e-news.cz - kurzy
Reklama

Změna povolání s novým rokem? Rekvalifikací v roce 2023 prošlo téměř 26 tisíc lidí, největší zájem je o digitální dovednosti

17.01.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Změna povolání s novým rokem? Rekvalifikací v roce 2023 prošlo téměř 26 tisíc lidí, největší zájem je o digitální dovednosti

Téměř 26 tisíc lidí se v loňském roce rozhodlo pro změnu nebo doplnění vzdělání pomocí rekvalifikačních kurzů. Tvrdí to nejnovější data Úřadu práce z přelomu kalendářního roku. Mezi nejžádanější oblasti rekvalifikace patří digitální dovednosti a počítačové kurzy.

Není divu, podle posledních statistik Evropské komise z října 2023 vyžaduje alespoň základní digitální dovednosti přes 90 % všech pozic na trhu práce. Jakékoliv další vzdělávání, včetně vysokoškolského, už tyto dovednosti automaticky předpokládá. Nejvyšší množství volných pozic firmy hlásí v případě IT specialistů nebo v účetním oddělení.

Nezaměstnanost na konci kalendářního roku 2023 podle Úřadu práce stoupla na 3,7 procenta. O zaměstnání se v prosinci loňského roku ucházelo 271 803 lidí, to je zhruba o čtrnáct a půl tisíce víc než loni v listopadu. Volných pracovních míst ubylo, přibližně o tři a půl tisíce. Úřady práce aktuálně nabízí bezmála 290 tisíc neobsazených pozic. Jejich nabídka je ale stále vyšší než počet uchazečů. I proto se lidé většinou nemusí obávat o ztrátu zaměstnání. Firmám se většinou daří optimalizovat náklady. „Problémem naopak stále zůstává nedostatek kvalifikovaných lidí. Stále důležitější budou rekvalifikace, proto se na ně zaměříme, například prostřednictvím projektu iRekvalifikace. Ten nabídne kurzy v oblasti digitálních kompetencí, které budou dispozici přes nový e-shop,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Mnoho Čechů se každým rokem rozhodne vyřešit nevyhovující pracovní situaci právě rekvalifikací, od začátku loňského roku na ni nastoupilo 25 982 klientů. Tou nejčastěji realizovanou jsou počítačové kurzy nebo rekvalifikace zaměřené na získání řidičských průkazů či profesní způsobilosti. „Pro změnu oboru nebo další prohloubení znalostí se většinou rozhodují lidé s výučním listem a úplným středním vzděláním s maturitou. Z hlediska věku pak převažují účastníci z věkové skupiny mezi 35 až 49 lety,“ tvrdí tisková zpráva Úřadu práce České republiky.

Rekvalifikace na účetního je stále populární volbou

Rekvalifikační kurzy lze zvládat souběžně s výkonem stávajícího povolání.  Kurzy probíhají u různých poskytovatelů několikrát do roka, svou délkou se většinou vměstnají do limitu 200 absolvovaných hodin. „V poslední době registrujeme zvýšený zájem o rekvalifikace, tradičně nejpopulárnější jsou rekvalifikační týkající se oblasti finanční datové analýzy. Lidé k nám přicházejí s tím, že je jejich stávající zaměstnání příliš nenaplňuje a je finančně podhodnocené. Typickými zájemci jsou maminky na mateřské dovolené, které nemusí rekvalifikaci skloubit se zaměstnáním na hlavní pracovní poměr,“ říká Tomáš Kohoutek ze společnosti CodeBiters, která nabízí rekvalifikaci bez nutnosti předchozích znalostí.

Po absolvování kurzu a úspěšném složení závěrečné zkoušky dostane účastník Osvědčení o rekvalifikaci, to lze využít pro získání nového pracovního místa či pro založení vázané živnosti. Finanční účast Úřadu práce na ceně kurzu se odvíjí od toho, zda se jedná o rekvalifikaci nebo ryze vzdělávací seminář. V případě rekvalifikace Úřad práce uhradí za klienta cenu v plné výši, u vzdělávacího kurzu je stanovena minimální povinná spoluúčast ve výši 18 procent celkové ceny, kterou si musí účastník uhradit sám. V obou případech ale úřad zaplatí maximálně nejvýše 50 tisíc korun za poslední tři roky.

Možnost profesní rekvalifikace může být životní šancí pro ty, kteří nejsou se svým současným zaměstnáním spokojeni. Důvodů může být hned několik – nezajímavá profese, podprůměrné finanční ohodnocení, bossing nebo špatná snášenlivost práce v kolektivu. Mezi nejpopulárnější možnosti rekvalifikace patří kurzy účetnictví. „Je to logické, v oboru je dlouhodobý nedostatek samostatných účetních. Spousta lidí bez práce, nebo které jejich zaměstnání dlouhodobě nenaplňuje, si proto řekne, že teď je ten správný čas jít na volnou nohu,“ potvrzuje Jan Štacha, zakladatel účetního software Evala.

Profese účetního navzdory klesající atraktivitě nabízí poměrně zajímavou perspektivu do budoucna, české firmy totiž dlouhodobě trápí nedostatek kvalitních účetních. Díky tomu se po pár odpracovaných letech může stát, že si rekvalifikovaný pracovník výrazně polepší. A to jak po finanční, tak po profesní stránce. „Poptávka po účetních na trhu práce stále roste, ale najít vhodného kandidáta bývá opravdu obtížné. Proto se spousta manažerů rozhodla slevit ze svých požadavků, aby vůbec pozice obsadili. Jelikož je situace na trhu práce kritická, ustoupilo se i z dříve požadované předchozí praxe – šanci dostávají i méně zkušení kandidáti,“ popisuje situaci na pracovním trhu report personální agentury Devire, která pravidelně analyzuje situaci na trhu práce v oblasti byznysu a účetnictví.

Situaci na pracovním trhu se přizpůsobují i nástroje v oblasti digitalizace. Například začínajícím účetním v začátcích může pomoci intuitivní software, který obsahuje spoustu zautomatizovaných procesů. „Juniorní účetní někdy účtuje věci nesprávně. Pokud software mnoho složitých účetních případů řeší automaticky, neklade tak vysoké nároky na odbornost začínajícího účetního. Navíc, pokud je ovládání zároveň dostatečně návodné, tak se i začátečník v programu mnohem rychleji zorientuje,“ dodává Štacha.

Foto: Pixabay

Zdroj: LESENSKY.CZs.r.o.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama