e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze návrhu ústavního zákona o referendu

19.02.2024, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Recenze návrhu ústavního zákona o referendu

Autor: poslanci hnutí ANO

Datum předložení: 17. 1. 2024

Stanovisko vlády: Nesouhlas

Hodnocení EM: 20%

Největším příznivcem přímé demokracie zpravidla bývají opoziční strany. Mohou tak odmítat vládou prosazované nepopulární kroky, nebo jen vládě jednoduše vnucovat vlastní agendu. Pokud se opozice po volbách ujme moci, její vztah k referendu zpravidla značně ochladne. Ne že by ho rovnou odmítla, klidně ho i předloží, chleba se však začne lámat na tom, o čem by referendum být mohlo, o čem možná a o čem rozhodně nikdy. A pak jsou tu ještě otázky, kolik lidí by mohlo svou peticí referendum vyvolat a kolik jich musí přijít, aby výsledek platil. 

Řekněme si rovnou, že najít v těchto debatách ústavní shodu ve Sněmovně i v Senátu je zhola nemožné a proto žádná referenda nemáme a mít ani nebudeme. To však neznamená, že návrhy zákonů o referendu nejsou zas a znovu předkládány. Vzpomeňme například na zákon, který v roce 2015 předložila Sobotkova vláda. Podmínkou vypsání referenda měla být petice alespoň čtvrt milionu občanů a rozhodovat se sice mělo o zásadních otázkách vnitřní i zahraniční politiky, ale nikoli třeba o daních, volebním systému, mezinárodních smlouvách nebo odmítání migrantů. 

Když už mluvíme o referendech, nesmíme opomenout jejich obsesivního vyznavače Tomia Okamuru, který už založil dvě hnutí s přímou demokracií v názvu. Jako Svoboda a přímá demokracie podává opakovaně návrhy ústavního zákona o obecném referendum bez limitů. Návrh podle jeho vlastního komentáře umožňuje občanům hlasovat o všem, co neodporuje naší ústavě, včetně možnosti hlasovat o vystoupení z EU nebo o odvolávání politiků. To druhé by ústavě odporovalo, ale to je vedlejší, protože Okamurovy návrhy nebere vážně nejspíš ani Okamura. 

Ať už je Okamura jakýkoli, alespoň u něj najisto víme, co bude o referendu říkat příští týden, což se rozhodně nedá říci o Andreji Babišovi. Není to příliš dávno, co jako předseda vlády Okamurův návrh okomentoval tak, že ANO sice referendum chce, ale nemělo by rozhodovat o zahraničních závazcích či daních. Vyvolat referendum by podle tehdejšího Babišova názoru mělo mít možnost deset procent oprávněných voličů, tedy zhruba 800 tisíc obyvatel. „A rozhodnout musí většina oprávněných voličů.“ 

To bylo včera, a jak už jsme si u předsedy nejsilnější opoziční strany zvykli, dnes je všechno nebo skoro všechno jinak. Hnutí ANO předkládá návrh ústavního zákona o referendu, týkající se z větší části evropských a tedy zahraničně politických témat. Koneckonců je před evropskými volbami a je třeba se vymezit, i kdyby třeba jen proti čertu, kterého sám namaluji na zeď. Rozpolcenost vládní koalice v evropských otázkách k tomu dává slušný prostor. Tak trochu paradoxem je, že hnutí, mající ano přímo v názvu, formuluje otázky tak, aby na ně byla „správná“ odpověď ne. 

Pojďme se na návrh podívat blíže. Jak už bylo naznačeno, nejedná se o návrh na uzákonění obecného referenda. ANO chce jednorázové referendum, a to hned o čtyřech otázkách. Lid by měl rozhodnout o nahrazení peněžní jednotky koruny české peněžní jednotkou euro, o korespondenčním hlasování ve volbách, o zrušení práva veta v Evropské unii a o přerozdělování migrantů v Evropské unii. Správná odpověď je vždycky NE, to už ANO voličům vysvětlí. Úplně postačí, když k se referendu dostaví alespoň jeden z nich, žádné kvorum účasti pro platnost referenda navrhováno není. 

V návrhu rovněž absentuje určení doby závaznosti rozhodnutí přijatého v referendu, což je dobré k tomu, aby bylo zřejmé, jak a kdy je možné rozhodnutí z referenda změnit. Namísto toho se pouze dočteme, že výsledek referenda je závazný pro státní orgány. Znamená to navždy? Co když se státní orgány rozhodnou po pěti letech referendum o stejné otázce zopakovat? Poruší tím zákon? Těžko říci, naštěstí víme, že žádné referendum nebude. Ono taky hlasovat o tolika věcech najednou by byl pořádný zmatek nehledě na to, že u některých otázek ani není zřejmé, co vlastně znamenají. 

Krom nejasných formulací si předkladatelé příliš nelámou hlavu ani s tím, že výsledek referenda může vést k porušení našich mezinárodních závazků. K této věci nejprve obecně. Řadě, řekněme euroskepticky laděných voličů, uniká fakt, že závazky členských zemí EU nelze libovolně přijímat a odvolávat podle toho, kdo je v dané zemi zrovna u kormidla. Když se například premiér Babiš za Českou republiku přihlásí ke Green Dealu, nemůže pak premiér Fiala přijet do Bruselu a tam souhlas odvolat. Každá země může z EU vystoupit, nikoli rušit jednou dohodnuté věci. 

Tato námitka samozřejmě směřuje k migračnímu paktu a přijetí eura, i když zde je situace přece jen komplikovanější. Při vstupu do EU jsme se sice zavázali euro přijmout, avšak neřekli jsme kdy a nikdo nás to nemůže donutit udělat, pokud nebudeme chtít. Celkem vzato u nás většina stran vstupu do eurozóny nefandí a rušení práva veta, krom jednoho pomýleného výroku prezidenta, nepodporuje snad vůbec nikdo. Cílem návrhu evidentně není něčemu zabránit, ale spíš okolo těchto témat spustit kampaň do evropských voleb, což není zase tak špatný nápad. 

Foto: Pixabay

Zdroj: Redakce EM


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Recenze novely zákona o platebním styku

29.03.2024, Autor: red

Podle výroční zprávy společnosti Chainalysis, dlouhodobě agregující data o kryptoměnách, bylo v roce 2023 prostřednictvím kryptoměn vypráno 22,2 miliardy dolarů. Tatáž společnost zároveň tvrdí, že pouze 0,15 procenta veškerého objemu kryptoměn se dá prokazatelně spojit s kriminální činností.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Recenze novely zákona o státní sociální podpoře

06.03.2024, Autor: red

Meziroční nárůst cen za elektřinu pro průměrnou domácnost odhadem 4500 Kč ročně predikoval v listopadu loňského roku Tomio Okamura. Vycházel z avizovaného růstu regulovaných cen energií a zapřísahal vládu, aby občanům a firmám s drahými cenami energií v příštím roce pomohla, jinak se z toho všichni zhroutí.

Recenze návrhu ústavního zákona o referendu

19.02.2024, Autor: red

Největším příznivcem přímé demokracie zpravidla bývají opoziční strany. Mohou tak odmítat vládou prosazované nepopulární kroky, nebo jen vládě jednoduše vnucovat vlastní agendu. Pokud se opozice po volbách ujme moci, její vztah k referendu zpravidla značně ochladne.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

Recenze novely zákona o státní památkové péči

22.01.2024, Autor: Z blogosféry

Stát to sice není, ale zároveň tak trochu je. Je to součást Číny a zároveň úplně ne. Postavení Tchaj-wanu by se dalo mírně řečeno označit za schizofrenní. Většina světa zastává politiku jedné Číny, což znamená, že Tchaj-wan jako stát neuznává, současně s ním však udržuje vztahy, jako by to stát byl, jen tomu tak neříkají.

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama