e-news.cz - kurzy
Reklama

Lucie Spilková: Energie určitě ovlivní realitní trh

12.11.2022, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Lucie Spilková: Energie určitě ovlivní realitní trh

Lucie Spilková po 13 letech působení ve francouzské nadnárodní potravinářské společnosti přešla do oblasti realit. Ve firmě postupně prošla řadou pozic až k postu generální ředitelky. Nejraději pracuje v příjemné přátelské atmosféře obklopena lidmi, kteří ji inspirují.

„Investice do nemovitostí představují dlouhodobě výhodný způsob nejen uložení, ale také zhodnocení peněz,“ říká Spilková.

Rozhovor s LUCIÍ SPILKOVOU, generální ředitelkou a prokuristkou MI Estate s.r.o.

Zabýváte se investicemi do nemovitostí a spoluvlastnických podílů po celé České republice. Je spoluvlastnictví bezpečné?

Spoluvlastnictví je zcela transparentním typem vlastnictví nemovitostí. Obdobně jako si kupujete celý byt či dům, je možné si pořídit jen jejich část nebo naopak svůj podíl na nemovitosti prodat. Přičemž jako spoluvlastník máte právo nemovitost užívat.

Jak funguje investování do spoluvlastnických podílů?

Záleží, za jakým účelem a na jak dlouho chcete investovat a samozřejmě, co od toho očekáváte. Ideální je své investice diverzifikovat. Vyberete si různě veliké podíly v různých lokalitách a nemovitostech. Můžete tak učinit svépomocí, ale já bych doporučila přenechat to renomovaným společnostem, které se specializují na investování do spoluvlastnických podílů. Navrhnou vám nejlepší portfolio, vše vám vysvětlí a vyřeší za vás papírování.

Jak řešíte spory spoluvlastníků?

Vždy je naší snahou předcházet sporům. Často už jen tím, že vykoupíme podíl na nemovitost, zažehnáme dlouholetý spor mezi spoluvlastníky, který se již posunul do osobní roviny a jejich dohoda tak nebyla možná. Případně se snažíme komunikovat a nastavit vztahy se spoluvlastníky tak, aby to bylo pro obě strany výhodné.  

Je dobré investovat dnes do nemovitosti?

Jednoznačně. Investice do nemovitostí představují dlouhodobě výhodný způsob nejen uložení, ale také zhodnocení peněz. Zatímco, když máte peníze v bance, drtí je neúprosně inflace, a vy sledujete, jak ztrácí na hodnotě, u nemovitostí stále dochází k jejich zhodnocení. Nemluvě o tom, že z nemovitosti můžete získat pasivní příjem v podobě nájemného.

Jak se dnes projevuje současná krize v oblasti investic do nemovitostí?

V současnosti je největší propad u hypoték, což je logické vzhledem k výši úrokových sazeb. Na druhou stranu u investování do spoluvlastnických podílů na nemovitostech toto neřešíte. Získat nemovitost můžete prostřednictvím spoluvlastnického podílu za zlomek její ceny, což je jedna ze zásadních výhod tohoto způsobu investování.

Jak ovlivňuje zdražování energií realitní trh?

Energie určitě ovlivňují realitní trh. Lidé řeší, jakou energetickou třídu mají jejich nemovitosti, zda jsou zateplené, jaké mají způsoby vytápění. Obchodování se spoluvlastnickými podíly přesto vykazuje rekordní nárůsty v meziročním srovnání.

O jaký druh realit je největší zájem?

Z pohledu obchodníka se spoluvlastnickými podíly, jsou to reality, které jsou v hezké lokalitě a s dobrou dostupností do většího města nebo přímo do Prahy. Investoři vyhledávají také nemovitosti, které slibují dobré zhodnocení, případně takové, u kterých vidí příležitost k získání celé nemovitosti. Zájem je i o takové, které generují zisk v podobě nájemného.

Jak velký je zájem o rekreační nemovitosti?

Rekreační nemovitosti jsou rovněž žádané. Je to také tím, že právě prostřednictvím spoluvlastnického podílu je možné získat možnost užívání takové nemovitosti za zlomek její celkové ceny.

Zabýváte se také nemovitostmi s nedostatečně identifikovatelnými vlastníky či spoluvlastníky, trvale žijícími mimo ČR. Jak je to dnes složité?

Není to jednoduché, ale naše společnost s tím má zkušenosti. Klientům poskytujeme kompletní servis a pomáháme jim řešit i komplikované a zdánlivě neřešitelné situace. To vše díky odborníkům v našem týmu. Jsme tak schopni vykoupit celou nemovitost nebo její část do 24 hodin.

Proč prodat nemovitost s vaší firmou?

Jsme jedničkou v ČR na trhu se spoluvlastnickými podíly. Nemovitosti přímo vykupujeme, nejsme zprostředkovatelé, jako realitní kanceláře. Naši specialisté vám navíc vše pečlivě vysvětlí, navrhnou varianty řešení a provedou vás celým procesem.

Odpadne vám tak hledání kupce, ušetříte čas, starosti a rychle získáte peníze.

Pokud již nemají realitky volné kapacity a zároveň nechtějí klienty odmítat, spojí se s vámi. Proč by měly?

Disponujeme více než šesti tisíci nemovitostmi v ceně miliard korun, takže prostor pro oboustranně výhodnou spolupráci je značný. Stačí nás kontaktovat a společně se můžeme podílet nejen na stále se více rozvíjejícím trhu se spoluvlastnickými podíly.

Jak náročné je v současnosti podnikání v realitách? Co by se mělo změnit?

Na realitním trhu obecně panuje veliká konkurence. Na druhou stranu trh se spoluvlastnickými podíly je v ČR teprve na svém začátku. A vždy, když se něco tvoří, je dobré naskočit co nejdříve. Každopádně změnit bychom chtěli, aby se obchodování se spoluvlastnickými podíly stalo atraktivní pro zkušené i začínající investory, kteří hledají zajímavou a bezpečnou formu zhodnocení svých financí.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Lucií Spilkovou

Zdroj: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama