e-news.cz - kurzy
Reklama

Lubomír Dvořák: Díky patentové ochraně jsme schopni držet náskok před konkurencí 

22.10.2024, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Lubomír Dvořák: Díky patentové ochraně jsme schopni držet náskok před konkurencí 

Rozhovor s Lubomírem Dvořákem, majitelem a jednatelem DVOŘÁK – svahové sekačky s.r.o.

Lubomír Dvořák je majitel a jednatel DVOŘÁK – svahové sekačky s.r.o.. První profesionální sekačku na dálkové řízení představil v roce 2003. Své patentované sekačky Spider pro těžko přístupné a svažité plochy vyváží do celého světa. Je také držitelem prestižního českého ocenění za vědu a výzkum Česká hlava. Dnes má firma prodejní síť v téměř 50 zemích světa. 

„Naši zákazníci oceňují, že nabízíme spolehlivý a odolný produkt, který ulehčuje práci na extrémně těžkých svazích. Neustále inovujeme, abychom si udrželi vedoucí postavení na trhu – nedávno jsme například představili první plně autonomní model, který je ideální pro velké travnaté plochy,“ říká Lubomír Dvořák.

Co vás vedlo k tomu, že jste sestrojil první sekačku? Jak vznikala?

Údržba svažitých ploch byla a stále je velkou výzvou. Když jsem začínal pracovat na první dálkově ovládané sekačce u sebe v garáži, na trhu neexistoval stroj, který by umožňoval bezpečně a efektivně sekat prudké svahy. Jediné dostupné možnosti představoval křovinořez nebo příkopové rameno – buď nebezpečné, nebo provozně nákladné varianty. To mne přivedlo k myšlence vytvořit stroj na dálkové ovládání.

První prototyp jsem dokončil kolem roku 2002 a v roce 2004 jsme pak založili společnost a uvedli sekačky na trh. Šlo ve své podstatě o první profesionální dálkově řízené sekačky na trhu, a díky důmyslně řešené patentové ochraně jsme si tento náskok udrželi. Dnes, po dvaceti letech od představení prvního modelu, stále vedeme ve vývoji této technologie.

Jaké byly vaše začátky. Proč jste začal podnikat?

Podnikat jsem začal ihned po revoluci a musím říci, že to pro mne byla přirozená volba. Nejprve jsem podnikal ve stavebnictví – byl to obor, který mne sice bavil, mnohem více mne ale lákala strojařina, protože jsem vždy toužil po vlastní výrobě. Vývoj sekaček mi tento sen splnil.

Proč jste nazval svoji sekačku Spider?

Je to díky jejímu systému pojezdu, který na trhu nemá obdoby, a také díky tomu, že první prototyp vzdáleně velkého pavouka připomínal.

Jak vaše sekačka na dálku funguje?

Sekačka se ovládá pomocí rádiového vysílače, což je nejen efektivní, ale především bezpečné. Operátor díky tomu může stát v bezpečné vzdálenosti a ovládá sekačku pomocí joysticků. Sekačka se může pohybovat vpřed, vzad, otáčet se a dokonce měnit výšku sečení, aniž by se operátor musel přiblížit. Z tohoto důvodu se naše sekačka hodí pro sečení na extrémních svazích i na těžko dostupných a potenciálně nebezpečných místech. Operátor není vystavený vibracím ze stroje, ani výfukovým spalinám nebo prachu.

Vaše sekačky zdolají i ten největší svah. Kam nejvýš a nejdále se dostala?

Naše sekačky jsou jediné na trhu s certifikací pro bezpečné sečení na svazích až do 60 stupňů, což je sklon, na který se běžný člověk jen těžko vyšplhá. Tento extrémní náklon zvládají bez problémů díky stabilizačnímu navijáku, který zajišťuje maximální bezpečnost stroje. Díky němu se sekačka udrží na svahu, nesklouzne a zachová optimální trakci i v těch nejstrmějších terénech.

Kde všude dnes můžeme vaše sekačky vidět?

Sekačky SPIDER dnes pracují na zajímavých a náročných lokalitách po celém světě. V USA se využívají například v Kennedyho vesmírném středisku a na závodním okruhu NASCAR, kde pomáhají udržovat strmé a rozsáhlé travnaté plochy. V Austrálii jsou běžně nasazovány na letištích a přistávacích drahách, kde sekají trávu na obtížných svazích podél drah, zatímco v Evropě jsou například populární na solárních elektrárnách, kde díky nízkému profilu dokážou sekat pod solárními panely.

Dalšími typickými místy jsou historické parky a památky ve Velké Británii, Německu, Kanadě nebo Francii, kde se SPIDER sekačky využívají při údržbě rozsáhlých trávníků. V Japonsku se dokonce uplatňují i na rýžových polích, kde zvládají strmé a těžko přístupné terény.

Jak se prodává sekačka na zahraničním trhu?

Zájem o naše sekačky je v zahraničí relativně stabilní. Dnes vyvážíme zhruba 70 % naší produkce. Naši zákazníci oceňují, že nabízíme spolehlivý a odolný produkt, který ulehčuje práci na extrémně těžkých svazích. Neustále inovujeme, abychom si udrželi vedoucí postavení na trhu – nedávno jsme například představili první plně autonomní model, který je ideální pro velké travnaté plochy.

Kdo všechno jsou vaši zákazníci?

Naše sekačky jsou vhodné pro široké spektrum zákazníků, kteří řeší sečení trávy na rovině i ve svahu. Mezi naše hlavní zákazníky patří technické služby, firmy specializující se na sečení na zakázku, soukromí vlastníci farem, sadů a vinic, ale také státní instituce jako povodí nebo správa silnic a dálnic. V poslední době jsme zaznamenali velký zájem také ze strany provozovatelů solárních elektráren.

Máte ve světě konkurenci?

Díky patentové ochraně jsme schopni držet náskok před konkurencí. Existují společnosti, které se pokoušejí nabídnout podobné řešení, ale náš produkt je díky unikátním funkcím a spolehlivosti stále velmi atraktivní.

Bude sekačky řídit umělá inteligence?

Už dnes pracujeme na autonomním řízení. V roce 2022 jsme uvedli první model, který zvládá autonomní provoz, což je ideální pro velké a složité plochy, například solární farmy.

Koupil jste zámeček v Kvaseticích, kterému se přezdívá Malá Hluboká. Jaký je život na zámku?

Osobně miluji historii a renovaci historických objektů, což je i jedním z mých koníčků. Zámeček mi umožňuje trávit čas v přírodě a věnovat se pěstování ovoce a zeleniny. Život na zámku má své kouzlo, dává mi prostor k odpočinku i inspiraci pro další projekty. Zámek má navíc další funkci, coby zázemí pro naši společnost.

Umíte sekat trávu kosou?

V mládí jsem samozřejmě často používal kosu. Sekání kosou má své kouzlo, ale s naší sekačkou je to samozřejmě jednodušší. Dnes nechávám sekání na Spideru, ale kosu pořád zvládnu, když je to potřeba.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Lubomírem Dvořákem

Autor: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama