Apogeo
Reklama

Reklamní trh po koronavirové době ožívá. Investice do e-commerce vzrostly o více než padesát devět procent

07.08.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Reklamní trh po koronavirové době ožívá. Investice do e-commerce vzrostly o více než padesát devět procent

Svět reklamy po loňském špatném roce, způsobeném pandemií koronaviru, opět ožívá. Investice do ní rychle stoupají a aktuálně téměř dvojnásobně překonávají původní predikce pro letošní rok. Podle rozsáhlého celosvětového výzkumu společnosti WARC se daří zejména online reklamě, kde se investice v meziročním srovnání zvýšily o téměř dvacet osm procent procent.
Investice do reklamy se po loňském náročném roce opět probouzí. Mnoho značek se snaží rychle dohnat finanční ztráty způsobené pandemií, k čemuž jim má pomoci právě reklama. Podle aktuálních statistik celosvětové výdaje na reklamu vzrostou během tohoto roku o 12,6 % což je téměř dvojnásobně více (6,7 %), než se původně předpokládalo. Vyplývá to z podrobného průzkumu společnosti WARC, který probíhal ve 100 zemích po celém světě.
Takto vysoký nárůst by dokázal vykompenzovat veškeré ztráty reklamního trhu způsobené pandemií koronaviru během minulého roku. V průzkumu AKA z podzimu loňského roku předpokládali zadavatelé, že investice se budou držet na podobné úrovni jako loňský rok. S ohledem na pozitivní podnikatelskou náladu v ČR lze očekávat, že i u nás bude tento odhad překonán.
Dlouhodobý vzestup online prostoru pokračuje
Růst investic do reklam byl během letošního půlroku navýšen především díky online formátům, které zaznamenaly během prvních šesti měsíců roku nárůst výdajů o 27,7 %. Investice do on-line prostoru mají již od roku 2010 stoupající křivku, a jinak tomu podle dat společnosti WARC nebude ani v roce 2022. Do online reklamy společnost započítává e-commerce, SEM, online videa, bannerovou reklamu a reklamu na sociálních sítích.
Největší nárůst během druhého kvartálu letošního roku zaznamenalo odvětví e-commerce, a to o celých 59,5 % oproti minulému roku. Majitelé kamenných prodejen byli restrikcemi nuceni přesunout svůj byznys na internet a stejně tak se změnilo i nákupní chování zákazníků.
Růst oblíbenosti nákupů přes internet potvrzuje i ředitel Asociace komunikačních agentur Marek Hlavica. „Nárůst v oblasti E-commerce potvrzují i reklamní a marketingové agentury, které se zaměřují na podporu e-shopů. Ty během plošné karantény neměly nouzi o zakázky, naopak rostly a zvyšovaly své obraty často dvojciferně.“
Podle Zprávy o reklamě z konce roku 2020, kterou každoročně vydává Asociace komunikačních agentur, bylo pro české firmy hlavní výzvou zaměřit se více na budování nových prodejních on-line kanálů, získávání dalších zákazníků a podporu značky. To se ostatně potvrdilo i u celosvětových firem.
„Pandemie neznamenala jen přesun z kamenných obchodů do on-line, ale také poučení ohledně hodnoty značky. Silné a strategicky podporované značky jsou odolnější. Lidé se více než kdy jindy rozhodovali, u koho nakoupí. A preferovali právě značky, které znají a mají o nich dobré mínění,“ potvrzuje Marek Hlavica z AKA.
Červnová data dopadla pozitivně, posilují i mediální kanály
Podle posledních červnových dat byl zaznamenán růst i u mediálních kanálů. Poptávka roste především po televizní reklamě. Z velké části je tento fakt ovlivněn návratem sportovních událostí, včetně nadcházejících letních olympijských her.
Pozitivně dopadla také OOH reklama a inzerce v rádiích, která se díky stoupající tendenci blíží do fáze růstu. Nadějné výsledky má po delší době dokonce i inzerce v tištěných mediích, u které byl zaznamenán zpomalený dlouhodobý pokles a rostoucí tendence křivky.

Zdroj: AKA

Některé sektory přehodnocují své budoucí plány a strategie
Obor dopravy a cestovního ruchu byl před pandemií jedním z největších a nejrychleji rostoucích inzerentů. To se však během minulého roku z důvodu prudkých škrtů změnilo. Očekává se, že se obor podaří obnovit nejdříve až po roce 2022. Podle aktuálních předpokladů výdaje na reklamu v oblasti cestovního ruchu v příštím roce poklesnou o 6,9 %, oproti roku 2019. V rámci českého trhu potvrdila situaci i AKA už vúnoru, kdy prohlásila, že sektory, jako jsou letecká doprava či turismus, budou v oblasti reklamy stát stranou. Důraz na propagaci tuzemských regionů jako prázdninových destinací celkový propad nevykompenzují.
Mnohé firmy, které nabízejí cestovní služby, snížily v loňském roce svou reklamu z důvodu kolapsu poptávky, což vedlo k celkovému přehodnocení marketingových strategií. To mimo jiné potvrzují i informace, které poskytla ubytovací služba Airbnb, která v loňském roce snížila celosvětově své výkonnostní kampaně o 541 milionů dolarů a změnila strategii tak, aby byla více zaměřena na značku a PR.
Foto: Pixabay
Zdroj: Insighters s.r.o.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama