dobře, ztratili ze všech nejvíc. 

Vyjádření ke květnové míře nezaměstnanosti

10.06.2024, Autor: Z blogosféry

Opětovný pokles míry nezaměstnanosti lze přičíst především zvýšené poptávce po pracovních silách před začátkem letní sezóny. Firmy chtějí nabrat nové zaměstnance před prázdninami, během nichž není na nábory z důvodu dovolených prostor ani čas. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Stát by se měl při výstavbě dostupného nájemního bydlení inspirovat u penzijních fondů

04.06.2024, Autor: Z blogosféry

Osm miliard korun a přes dvě stovky státních pozemků chce vláda dát na výstavbu dostupného nájemního bydlení pro mladé do 35 let, veřejně prospěšné profese a lidi s nízkými příjmy. Obce by díky novému programu Bydlení pro život mohly postavit byty, v nichž by výše jmenovaným skupinám obyvatel nabízely nižší než tržní nájemné. Je dobře, že se problém sociálního bydlení po dlouhé době konečně reálně řeší. Jde o velmi užitečnou iniciativu, která ale v sobě skrývá jeden potenciální problém.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bankovní daň opět na stole

30.05.2024, Autor: Z blogosféry

V posledních týdnech začal v současné vládní koalici vznikat nápad, který by znovu vrátil do hry možnost zavedení speciální bankovní daně. Tzv. sektorová daň pro banky byla v minulosti v programu zejména u levicových stran. Proč se nejedná o dobrý nápad a jaké negativní důsledky může její zavedení mít pro českou ekonomiku?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama