e-news.cz - kurzy
Reklama

Světovou ekonomiku čeká řada rizik, inflační tlaky by však měly slábnout

13.06.2023, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Světovou ekonomiku čeká řada rizik, inflační tlaky by však měly slábnout

Situace v globální ekonomice se nepatrně zlepšuje, vyplývá z nové prognózy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

OECD tvrdí, že planeta neporoste o 2,6 %, jak uváděly původní odhady, ale o 2,7 %. Ačkoli se situace zlepšuje, stále bude ovšem nejhorší od globální finanční krize v letech 2008 až 2009. 

V roce 2024 se situace mírně zlepší. Podle OECD totiž odezní velké inflační tlaky. Na druhou stranu ekonomiky budou brzdit vysoké úrokové sazby.

Zatímco letos porostou ceny o 6,1 %, v příštím roce to bude 4,7 %. To je však stále hodně, neboť většina centrálních bank cílí inflaci na 2 %. Proto budou centrální banky snižovat své úrokové sazby pouze velmi neochotně, což bude ekonomiky dusit.

Souhlasím s OECD, že americká centrální banka vyšponuje úrokové sazby na úroveň 5,25 % až 5,50 %. Otázkou je, jestli to není příliš. V americké ekonomice pozorujeme totiž jev, který se označuje jako skloněná výnosová křivka. To znamená, že krátkodobé úrokové sazby jsou vyšší než dlouhodobé. Uvedené situace není moc racionální, protože lidé obvykle půjčují na delší období za vyšší úrokovou sazbu, protože se bojí, že se během delšího období může něco stát a oni budou potřebovat peníze. Je přitom nutné zdůraznit, že snad všem recesím skloněná křivka předcházela. Na druhou stranu o zaručený indikátor se nejedná, protože už se několikrát stalo, že ačkoli byla skloněná křivka, recese nepřišla.

Hlavní scénář OECD je ten, že USA letos porostou o 1,6 %, aby v příštím roce rostly pouze o 0,6 %. OECD tedy s recesí nepočítá, já bych ji ovšem nevylučoval. Nicméně změnit odhad z 0,6 na – 0,1 % není zase tak dramatická změna.

OECD očekává, že Evropská centrální banka bude zvyšovat úrokové sazby až do třetího kvartálu a potom až do konce roku 2024 nebude úrokové sazby měnit. Ani tím si nejsem jistý. Jestliže přijde v USA recese, vsadil bych si na dřívější pokles sazeb.

Eurozóna má letos podle OECD růst o 0,9 % a v příštím roce naopak zrychlit na 1,5 %. Myslím, že pro letošní rok s tím lze souhlasit. Pro příští rok bych nebyl tak optimistický.

Přál bych si být více optimistický, ale ve světě je až moc rizik. Důležité však je, že globální inflační tlaky budou letos i příští rok slábnout. Na tom se shodnou asi všichni ekonomové.

VLADIMÍR PIKORA, hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group

Foto: Pixabay

Zdroj: EPIC PR


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Německo se stalo motorem české prosperity po vstupu do EU. Stane se také naším hrobařem?

06.05.2024, Autor: Martin Schmarcz

Do Evropské unie jsme vstoupili před dvaceti lety. S trochou nadsázky však můžeme říci, že jsme vstoupili do Německa. Obě země jsou silně hospodářsky provázané, česká ekonomika doslova dýchá s tou německou. Když prosperuje, bohatství se přelévá i k nám, když stagnuje, spíše dříve než později se to negativně projeví i u nás.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama