e-news.cz - kurzy
Reklama

EVA KADLEČÍKOVÁ: Je potřeba především pečlivost a důslednost. Přesto mnoho žen dosud nehledá v oboru průmyslové automatizaci uplatnění

22.03.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
EVA KADLEČÍKOVÁ: Je potřeba především pečlivost a důslednost. Přesto mnoho žen dosud nehledá v oboru průmyslové automatizaci uplatnění

Eva Kadlečíková se začala průmyslovými technologiemi zabývat během studií na Technické univerzitě v Liberci. Robotice a pokročilým výrobním technologiím se naplno začala věnovat během zaměstnání u automatizační firmy EXACTEC.

Nyní každoročně pomáhá desítkám firem z mnoha oborů objevit možnosti automatizace výroby a připravit je na budoucnost.
Chtěla jste vždy pracovat s roboty?
V dětství jsem si s roboty opravdu nehrála (smích). Až během studií na Technické univerzitě v Liberci mě to k technice táhlo čím dál víc. Zvolila jsem si proto obor Řízení a regulace technologických procesů a věděla jsem, že bych se v technickém oboru chtěla pohybovat i v budoucnu. Konkrétní zaměření na robotiku přišlo až během zaměstnání ve firmě EXACTEC přirozeně s jejím rozvojem.
Předpokládám, že se musíte ve firmách potkávat přímo se zákazníky…
Přesný název mojí pracovní pozice je samostatný obchodně-technický pracovník, což obnáší vše od prvního kontaktu se zákazníkem, prezentaci technických možností kolaborativních a jiných průmyslových robotů a komponent pro průmyslovou automatizaci, základní zaškolení a v neposlední řadě technickou podporu včetně záručního i pozáručního servisu.
Co vás nejvíce baví na vaší práci?
Nejvíce se mi líbí pestrost. Motivací jsou pro mne nové vědomosti, ráda mám alespoň základní povědomí o tom, jak věci fungují. A tak se setkávám s novými technologiemi a možnostmi, které se v automatizaci objevují a které rozšiřují mé obzory.
Jak vypadá váš typický pracovní den?
Žádný den není stereotypní a stále se něco děje. Někdy navštěvuji nové či stávající zákazníky, jindy převládá čistě kancelářská práce. Například tvořím nabídky, objednávky, faktury nebo zpracovávám servis. Občas jezdím na servis nebo ladění konkrétní aplikace přímo k zákazníkům, nebo servis zajišťujeme spolu s kolegy přímo u nás na dílně.
Jaké je to pracovat v odvětví průmyslové automatizace, kde většinou převažují muži a uspět v něm?
Nemyslím si, že se jedná o čistě mužskou práci. Navíc si myslím, že zrovna tento obor vyžaduje pečlivost a důslednost, což jsou silné stránky žen. Faktem ale je, že ženy se o technické obory nezajímají tolik jako muži. Řekla bych, že je to spíš zažitý stereotyp, proto mnoho žen ani nenapadne, že by zde vůbec mohly uplatnění hledat, což je škoda.
Jak se s firmami v poslední době spolupracovalo vlivem přísných opatření?
Restrikce posledních let nás lehce vzdálily především od našich zahraničních dodavatelů, za kterými jsme dříve rádi jezdili na jednání, školení a společné větší akce pro zákazníky. Online setkání a webináře pořádané i pro naše zákazníky jsou občas poněkud neosobní a nepřináší tolik příležitostí.
Nelze si nevšimnout, že se kvůli složité světové situaci se zaměstnaností, zásobováním a růstem cen rozhodlo pro moderní automatizační technologie mnoho firem..
Velký počet firem si s nedostatkem zaměstnanců uvědomil, že automatizace je opravdu potřeba a promítá se to v množství poptávek. Na druhou stranu jsou firmy velmi opatrné, co se investic týká. Nové a dříve pozastavené projekty se začínaly po COVID pauze realizovat až zhruba od konce minulého roku a jejich nárůst ještě očekáváme v průběhu tohoto roku. Exactec je malá soukromá firma, proto bychom nebyli sami schopni z kapacitních důvodů pokrýt všechny zakázky. Spolupracujeme tak s mnoha dalšími systémovými integrátory (prodejci automatizačních technologií), kterým poskytujeme maximální technickou podporu.
Spolupracujete také se studenty? Vidíte u mladých lidí rostoucí zájem o tento obor?
Zájem o robotiku a automatizaci je vysoký a myslím, že stále roste. U nás v Liberci mají studenti úžasné technické zázemí a možnosti na střední i vysoké škole. Každoročně poskytujeme studentům SPŠ v Liberci možnost absolvovat u nás ve firmě praxi. Ve velké míře spolupracujeme i se studenty Technické univerzity v Liberci.
O jakou technologii má v roce 2022 většina firem zájem?
Zájem je o automatizaci obecně. Zaměřujeme se především na kolaborativní roboty (robot, který pracuje po boku zaměstnanců), o které je zájem především díky uživatelsky jednoduchému programování a malým zástavbovým rozměrům. Ne všechny činnosti ve výrobě mohou být kolaborativní, ale kolaborativní funkce robota jsou i v těchto případech příjemný bonus.
Jaká byla podle vás nejzdařilejší aplikace ve výrobě, na které jste měla možnost spolupracovat?
Takových aplikací už je za 11 let spolupráce Exactec s Universal Robots (UR) poměrně hodně. Za velký úspěch považuji nasazení robotů UR ve firmě, která vyrábí pryžové výrobky nespadající do automotive. Německá mateřská firma upřednostňovala německé a americké konkurenční roboty, ale návrhem našeho technického řešení se nám podařilo přesvědčit zákazníka o výhodách robotů UR3. Jako jediný se tento robot vešel do stísněného prostoru robotické buňky a díky své jedinečné kinematice dosáhne tam, kam je potřeba. Po překonání drobných technických problémů na začátku nyní se zákazníkem řešíme již devátou opakovanou aplikaci, pouze s drobnými obměnami pro různé výrobky.
Zaznamenáváte zvýšený zájem o automatizaci mezi firmami z různých oborů? Který segment, kromě automobilového průmyslu, v současnosti nejvíce inovuje výrobu?
Většina našich zákazníků je stále z automobilového průmyslu. Roste ale zájem i v oborech jako je farmacie, medicínské a zdravotnické potřeby, potravinářství… Je to opravdu široké spektrum, což je dobře.
Cestujete často za zákazníky? Máte oblíbené místo, kam se ráda vracíte?
Pracovní cesty absolvuji většinou pouze v rámci České republiky. Jako rodačka z Moravy se vždy těším právě tam. Cestování mám ráda, ale přesto se vždy nejraději vracím domů do Liberce, protože příroda je zde a v nejbližším okolí jedinečná.
Jak čerpáte energii do další práce?
Hlavu si čistím sportem, baterky dobíjím s rodinou a na výletech s dětmi. Mám ráda teplo, ale exotiku nevyhledávám. Na relax u vody mi bohatě stačí blízká moře. Mou srdcovou záležitostí je Řecko, hlavně jeho ostrovy, které bych chtěla postupně objevit všechny.
Dala byste nějakou radu mladým ženám, které by se rády vydaly podobnou cestou jako vy?
Na to je asi jen jediná rada. Pokud máte o robotizaci a automatizaci zájem a není vám technika úplně cizí, není potřeba řešit, jestli jste žena nebo muž. Zkrátka dělejte to, co vás láká a baví.
Děkuji za rozhovor.
Foto: Poskytnuto Evou Kadlečíkovou
Zdroj: Adam Steger, Shrtcut Studio


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama