e-news.cz - kurzy
Reklama

Petr Mach: Lidi a firmy musíme nechat normálně dýchat

22.01.2024, Autor: Renáta Lucková

5 votes, average: 3,40 out of 55 votes, average: 3,40 out of 55 votes, average: 3,40 out of 55 votes, average: 3,40 out of 55 votes, average: 3,40 out of 5
Petr Mach: Lidi a firmy musíme nechat normálně dýchat

Rozhovor s Petrem Machem, ekonomem a vysokoškolským pedagogem.

Petr Mach je ekonom a vysokoškolský pedagog. Přednáší ekonomii na Vysoké škole finanční a správní v Praze. V letech 2014-2017 byl také poslancem Evropského parlamentu.

„Inflace je zlo, které mnoha lidem a firmám znemožňuje investovat, požírá hodnotu úspor a hodnotu mezd. Dílem je důsledkem tisknutí peněz, dílem důsledkem zdražování elektřiny. Mnohokrát bylo ukázáno, že pro ekonomický vývoj je inflace, a zejména rozkolísaná a nepředvídatelná inflace, škodlivá,“ říká Petr Mach.

V letech 2003 až 2007 jste působil jako poradce prezidenta České republiky Václava Klause. Co vám ta léta dala do vašeho profesního života?

Jako ekonomický poradce jsem velmi detailně musel číst všechny návrhy zákonů, které šly prezidentovi z parlamentu, a dával doporučení, zda má prezident zákon vrátit nebo podepsat. Bral jsem do úvahy zejména ekonomické dopady zákonů. Četl jsem takto i mezinárodní smlouvy, třeba Lisabonskou smlouvu. Když jsem pozoroval, jak většina zákonů je v mých očích škodlivá, uzrávalo ve mně rozhodnutí vstoupit do politiky a mít přímou odpovědnost za to, jak naše zákony budou vypadat.

Jak vidíte současnou ekonomickou situaci ČR?

Pohled na českou ekonomiku je velmi smutný. Jsme v hluboké krizi, i když si to mnozí nechtějí přiznat. Máme přetrvávající vysokou inflaci, dlouhodobý propad reálných mezd, ekonomiku, která stagnuje a není schopná ani dohnat úroveň před covidem. Vláda hospodaří s obřími deficity a státní dluh nezadržitelně roste. Současně nás stále víc dusí regulace z EU, které nám pod názvem Green Deal zdražují elektřinu nad únosnou mez.

Kdybyste byl ministr financí, jak byste to řešil?

Je potřeba odstranit z našeho ekonomického života dotace a všechny úřady, které je rozdělují. Není normální, když vláda má stamiliardové příjmy z prodeje emisních povolenek, které všem zdražují elektřinu, pak vymýšlí dotace firmám, aby jim to kompenzovala, a lidem dotace typu „oprav dům po babičce.“ Lidi a firmy musíme nechat normálně dýchat. Žádné dotace a žádné umělé zdražování elektřiny. Kdyby nebylo regulací, je cena elektřiny méně než poloviční. Potřebujeme lidi a firmy osvobodit od břemene, které vláčí na zádech a které začíná být neúnosné.

Jak rozvoj brzdí inflace?

Inflace je zlo, které mnoha lidem a firmám znemožňuje investovat, požírá hodnotu úspor a hodnotu mezd. Dílem je důsledkem tisknutí peněz, dílem důsledkem zdražování elektřiny. Mnohokrát bylo ukázáno, že pro ekonomický vývoj je inflace, a zejména rozkolísaná a nepředvídatelná inflace, škodlivá.

Je možné se z krize proinvestovat?

Bez investic nás nečeká nic jiného než zaostávání. Stát má odpovědnost za investice do infrastruktury, jako jsou dálnice, ty by neměl omezovat, ale hlavní motor růstu jsou investice soukromé. Logika je bohužel taková, že když si vláda půjčuje od bank peníze na svůj deficit, nemohou si ty samé peníze půjčit firmy na investice nebo lidé na bydlení. Vládní zadlužování omezuje soukromé investice, a tím ekonomiku dusí.

Není Green Deal další průmyslovou revolucí z minulosti?

Průmyslová revoluce po vynálezu parního stroje znamenala období bouřlivého ekonomického rozvoje, rychlého hospodářského růstu a růstu životní úrovně. Green Deal je pravý opak. Není to přirozené uplatňování nových nápadů, jak dělat věci efektivněji, je to jen série zákazů a příkazů. V průmyslové revoluci nikdo nezakazoval koňské povozy, železnice se sama prosadila, protože byla lepší. Green Deal nás nutí dělat věci naopak méně efektivně. Proto bude nutně spojen s ekonomickým poklesem, a ne s růstem. Nemám nic proti autům na baterie. Nechme je ale, ať se třeba jednoho dne prosadí samy, ale bez zákazů aut na benzín.

V letech 2014-2017 jste byl poslancem Evropského parlamentu. Jak se od té doby změnila Evropa?

Evropa se změnila viditelně k horšímu. Přibyl nový obří záchranný fond eurozóny ESM, který vydal obrovské množství dluhopisů zaručených členskými státy. Nekontrolované hranice proměnily populace a kulturu západních států, z bezpečných zemí udělaly země nebezpečné. Všude bují inflace a regulace pod praporem Green Dealu nabraly naprosto překotné tempo. Už nejde o legrační zákaz žárovek, jde o likvidaci celého průmyslu.

Jak vy vidíte budoucnost EU?

Věřím, že lidé mají nějaké záklopky, pud sebezáchovy a dokážou v eurovolbách zvolit totální změnu kurzu tohoto Titaniku zvaného EU. 

Máte své plány do roku 2024?

Vedu do eurovoleb koalici SPD-Trikolóra a chci co nejlepší výsledek. Následně chci dát v Evropském parlamentu dohromady většinu pro zrušení zákazu spalovacích motorů a všech dalších greendealových regulací, které nám drasticky zdražují život.

Co vás nejvíce nabíjí?

Dobíjí mě radost v očích mých dětí. Dobíjí mě pohoda na chalupě a dobíjí mě i diskuse s občany, kteří chtějí normálnější svět.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Petrem Machem

Autor: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama