e-news.cz - kurzy
Reklama

Zelená dohoda pro Evropu je především politickým rozhodnutím.

27.06.2021, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Zelená dohoda pro Evropu je především politickým rozhodnutím.

Jak domácnosti, tak firmy se musí smířit s výrazným zvýšením ceny za silovou elektřinu. Tato změna se dotkne všech, kteří aktuálně nemají tarif u svého dodavatele zafixovaný. V důsledku toho půjdou ceny nahoru ve všech odvětvích. Od služeb až po výrobu, protože změnu ceny elektřiny budou muset do svých nákladů promítnout všichni. Proč se tak stalo a jaká je situace u alternativních zdrojů jsme se zeptali odborníka, který se touto problematikou dlouhodobě zabývá.

  
Rozhovor s MICHALEM KULIGEM, ředitelem společnosti eYello CZ, k.s.
Co vás nejvíce zajímá na alternativních zdrojích energie?
Alternativní zdroje jsou aktuálně v jakémsi poločase. Bude tak velmi zajímavé sledovat, kam se celý obor bude dále ubírat. Sice se už nacházíme za fází naprostého zkoušení – typu bratří Wrightových u letadel – ale ještě příliš daleko před tím, abychom létali nadzvukovou rychlostí. Je to čas zkoušení, čas poznání, a to je vždycky fascinující.
Jaký je váš názor na Green Deal, který je postaven na alternativních zdrojích energie?
Zelená dohoda pro Evropu je především politickým rozhodnutím. Rozhodnutím, které zásadním způsobem formuje fakticky i ekonomiku Evropy jako celku. Cíl být klimaticky neutrální kontinent do roku 2050 je vznešený a v tuto chvíli nevyhnutelný. Uvidíme, jaký to bude mít dopad především na inovace. Elektřina je stále špatně skladovatelná fyzikální veličina, která má vlastnosti, které známe, ale nejdou vždy instantně vyřešit. Přirovnal bych to k potápění, pokud potápěč rychle vystoupá z hloubky na povrch, tak dostane dekompresní nemoc, která může vést až ke smrti. Existuje i způsob, jak se vynořovat – pozvolna. Jen tak ji nedostane, ale neexistuje způsob, jak tento jev přirozeně obejít větší rychlostí. Kdybychom u elektřiny měli naddimenzovanou distribuční soustavu tak, aby fyzikálně dokázala zvládat nepředvídatelnost výroby elektřiny, pak by cena infrastruktury byla tak vysoká, že by to nikdo nebyl schopný a ochotný zaplatit. Uvidíme tedy, kudy toto odvětví dále půjde. Cestou jsou jednoznačně technologické inovace, včetně konceptů jako jsou jaderné minireaktory nebo energetické komunity. Osobně se domnívám, že dojde k výraznější decentralizaci, zejména v oblasti malých odběrů. Jak bude skutečně vypadat síť, spotřeba a výroba energie, je obtížné předpovědět. Kdo v roce 1960 předpovídal, že počítače budeme nosit ve velikosti náramkových hodinek?
Jak domácnosti, tak firmy se musí smířit s výrazným zvýšením ceny za silovou elektřinu. Změna se dotkne všech, kteří aktuálně nemají tarif u svého dodavatele zafixovaný. Proč došlo ke zdražení zdrojů energie?
Hlavním důvodem je politická akcelerace tzv. emisní neutrality. Politickou akcelerací myslím to, že v rámci EU došlo k vyjádření o tom, že je nutné výrazně zrychlit dosažení emisní neutrality, což systematicky začalo zvyšovat cenu emisních povolenek až do takové míry, že dramaticky narostla cena energie a to zejména elektřiny. Provázanost je daná zejména evropskou závislostí na energiích z fosilních paliv, tedy hlavně z uhlí. Druhotně je to samozřejmě výzva, která se táhne od katastrofy v jaderné elektrárně Fukušima a následného vyhlášení celkového odchodu od jaderné energetiky v Německu. Evropa je v tomto smyslu na rozcestí a hledá si politicky i technologicky svůj energetický směr.
Jak k tomuto zdražení přistupuje vaše společnost?
Zdražení na energetické burze, kde nakupujeme i my, bylo natolik skokové, že změnu ceníků musíme promítnout i my. Vždy se snažíme držet ceny nízko tak dlouho, dokud to jde, protože časté změny jsou nepříjemné a konec konců to vidíme nyní během pandemie i na zdražování potravin a stavebního materiálu. Pro domácnosti je to vždycky náročné, jsme si toho vědomi a ke každému navýšení přistupujeme s tímto ohledem a jen v případě nutnosti. Pro nás je samozřejmě příjemnější, když zákazníkům můžeme oznámit zlevnění. Dobré je také mít stále na paměti, že přes polovinu koncové ceny elektřiny tvoří regulovaná část – tedy ta, kterou ani my ani zákazník nemůže ovlivnit.
Je na nové zdroje energie podle vás přizpůsobena přenosová soustava? Nehrozí nám blackout díky nadbytku vyrobené energie?
Musím říct, že na přenosovou soustavu v ČR můžeme být hrdí. Myslím si, že tuto část infrastruktury máme skutečně dobře zvládnutou a například distribuční síť v Praze patří dlouhodobě mezi nejméně poruchové v celé Evropě. V rámci možností, které máme, jsme schopní se bránit blackoutu. Nicméně aktuální hrozby blackoutů hrozí nejen z pohledu extrémních špiček ve výrobě například z větrných či solárních elektráren, ale i z pohledu kybernetických útoků. Blackout nelze nikdy vyloučit, ale v připravenosti jsme na tom dobře.
Jak se mají bránit občané proti nekalým praktikám některých prodejců energií?
Pečlivě si zkontrolovat, kdo smlouvu nabízí a zda se jedná o přímého dodavatele nebo zprostředkovatele. U dodavatelů bych se přikláněl k tomu, jak dlouho je na trhu, zda je společnost solidní a kolik má zákazníků. Jedná se o veřejně dostupné informace, takže není problém toto dohledat na internetu. U zprostředkovatelů bych si prověřil, zda nabízenou společnost skutečně zastupují, což vám solidní dodavatel je schopný potvrdit. Našim zákazníkům jsme samozřejmě připraveni pomoci a poradit se smlouvou v našem call-centru nebo prostřednictvím kontaktů na webových stránkách. A univerzální rada zní, nepodepisovat nic na první schůzce, a vzít si čas na rozmyšlenou.
Nabízíte také nabídku plynu. Jaká je situace v tomto segmentu? Čeká nás také zdražování?
Navýšení nákupní ceny se týká i plynu, nicméně není tak dramatické. Jednou z hlavních příčin u plynu je tužší zima, a to, že zásobníky jsou vyčerpané a k jejich doplňování došlo později, než je zvykem. Taková situace samozřejmě přispěje k pohybu ceny.
Co nabízíte navíc ohledně jiných dodavatelů energie a plynu?
Máme stále rozvíjející se program Yello +. Začali jsme s produktem Férová baterie, který nabízí zajištění výstavby levnější fotovoltaické elektrárny bez akumulátorů, kterou umí zajisti naše partnerská společnost Solarinvest, a k tomu produkt Férová baterie zajistí vlastně jakési „cloudové“ úložiště energie, takže tím supluje drahé akumulátory. Dále jsme navázali nabídkou + HBO GO, kdy s tímto produktem dostanete prémiové předplatné HBO GO a příznačně na léto máme + Chládek, který zase kombinuje elektřinu nebo plyn s možností mobilní klimatizace. Na dalším rozvoji pracujeme, abychom dostáli ve všech směrech našemu mottu Energie chytré změny.
Současná krizová doba je také šancí pro nové inovace. Jaké inovace nabízíte svým zákazníkům vy?
Souhlasím. Jak jsem nastínil v minulé odpovědi, v rámci Energie chytré změny pracujeme na jakýchsi balíčcích, které pomáhají řešit potřeby zákazníků, a to v našem standardu obsluhy, na který jsou zákazníci zvyklí a očekávají jej.
Je možné ve vašem segmentu také využít moderní prvky umělé inteligence?
Určitě, už nyní pomáhá umělá inteligence při predikčních modelech pro nákup a z pohledu domácností jako způsob řízení a energetické efektivity celého domácího ekosystému.
Jaký energetický mix je podle vás zdrojem budoucnosti?  
To ukáží budoucí technologie. Jaderní fyzikové se hodně zabývají mini zdroji z toho důvodu, aby se dali rychle zapínat nebo vypínat, což u současných jaderných elektráren není tak snadné a ekonomické. Očekával bych i větší průlom v oblasti technologií u baterií, který pravděpodobně půjde ruku v ruce s průzkumem a těžbou nerostných surovin z vesmíru. Tím budeme schopní skladovat elektřinu a to nám výrazně lépe umožní využívat solární a větrnou elektřinu. Očekávám úbytek fosilních paliv a velkou budoucnost v tuto chvíli nevěštím ani tokamakům. V dopravě se stále častěji mluví o využití vodíku a plynárenské společnosti přemýšlejí o využití přepravních systému pro jeho dopravu.
Jaký zdroj energie je vám nejbližší?
Mám pasivní dům s fotovoltaickými panely, takže v tuto chvíli je mi skutečně nejbližší slunečná.
Jak dobíjíte energii vy?
Nejraději se svými třemi syny a manželkou. Pokud mi zbyde trochu volného času, tak jsem fanda beach volejbalu a strategických deskových her, ale na to se v poslední době skutečně moc nedostává, tak musím chvíli počkat, až kluci trochu povyrostou a budeme moct hrát společně.
Děkuji za rozhovor.
Foto: Poskytnuto Michalem Kuligem
Zdroj: Pavel Veselý


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama