e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o státní památkové péči

22.01.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Recenze novely zákona o státní památkové péči

Autor: poslanci Marek Benda, Markéta Pekarová Adamová, Aleš Dufek, Ondřej Lochman a další

Datum předložení: 21. 12. 2023

Stanovisko vlády: souhlas

Hodnocení EM: 80%

Stát to sice není, ale zároveň tak trochu je. Je to součást Číny a zároveň úplně ne. Postavení Tchaj-wanu by se dalo mírně řečeno označit za schizofrenní. Většina světa zastává politiku jedné Číny, což znamená, že Tchaj-wan jako stát neuznává, současně s ním však udržuje vztahy, jako by to stát byl, jen tomu tak neříkají. Tahle rozpolcenost Číně nevyhovuje a vyžaduje stále víc. Neuzavírejte smlouvy s neexistující zemí, neposílejte tam delegace, zakažte vstup jejím politikům a rovnou taky dodává, že sjednocení je nevyhnutelné a nevylučuje ani použití síly.

Mnozí politici si naivně myslí, že dokud samotná Čína obchoduje a bohatne, není se čeho bát, neboť jde o byznys a tomu spory a války jen škodí. To je přesně to, co Čína chce, aby si o ní svět myslel. Čínská iniciativa Pás a stezka přitom ani zdaleka není jen ekonomický projekt, který přinese rozvoj a prosperitu všem, jak ji Peking prezentuje. Ve skutečnosti má svět obepnout pavučina čínského vlivu, který ji dopomůže k postupné přeměně světového řádu podle čínských not. Pokud se Západ včas nevzpamatuje, brzy budeme všichni makat u čínského pásu. 

Co s tím můžeme udělat my? Minimálně přestat chrochtat u čínských korýtek, dosypávaných v závislosti na míře servility a chovat se jako suverénní země. Řekněme si jasně, že naši politici si k nám mohou pozvat libovolnou osobu dle vlastního uvážení nebo zajet kamkoli na světě, aniž by jim to musel povolit čínský velvyslanec, což je v čínském pojetí prakticky totéž jako protektor.  Případná odveta, kterou Čína obvykle hrozí, by nepoškodila jen český, ale i čínský obchod, čehož je si Čína dobře vědoma a kromě několik demonstrativních kroků k ničemu radikálnějšímu stejně nepřikročí. 

A nyní už k otázce, jak to vlastně souvisí s památkovou péčí. V září 2022 odjela na Tchaj-wan delegace výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice českého Sentu vedená Jiřím Drahošem. Čínská strana mimochodem s tímto bezprecedentním krokem vyjádřila silnou nespokojenost a vyzvala českou stranu, aby ukončila vysílání chybných signálů silám usilujícím o „nezávislost Tchaj-wanu“. Uvozovky tam dala čínská strana zřejmě proto, že pravidla jakéhokoli pravopisu vylučují užití slov nezávislost a Tchaj-wan vedle sebe bez upozornění, že se jedná o nonsens. 

Česká delegace i tak na Tchaj-wan vyrazila a přivezla z ní nabídku na zápůjčku pokladů čínských císařů ze sbírek Národního palácového muzea. Jedná se o předměty z osmi tisíc let dlouhé čínské historie od neolitických dob po konec říše Čching.  Unikátní kolekce pochází ze sbírek čínských císařů a zahrnuje množství vzácných bronzů, kaligrafií, obrazů, uměleckých děl z nefritu, keramiky, knih, historických dokumentů, oděvů a okrasných předmětů. Tolik oficiální popis. Pokud by se podařilo je vystavit v Národním muzeu, měla by Praha unikátní výstavu světového významu. 

Jenže to má háček a možná tušíte jaký. Jedná se o sbírky muzea, které v roce 1925 vzniklo v pekingském Zakázaném městě. V roce 1931 byla sbírka odvezena do Šanghaje, později do Nankingu a dále do vnitrozemí. Nejprve Číňané nechtěli, aby se sbírek zmocnili Japonci, v poválečné době ji zase zachraňovali před čínskými komunisty. Zachraňování cenností nemá mnohdy daleko od krádeže, jenže Mao byl dost velký šílenec na to, aby kolekci v rámci kulturní revoluce zničil. Na Tchaj-wanu nakonec skončilo jen něco přes 20% původní sbírky, podle odborníků ty nejvzácnější kousky. 

Není divu, že nyní Čína žádá jejich navrácení, a pokud by Tchajwanci souhlasili s jejich zápůjčkou do Prahy, musí mít jistotu, že o ni nepřijdou. Český právní řád jim ji momentálně neposkytuje, což tak trochu souvisí s výše uvedeným statusem Tchaj-wanu jako Země Nezemě.  Podle současné úpravy je zákonem o státní památkové péči zajištěna imunita proti zabavení věcí vykazujících znaky kulturní památky, které jsou jiným státem zapůjčeny na území ČR pro výstavy a podobně. Díky tomu česká veřejná moc nemůže bránit navrácení takové věci zpět na území státu, který je zapůjčil. 

Předkládaný návrh novely rozšiřuje imunitu vůči zabavení obecně na účel, za nímž je věc vykazující znaky kulturní památky na území České republiky zapůjčována, a to bez ohledu na to, kdo zápůjčku realizuje. Fakticky to znamená, že ji mohou půjčovat i nestátní subjekty. Česká republika přirozeně nemůže vstupovat do sporů o to, kdo reprezentuje tu správnou Čínu a komu patří její kulturní dědictví. Pokud bychom návrh nepřijali a Tchajwanci by sem přesto sbírku zapůjčili, což je zjevně pouze teoretická možnost, přesně takový spor by naše soudy musely řešit.

Cílem návrhu tak je, aby zápůjčka na výstavu, která by se měla uskutečnit už v letošním roce, nemohla být Čínou zneužita k vyvolání sporu o vlastnictví sbírky. Vláda návrh zákona podpořila s výhradou, že bude třeba vyjasnit vztah navrhované právní úpravy k evropskému nařízení o vstupu a dovozu kulturních statků. Uvedené nařízení se ovšem zaměřuje na nedovolené obchodování s kulturními statky a pro kulturní statky dočasně dovážené pro výstavní účely stanovuje výjimky. Z tohoto pohledu by tedy problém nastat neměl a zákon může splnit svůj primární účel. 

Foto: Pixabay

Autor: Redakce EM


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Recenze novely zákona o platebním styku

29.03.2024, Autor: red

Podle výroční zprávy společnosti Chainalysis, dlouhodobě agregující data o kryptoměnách, bylo v roce 2023 prostřednictvím kryptoměn vypráno 22,2 miliardy dolarů. Tatáž společnost zároveň tvrdí, že pouze 0,15 procenta veškerého objemu kryptoměn se dá prokazatelně spojit s kriminální činností.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Recenze novely zákona o státní sociální podpoře

06.03.2024, Autor: red

Meziroční nárůst cen za elektřinu pro průměrnou domácnost odhadem 4500 Kč ročně predikoval v listopadu loňského roku Tomio Okamura. Vycházel z avizovaného růstu regulovaných cen energií a zapřísahal vládu, aby občanům a firmám s drahými cenami energií v příštím roce pomohla, jinak se z toho všichni zhroutí.

Recenze návrhu ústavního zákona o referendu

19.02.2024, Autor: red

Největším příznivcem přímé demokracie zpravidla bývají opoziční strany. Mohou tak odmítat vládou prosazované nepopulární kroky, nebo jen vládě jednoduše vnucovat vlastní agendu. Pokud se opozice po volbách ujme moci, její vztah k referendu zpravidla značně ochladne.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

Recenze novely zákona o státní památkové péči

22.01.2024, Autor: Z blogosféry

Stát to sice není, ale zároveň tak trochu je. Je to součást Číny a zároveň úplně ne. Postavení Tchaj-wanu by se dalo mírně řečeno označit za schizofrenní. Většina světa zastává politiku jedné Číny, což znamená, že Tchaj-wan jako stát neuznává, současně s ním však udržuje vztahy, jako by to stát byl, jen tomu tak neříkají.

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama