e-news.cz - kurzy
Reklama

Pavel Chadim: Problémy ve sportu optikou zdravotních potíží pacientů se zdají malicherné 

09.09.2023, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Pavel Chadim: Problémy ve sportu optikou zdravotních potíží pacientů se zdají malicherné 

Rozhovor s Pavlem Chadimem, neurologem a hlavním trenérem České baseballové reprezentace

Pavel Chadim je neurolog a hlavní trenér České baseballové reprezentace. Baseballu se věnuje přes 30 let. Český baseballový tým letos dovedl na nejprestižnější světový turnaj World Basseball Classic v Japonsku. Vítězný zápas nad Čínou týmu stačil na automatickou kvalifikaci na příští World Baseball Classic 2026, které je jediným turnajem na světě, kde proti sobě hrají nejlepší profesionálové na světě za své národní týmy. 

„Určitě mi pomáhá, že jsem si prošel nadhazováním, hrou ve vnitřním i zadním poli, že jsem hrál za klub s nejvyššími ambicemi a pod trenéry, kteří měli svou vizi. Přínos Američana Geoffa Samuelse, pod kterým jsem hrál svůj nejlepší klubový baseball se už téměř zapomněl,“ říká Pavel Chadim.     

Kdo vás přivedl k neurologii a kdo k baseballu?

K neurologii mě přivedl již zesnulý kolega MUDr. Zdeněk Zbytovský, který byl i lékařem našeho baseballového klubu Draci Brno. A baseball se mi zalíbil, protože Draci trénovali téměř pod mými okny v Řečkovicích.  

Proč jste se rozhodl právě pro baseball? O čem je mentálně baseball?

V patnácti letech jsem skončil s tenisem a díval jsem se po dalších sportech, s baseballem má tenis pár věcí společných (backhand obouruč v tenisu a švih v baseballu), ale hlavně mě učarovalo kolektivní pojetí silných individualit.  

Jak se dá skloubit neurologie a baseball? Má to v sobě synergii?

Minimálně je to vzájemný relax a odreagování.  A taky se problémy ve sportu optikou zdravotních potíží pacientů zdají malicherné. 

Jak zvládáte skloubit pracovní a sportovní život?

Teď když dvě z tří našich dětí jsou již dospělé (22 a 21 let) tak je to daleko jednodušší. (Smích)  

Do jaké míry čerpáte ze svých hráčských zkušeností?

Určitě mi pomáhá, že jsem si prošel nadhazováním, hrou ve vnitřním i zadním poli, že jsem hrál za klub s nejvyššími ambicemi a pod trenéry, kteří měli svou vizi. Přínos Američana Geoffa Samuelse, pod kterým jsem hrál svůj nejlepší klubový baseball se už téměř zapomněl.    

Jak zvládnete ukočírovat na turnaji početnou výpravu? 

No, není to jednoduché. Snažím se si většinu věcí dobře připravit, naplánovat a pokusit se dát každému členu roli důležitou pro celý tým.  

Jaké metody jako trenér využíváte? Využíváte i neurologické postupy?

Asi to nejde popsat v pár větách, ale snažím se dělat to co říkám, mluvit otevřeně a vytvářet prostředí, které pomáhá formovat tým na hřišti, zvyšovat jeho sebevědomí a podílet se na tvorbě realistických cílů, vizí.  

Na jaká utkání nemůžete zapomenout a na jaké byste raději zapomněl? 

Nezapomenutelných zápasů za poslední rok bylo více. Výhry na kvalifikaci WBC v Regensburgu a všechny čtyři zápasy v Tokyu. Naopak loňská demolice od Španělů, když nám nadělili 21 bodů byla hodně krutá. Ale všechno špatné může být k něčemu dobré.

Jak je finančně náročný baseball? Jak se hledají sponzoři? 

Pro jednotlivce tak drahý zase není, stačí rukavice a baseballové boty. Ale vypravit tým o 30 lidech mimo Českou republiku, abychom hráli kvalitní utkání nejlépe s týmy, které jsou lepší než my, už něco stojí.  Po úspěchu na World baseball classic je to se sponzory a mecenáši lepší, ale věříme, že zaujmeme ještě více.    

Proč byl baseball vyřazen z olympijských her? 

To není otázka na mne, ale myslím, že si ho pořadatelé z Paříže nevybrali, naopak v Los Angeles 2028 by opět měl být v programu.  

Dovedl jste český baseballový tým na nejprestižnější světový turnaj World Basseball Classic v Japonsku. Jak byste zhodnotil výkon svých svěřenců? 

Myslím, že zaslouží absolutorium. V zápase s Austrálií jsme byli 7 autů od postupu ze skupiny z druhého místa. Něco nepředstavitelného.   

A jak se chystáte na World Baseball Classic 2026? 

To je ještě strašně daleko, teď mám plnou hlavu zářijového mistrovství Evropy, které se koná po dlouhých letech v České republice.

Co byste popřál českému baseballu do budoucna?

Více dobrých nadhazovačů. 

Šel byste do toho znovu?

Jestli se ptáte, zda bych se znovu přihlásil do výběrového řízení, tak ano.

   

Děkuji za rozhovor.

Foto: Poskytnuto Pavlem Chladimem

Autor: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama