Apogeo
Reklama

Voda je věc ničí, respektive statkem veřejným

30.11.2020, Autor: swp, red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Voda je věc ničí, respektive statkem veřejným

Recenze návrhu ústavního zákona o ochraně vody a vodních zdrojů
Autor: skupina poslanců (ČSSD, KSČM a ANO)
Datum předložení: 17. 9. 2020
Stanovisko vlády: neutrální
Hodnocení EM: 50%
Přijímání ústavních zákonů někdy bývá zaobaleno do vznešených frází o ochraně nejvyšších hodnot. Ve skutečnosti bývají cíle předkladatelů často úplně jiné, ba přímo opačné.
Když chci udělat nějakou legislativní lumpárnu a vím, že by to nejspíš neprošlo u Ústavního soudu, provedu to ústavním zákonem. Má vyšší sílu, jeho přezkum Ústavní soudem či přímo zrušení je komplikované a podle některých výkladů, zvláště těch zjednodušujících, přímo nemožné. Ústavní zákony na ochranu vody, se kterými se v loňském roce roztrhl doslova pytel, jsou vesměs právě tímto případem.
O zakotvení ochrany vod na ústavněprávní úrovni sněmovna diskutovala v červnu letošního roku při projednávání tří návrhů ústavních zákonů, jejichž recenzi jsme přinesli v létě loňského roku. Stručně si je připomeňme. S odvoláním na klimatické změny a jejich dopady na životní prostředí navrhují komunisté doplnit Ústavu o konstatování, že voda je ve vlastnictví České republiky, která chrání a zvelebuje toto bohatství a je povinna zajistit ochranu a šetrné využívání vody jako základní životní potřeby ve prospěch svých občanů. Způsob využívání a ochrany vody má stanovit samostatný zákon.
Druhý vodní návrh ústavní novely podali poslanci KDU-ČSL. Dosavadní ústavní pokyn, aby stát dbal na ochranu přírodního bohatství a šetrné využívání přírodních zdrojů, navrhují doplnit explicitním apelem na šetrné využívání vodních zdrojů a půdy. Ústavodárce v době přijetí Ústavy podle nich nemohl předvídat, že dojde k dramatickému úbytku podzemních a povrchových vod a masivnímu úbytku úrodné půdy a snížení její kvality. I oni tedy argumentují podstatnými změnami v životním prostředí, jež nastaly v posledních letech. Kromě deklaratorního doplnění Ústavy ale jejich návrh nic dalšího nepřináší.
Nejradikálnější v dopadech je třetí iniciativa, v níž se angažují především poslanci STAN s podporou jednoho Piráta. Jde o novelu Listiny základních práv a svobod, která má lidu nadělit právo na pitnou vodu, vodní zdroje dát do správy státu a hlavně stanovit, že zásobování pitnou vodou zajistí obce na neziskovém základě. Přijetí návrhu by znamenalo faktické znárodnění majetku nebo vypovězení nájemních smluv (uzavíraných se zahraničními společnostmi) na provozování vodárenské infrastruktury a tím i porušení smluv na ochranu investic se všemi důsledky, jako je odškodnění za zmaření investic.
Při společném projednávání všech tří návrhů ve sněmovně zaznívaly perly, jako že „opakovaná sucha v posledních letech jednoznačně prokázala, že voda je surovina, okolo které se bude točit světová politika“. Jiní se též nepokrytě postavili za vyvlastňovací povahu zákonů: „Vraťme vodu do naší správy, nikoli zahraničních korporací.“ Přijetí návrhů nakonec zabránil ministr zemědělství Toman, který přislíbil předložit vládní návrh s tím, že už dávno organizuje diskuse u kulatých stolů, kde spolu se zástupci dalších ministerstev a ústavních právníků možnosti ústavní ochrany vody probírají.
Návrh ústavního zákona o ochraně vody a vodních zdrojů je plodem této iniciativy. I když jej formálně vzato předložili poslanci, skutečné autorství patří ministerstvu zemědělství. Důvod je prostý, je to rychlejší a odpadá projednávání v Legislativní radě vlády, kde by padaly takové otázky jako: K čemu ústavní zákon o vodě, když ho nemáme o vzduchu ani slunečním osvitu? Voda je věc ničí, respektive statkem veřejným, a teprve v nějakém okamžiku se může stát vlastnictvím. Ochrana vody a vodních zdrojů je samozřejmě potřebná, k tomu ale máme zákon o vodách, který byl mimochodem v reakci na sucho nedávno novelizován.
O vratkosti důvodů potřebnosti ústavní ochrany vody svědčí i důvodová zpráva k návrhu z velké části popisující katastrofální sucho v době, kdy už na drtivé většině našeho území pominulo. I kdyby tomu tak ale nebylo, vyzdvižení vody jako jednoho z přírodních zdrojů, jehož významnou podmnožinou je stále obtížněji dostupná pitná voda, zdůraznění povinnosti ochrany vody nebo právo každého na přístup k pitné vodě na tom těžko něco změní. Klíčovým ustanovením návrhu tak je vymezení péče o vodní zdroje pro zásobování obyvatel pitnou vodou jako výsostného veřejného zájmu.
Označit něco zákonem, byť třeba ústavním, za veřejný zájem ale může být problém. Nalézání veřejného zájmu je totiž předmětem správního řízení, respektive následného soudního přezkumu, jak už mnohokrát konstatoval Ústavní soud. Co ale vůbec není na škodu, je ustanovení zákona, že veškerá nově budovaná infrastruktura vodovodů a kanalizací, sloužících veřejné potřebě, bude trvale vlastněna neprivátními subjekty. Žádné zpětné vyvlastnění, žádná retroaktivita k vyvlastňování majetku v soukromém vlastnictví.  V této otázce si návrh rozhodně zaslouží pochvalu a body navíc.
-swp,red-


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Recenze novely zákona o státní sociální podpoře

06.03.2024, Autor: red

Meziroční nárůst cen za elektřinu pro průměrnou domácnost odhadem 4500 Kč ročně predikoval v listopadu loňského roku Tomio Okamura. Vycházel z avizovaného růstu regulovaných cen energií a zapřísahal vládu, aby občanům a firmám s drahými cenami energií v příštím roce pomohla, jinak se z toho všichni zhroutí.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze návrhu ústavního zákona o referendu

19.02.2024, Autor: red

Největším příznivcem přímé demokracie zpravidla bývají opoziční strany. Mohou tak odmítat vládou prosazované nepopulární kroky, nebo jen vládě jednoduše vnucovat vlastní agendu. Pokud se opozice po volbách ujme moci, její vztah k referendu zpravidla značně ochladne.

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

Recenze novely zákona o státní památkové péči

22.01.2024, Autor: Z blogosféry

Stát to sice není, ale zároveň tak trochu je. Je to součást Číny a zároveň úplně ne. Postavení Tchaj-wanu by se dalo mírně řečeno označit za schizofrenní. Většina světa zastává politiku jedné Číny, což znamená, že Tchaj-wan jako stát neuznává, současně s ním však udržuje vztahy, jako by to stát byl, jen tomu tak neříkají.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Recenze novely zákona o rozpočtovém určení daní

03.11.2023, Autor: red

Že mají kraje málo peněz, ví snad každý. Ne že by to lidi zas tak zajímalo, ale stěžovat si na nedostatek financí je u nás národním sportem číslo jedna. Mezi krajskými politiky lze čas od času dokonce zaslechnout názor, že krajská samospráva nemá smysl, pokud kraje nedostávají k výkonu svých pravomocí dostatek peněz.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama