e-news.cz - kurzy
Reklama

Analýza současného hypotečního trhu a vyhlídky do budoucna

08.09.2023, Autor: Z blogosféry

1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
Analýza současného hypotečního trhu a vyhlídky do budoucna

Poslední tři roky přinesly v hypotečním trhu výrazné změny. Ekonomická situace se změnila a spolu s ní i úrokové sazby. Přestože trh v předchozím roce po zavedení povinných parametrů ČNB zaznamenal značný pokles v počtu nově uzavřených smluv, čísla už dle odborníků z Fingo.cz indikují rostoucí zájem ze strany klientů.

Jak to vypadá se současným hypotečním trhem?

V průběhu posledních tří let jsme na hypotečním trhu zaznamenali význačné změny, které odrážejí proměnlivou ekonomickou situaci a vliv regulačních opatření. 

„V roce 2020 se zájem o refinancování zvýšil, lidé měsíčně podávali přibližně 2 000 žádostí. Průměrná výše hypotéky tehdy byla 2,4 milionu Kč, a to při průměrné úrokové sazbě 2 % p.a. Následující rok, v roce 2021, došlo v počtu žádostí k markantnímu růstu. Měsíčně se jich tehdy prodávalo až 5 000. Průměrná výše hypotéky stoupla na 2,6 milionu Kč, což podpořila nižší sazba kolem 1,89 % p.a.,“ uvedl Adam Kaška, regionální ředitel Fingo.cz. 

S příchodem roku 2022 na trhu nastaly výrazné změny. Zvýšení základní úrokové sazby na 7 % p.a. mělo za následek pokles počtu žádostí o refinancování. Jejich počet klesl na 450 měsíčně. Nastavení přísných parametrů České národní banky (DTI, DSTI a LTV) dále ovlivnilo dynamiku trhu. Průměrná výše hypotéky se vrátila na 2,4 milionu Kč, přičemž úroková sazba stoupla na 5,3 % p.a.


„V roce 2023 stále sledujeme trendy minulého roku, protože se základní úrokové sazby drží na úrovni 7 % p.a. Poptávka po refinancování přesto roste. V lednu lidé podali 430 žádostí, v červnu dokonce 816 a zrušení regulace DSTI od července 2023 dále napomohlo zvýšení počtu žádostí,“ dodal Kaška.

Zdroj: ČBA

Současně průměrná výše hypotéky na refinancování vzrostla na 2,36 milionu Kč, což už se přibližuje úrovni z června 2022 před zdražením. Aktuální úroková sazba se pohybuje kolem 5,86 % p.a. a svědčí o proměnlivé povaze hypotečního trhu.

Zdroj: ČBA

Jaké jsou vyhlídky trhu do budoucna?

Vývoj hypotečního trhu nám přináší zajímavý vhled do změn, které se týkají počtu a objemu hypoték určených pro refinancování. Pokud se ohlédneme za rokem 2022, zjistíme, že tento rok trh s refinancovanými hypotékami značně rostl. Celkový počet uzavřených hypoték na refinancování vystoupal na 15 216, což se odrazilo i v jeho finančním objemu ve výši 39,4 miliardy Kč.

Zdroj: ČBA

Nyní se podívejme na rok 2023. Během prvního pololetí tohoto roku bylo podáno 4 064 žádostí o refinancování a celkový objem těchto hypoték dosáhl 9,27 miliard Kč. Ve druhém pololetí můžeme očekávat na trhu ještě vyšší aktivitu. Předpokládá se, že se počet žádostí bude pohybovat kolem 5 000 a objem hypoték na refinancování se vyšplhá na 12 miliard Kč.
Dá se tedy očekávat, že celkový počet žádostí o refinancování dosáhne hranice 10 000, zatímco celkový finanční objem uzavřených hypoték se vyšplhá na hodnotu 21,3 miliard Kč. Tyto prognózy svědčí o neustále rostoucím zájmu o refinancování a o zlepšující se situaci na dynamickém trhu.

Zdroj: ČNB

Foto: Pixabay

Zdroj: Crest Communications a.s. PR


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama