e-news.cz - kurzy
Reklama

Změny v penzijním spoření přinesly novinku v podobě vyšších daňových odpočtů. Nově lze odepsat až 48 tisíc korun ročně

02.10.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Změny v penzijním spoření přinesly novinku v podobě vyšších daňových odpočtů. Nově lze odepsat až 48 tisíc korun ročně

V České republice si u penzijních společností odkládá peníze na stáří více než 4,1 milionu lidí. Na svých účtech mají podle statistiky Asociace penzijních společností ČR celkem 606 miliard korun. Díky letošním změnám ve výši státních příspěvků a daňových odpočtů mohou být produkty penzijního spoření pro střadatele výhodnější než dříve. Nejvyšší státní příspěvek se zvýšil o 110 korun měsíčně a z daní si mohou klienti odečíst až dvojnásobek toho, co loni. 

„Výše zhodnocení naspořených prostředků v doplňkovém penzijním spoření závisí především na investiční strategii, kterou si klient zvolí. Zanedbatelná ale není ani podpora státu. Logika je přitom taková, že čím více si klient sám odkládá, tím více od státu získá, říká Jana Petrovská, členka představenstva KBPS, a dodává: „Nově tak může dostat až 4080 korun za rok na státních příspěvcích a pokud uplatní daňové odpočty, získá dalších až 7200 korun jako úsporu na daních.“ Aby lidé dosáhli na nejvyšší státní příspěvek, měli by si odkládat minimálně 1700 korun každý měsíc. Pokud chtějí zároveň uplatnit celých 48 tisíc jako roční daňový odpočet, měla by výše pravidelné měsíční úložky být celkem 5700 korun. Od základu daně lze totiž odečíst část měsíčního příspěvku, která převyšuje částku, k níž náleží nejvyšší státní příspěvek. 

 „Daňové úlevy mohou využít všichni účastníci penzijního spoření, kteří mají nějaké příjmy. Tedy i penzisté s příjmy z pracovní činnosti nebo třeba z pronájmů. Ti mají navíc tu výhodu, že si odepisují všechny vlastní příspěvky od první koruny. Pro ostatní platí, že mohou ze základu daně odepsat vlastní příspěvky až do ročního limitu 48 tis. v součtu za všechny produkty spoření na stáří. A to za předpokladu, že byly na penzijko zaplaceny v daném zdaňovacím období nad částku 1000 korun za měsíce leden až červen a 1700 korun pak v dalších jednotlivých měsících do konce roku. Tyto rozdílné limity platí pro rok 2024 vzhledem ke změně ve výši státního příspěvku, která začala platit od července.“ upřesňuje Jana Petrovská.  

Ze základu daně lze každý rok odepsat i nižší částku, záleží na možnostech klienta. Zároveň je možné potřebné peníze na penzijko vložit najednou kdykoliv v průběhu roku. Dá se to tedy stihnout ještě i letos.„Pokud si klient celý rok neukládá dostatek peněz a chtěl by daňový odpočet využít, stačí, když peníze vloží jako mimořádnou úložku a penzijní společnosti to oznámí. Uvedu příklad. Když budete chtít odepsat celých 48 tisíc, tedy maximum, vložíte si na penzijko v prosinci 1700 + 48 tisíc korun,“ vysvětluje Jana Petrovská.

Foto: Pixabay

Zdroj: KB


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Havárie vodovodního řadu v Praze 4 a 12

02.10.2024, Autor: red

V oblasti Prahy 4 a 12 (Braník, Kamýk, Krč, Lhotka, Libuš, Hodkovičky, Lhotka) je kvůli havárii na vodovodním řadu nyní bez vody nebo s nízkým tlakem vody přes 22 000 odběratelů.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Změny v povinném ručení: Zelená karta končí, více úkonů vyřídíte online

28.09.2024, Autor: Z blogosféry

Od 1. října 2024 čekají české řidiče výrazné změny v povinném ručení. Zákon č. 30/2024 Sb., který upravuje pravidla pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, přináší mimo jiné zrušení povinnosti mít u sebe zelenou kartu, rozšíření online služeb a novinky týkající se platnosti pojištění. Co vše se tedy změní a jak se na nové podmínky připravit?

Sportka se po 10 letech dočká změn. Největší a nejoblíbenější loterijní hra přinese až dvojnásobně více milionářů i vyšší pravděpodobnost výhry

24.09.2024, Autor: Z blogosféry

Oblíbenou loterii Sportka čeká během letošního podzimu poprvé od roku 2014 řada změn. Ty povedou ke zlepšení výherní zkušenosti i zvýšení počtu výherců. Za poslední dekádu vygenerovala nejstarší hra loterijní společnosti Sazka více než 1 900 milionářů a vyplatila jim přes 11 miliard korun.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Advokáti nabízejí bezplatnou právní pomoc postiženým povodněmi a Komora pomůže i postiženým advokátům

17.09.2024, Autor: Z blogosféry

V souvislosti s ničivými povodněmi, které zasáhly mnohá místa České republiky a ohrozily a stále ještě na některých místech ohrožují lidské životy i majetek jednotlivců či organizací, vyzvala Česká advokátní komora advokáty a advokátky k poskytování bezplatné právní pomoci všem, kteří ji v důsledku této přírodní katastrofy budou potřebovat.

ADRA nasazuje dobrovolníky v zasažených oblastech

16.09.2024, Autor: Z blogosféry

Humanitární organizace ADRA Česká republika sleduje situaci v povodněmi zasažených oblastech a nasazuje dobrovolníky. Ze současných informací vyplývá, že pomoc bude zapotřebí zejména v Moravskoslezském kraji, Libereckém kraji a Jihočeském kraji. Dobrovolníci ADRA České Budějovice se zapojují už od pátku do čtyřhodinových

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama