Apogeo
Reklama

Jaromír Kohout: Jsme mostem mezi lidmi, kteří mají peníze, a lidmi, kteří mají nápady i peníze

14.03.2021, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jaromír Kohout: Jsme mostem mezi lidmi, kteří mají peníze, a lidmi, kteří mají nápady i peníze

Dnešní doba otevřela investorům dveře dokořán a investoři evidují největší nárůst zakládání fondů v historii. Díky osmnáct let trvající kariéře ve finančních institucích a zkušenostem z fungování moderních firem má velmi konkrétní představu o možnostech AVANTu a jeho budoucím rozvoji.


Rozhovor s JAROMÍREM KOHOUTEM, provozním ředitelem a místopředsedou představenstva Avant investiční společnost a.s.
Ve vrcholných pozicích finančních institucí se pohybujete téměř dvacet let. Co vše se za tu dobu změnilo?
Myslím si, že se firmy mění stejně jako společnost. A ta za posledních dvacet let dle mého učinila zásadní posun od znalostí, píle, vzdělání a profesionality k povrchnosti a líbivým heslům. V managementu se to projevuje módními vlnami, které mají původní smysl pouze u určitých typů firem a jsou násilně vnucovány i tam, kam nepatří. Mám tím na mysli například agilní řízení, a s tím spojený nárůst pozic typu „scrum master, agile leader“ a podobně. V tradičních firmách, jako jsou banky nebo investiční společnosti, se pak vedle profesionálů, kteří svou vysoce odbornou práci dělají celý život, objeví mladý přemotivovaný člověk, jehož jedinou kvalifikací je nadšení. Naštěstí pro všechny se tenhle přístup zatím neprosazuje v medicíně.
Zodpovídal jste také za realizaci projektů v pojišťovnictví, penzijních fondech a zdravotním pojištění ve čtyřech post-sovětských zemích. Co vám tyto zkušenosti daly?
Rozhodně pochopení toho, že existuje zcela odlišná mentalita, než je ta česká. Občas zcela jiné zákony, pravidla, zvyky – mnohdy naprosto nesmyslné, mnohdy ale překvapivě funkčnější. V Čechách pořád platí, že se většina lidí snaží o zlepšení sebe nebo své firmy a za firmu často i dýchá. V postsovětských zemích většina lidí pouze pracuje od-do a postrádá jakoukoli aktivitu, jak výkonovou, tak inovační. Prostě je jim všechno jedno. Na druhou stranu, pro ty světlé výjimky je pak o to snazší v tom prostředí vyniknout.
V Rusku jste přímo zodpovídal za několik tisíc zaměstnanců a obchodníků s obratem společnosti v řádu miliard korun. Jak po svých osobních zkušenostech vidíte Rusko a jak moc složité je v této zemi investovat?
Třeba se od dob, kdy jsem se vrátil do Čech, leccos změnilo, ale když jsem tam pracoval, byla to země s obrovským klientelismem. Kdo neměl známosti, neměl moc šancí v ničem. Takže pokud máte známosti, nemusíte se bát investovat v Rusku. Pokud máte jen skvělý záměr, raději do něj investujte jinde.
Teď už ale přímo k vaší nové pozici provozního ředitele AVANT IS. Proč jste se rozhodl přijmout současnou nabídku?
V předchozí pozici u jiné investiční společnosti jsem vybudoval systém řízení rizik, který tam funguje dodnes. Také jsem zodpovídal za fundraising, který měla ovšem reálně na starosti mateřská banka. V té firmě v těchto oblastech prakticky nešlo ničeho dalšího dosáhnout. Oproti tomu je pozice provozního ředitele v tak dynamicky rostoucí firmě, jako je Avant, nekonečným prostorem ke zlepšování – právě díky té dynamice.
Rozhodoval jste se dlouho nebo to byla přesně ta nabídka, na kterou jste čekal?
Rozhodoval jsem se jen pár vteřin, protože jsem v té době znal jak Avant, tak i několik klíčových lidí, kteří zde působí. V takové společnosti pracovat, bylo a je pro mne samo o sobě velkým oceněním a odměnou.
Dnešní doba je dobou inovací a nových nápadů a s ohledem na to, co se na světě poslední rok děje, to platí dvojnásob. Jaké inovace byste rád zavedl vy? Chystáte ve firmě něco zásadního?
Učíme se více využívat prostředků vzdálené komunikace a ověřili jsme si, že pracovitost lidí nekončí odchodem z kanceláře. Naši skvělí lidé pracují poctivě i v dobách zákazů a musím říct, že i Avant k nim v tomto směru přistupuje velmi vděčně a štědře; ve srovnání s ostatními firmami. U nás se nyní snažíme o automatizaci hlavních procesů, protože to, co se dá zvládat se základním vybavením MS Office, by při našem tempu růstu za rok nebo za dva už možná nešlo. To všechno přitom musíme skloubit s hlavní devizou Avantu – s individuálním přístupem ke klientům.
Pracoval jste v oblasti pojišťovnictví, penzijního a zdravotního pojištění. Jak vidíte z vašeho pohledu současnou situaci v těchto odvětvích?
Spoření na penzi u nás bohužel trpí absencí penzijní reformy a je ze strany vlád tak trochu nechtěné a ignorované dítko. Neživotní pojištění je dle mého u nás naprosto v pořádku; nicméně o životním pojištění to říci nemohu. Zejména varianty investičního pojištění jsou v podstatě jen zakuklené investice do často netransparentních produktů s obrovskou provizí pro zprostředkovatele. Je to, jako byste si chodili housky v ceně tři korun kupovat k ševci za pět korun. Opravdu bych lidem, co chtějí investovat, doporučil jít raději do banky nebo investiční společnosti a uzavřít k tomu případně normální rizikovou životní pojistku bez spořící složky.
Říká se, že každá taková krize je zároveň investiční šancí pro ty připravené. Do čeho se dnes vyplatí investovat?
Za krizi považuji současnou dobu všeobecného uzavírání, omezování a přiškrcování ekonomiky. Bude to znít jako klišé, ale v této době se firmám vyplatí investovat do dobrých a spolehlivých zaměstnanců a lidem investovat do vzdělání svého a zejména svých dětí, protože to stát již rok zcela zanedbává. V tradičním slova smyslu bych pro investování zdůraznil pár pravidel. Hlavní pravidlo by mělo vždy být, že bych předmětu své investice měl sám velmi dobře rozumět a nenechat si médii nebo někým cizím něco nakukat. A k tomu ještě dodám – nevěřte zázračným nabídkám a diverzifikujte.
AVANT IS je v České republice největším správce fondů kvalifikovaných investorů, a to již několik let po sobě. Jak se současná globální pandemická krize dotkla vašeho byznysu?
Investoři si víc než kdy předtím váží svých peněz a hledají cesty, jak je zhodnotit při zachování maximálního bezpečí. Růst Avantu nám dává naději, že klientům nabízíme přesně to, co hledají.
Kolik fondů pod vaší správou jste museli zavřít?
V roce 2020 jsme uzavřeli čtyři fondy.
Takže doba spíše přeje zakládání nových fondů?
Rozhodně ano, jedním z našich hesel je, že jsme mostem mezi lidmi, kteří mají peníze, a lidmi, kteří mají nápady i peníze. Na obou stranách tohoto mostu je v naší zemi naštěstí pořád víc a víc lidí.
A kolik jste jich za rok 2020 založili?
V loňském roce jich bylo devatenáct, což z nás činí leadera trhu.
O jaké fondy jde nejčastěji?
Největší podíl tvoří nemovitostní fondy, ale zakládáme ve velké míře i fondy zaměřené na investice do cenných papírů, pohledávek, úvěrů a private equity.
Další velkou výzvou dneška je přesun mnohých procesů a byznysů do on-line prostoru. Je to i pro vás šance?  
U fondů kvalifikovaných investorů je stanovena vcelku vysoká minimální investice, která masovému on-line sjednávání moc nenahrává. I přesto jsme ale nedávno pro investory otevřeli portál, kde mohou své investice sledovat. Do budoucna připravujeme i možnost on-line investování, protože naši klienti jsou většinou velmi moderní lidé, pro které je taková věc samozřejmost, i když ji třeba nebudou příliš často využívat.
Zastával jste mnoho vedoucích pozic a měl jste na starosti mnoho zaměstnanců. Jste tedy zvyklý na vůdčí pozici, nicméně vedení lidí a firem v době „blahobytu“ je něco jiného, než v době krize a tu dnes zažívá velká část českých i zahraničních podniků. Co by tedy podle vás měl mít lídr na vaší pozici? Co je podle vás to nejdůležitější?
Je jedno, jestli jste šéf, zaměstnanec, student, politik nebo zdravotní sestra. Nejdůležitější je vždy poctivost. Ve smyslu plnění slibů, dokončování práce, zájmu o ostatní, znalosti problematiky, pokory. To slovo má mnoho významů, jeden důležitější než druhý.
Říká se, že je dnes velký nedostatek právě takových manažerů, a to nejen u nás, ale i ve světě. Jaký je na to váš názor?   
Také se domnívám, že v tomto širším smyslu „poctivých“ například politiků, bychom našli jen málo. Je to mimo jiné dáno jejich krátkozrakou vizí aktuálního volebního období a atraktivitou populismu. Mnoho manažerů bohužel uvažuje podobně: zajímá je jen horizont jejich mandátu nebo splnění plánu daného roku, nebo to, jak budou vypadat před šéfem či akcionáři. I proto si nesmírně vážím týmu v Avantu, kde jsou právě ti poctiví kolegové nesmírně koncentrovaní po celé firmě.
Co bylo pro vás nejlepší životní investicí? 
Zcela bez váhání je to všechno, co jsem utratil za vzdělání svých dětí, za společné chvíle s nimi, za výlety a jejich smích. Všechno ostatní jsou jen utracené nebo vydělané peníze, na které si za pár měsíců nebo let už ani nevzpomenete.
Foto 1: Pixabay
Foto 2: Poskytnuto Jaromírem Kohoutem
Zdroj: Pavel Veselý


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama