Apogeo
Reklama

Aleš Cáb: Díky investici vznikne v Rožnově kompletní výrobní řetězec revolučních čipů

13.07.2024, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Aleš Cáb: Díky investici vznikne v Rožnově kompletní výrobní řetězec revolučních čipů

Rozhovor s Alešem Cábem, viceprezidentem společnosti onsemi a jednatelem ON Semiconductor Czech Republic.

Aleš Cáb je viceprezident společnosti onsemi a jednatelem ON Semiconductor Czech Republic. V roce 1993 nastoupil do společnosti Tesla Sezam, předchůdce současného onsemi v Rožnově pod Radhoštěm. Od roku 1999 zastával různé pozice ve vedení výroby čipů a výroby křemíkových desek. Od roku 2020 řídí rožnovskou výrobu polovodičů a zastává v koncernu onsemi i pozici viceprezidenta. Investice amerického koncernu onsemi v přepočtu za 46 miliard korun chce udělat z firmy ještě významnější centrum výroby polovodičů v Evropě než dosud. 

„Bezpochyby investice podpoří modernizaci českého průmyslu, konkurenceschopnost a rozvoj celého technologického sektoru. Vzhledem k tomu, že je naším cílem získat na evropském trhu se SiC výkonovými součástkami 40% podíl, troufnu si říct, že se Rožnov stane i jedním z technologických center Evropy,“ říká Aleš Cáb. 

Pro Česko je investice amerického koncernu onsemi příležitost, která se otevírá jednou za desítky let. Jak dlouho se takové investice připravují?

Investice je připravována a promýšlena dlouhou dobu, může jít o několik měsíců i roky, během nichž se detailně řeší, aby měla maximální pozitivní dopad do transformace celé ekonomiky. I do budoucna jde o projekt na několik let. První čipy z nové továrny by měly být vyrobeny v roce 2027, náběh na plný objem výroby ale bude trvat ještě několik dalších let.

Co podle vás rozhodlo, že ČR docílila takového úspěchu?

Jde o kombinaci několika faktorů. Velkou výhodou je náš stávající závod v Rožnově a jeho zázemí. Významnou roli sehrála česká vláda, která dala jasně najevo, že o tuto investici stojí a je připravena ji podpořit. A v neposlední řadě to je zájem evropských zákazníků, kteří stojí o to mít v Evropě kompletní výrobní řetězec. 

Říkáte celý čipový výrobní řetězec. Co přesně to znamená?

Díky investici vznikne v Rožnově kompletní výrobní řetězec revolučních čipů od prvotního prášku karbidu křemíku přes růst krystalů až po konečnou fázi výroby modulů, takzvané pouzdření čipů. To ale není všechno. Sami si budeme vyvíjet také technologie včetně návrhu čipů na míru našim zákazníkům. 

K čemu všemu se dnes čipy používají? 

Použití čipů je strašně široké. Jednotlivé firmy se většinou specializují na některé oblasti. Konkrétně onsemi v České republice dnes vyrábí třeba čipy pro auta, průmyslové aplikace, komunikační techniku, ale také domácí spotřebiče.

Ohlášená investice pak bude primárně zaměřena na revoluční technologii karbidu křemíku, která dokáže oproti běžnému křemíku uspořit 10 % elektřiny. Tyto inteligentní výkonové polovodiče povedou ke zlepšení energetické účinnosti elektromobilů, obnovitelných zdrojů energie nebo datových center s umělou inteligencí. 

Jak je na tom Evropa s výrobou čipů ve srovnání se světem? 

V současné chvíli se Evropa podílí na světové produkci čipů asi 10 procenty. V loňském roce byl schválen evropský akt o čipech (European Chips Act) s cílem reagovat na nedostatek vývojových a výrobních kapacit a zvýšit nezávislost na dovozu klíčových komponent z Asie. Jedním z jeho klíčových bodů je, že do roku 2030 chce Evropská unie zdvojnásobit stávající podíl na světové produkci čipů na 20 %.

Investice bude znamenat významný nárůst výroby v Rožnově se značným příspěvkem k významné dominanci onsemi na světovém trhu polovodičů na bázi karbidu křemíku (SiC). Cílem společnosti je získat přibližně 40% podíl na evropském trhu se SiC výkonovými součástkami.

Bude Evropa ve výrobě čipů soběstačná? Kde ještě se v Evropě vyrábí čipy? 

O 100% soběstačnosti zatím hovořit nelze. Nicméně celkově má Evropa dobře našlápnuto, aby se stala důležitým producentem na tomto strategickém trhu. 

Současným centrem evropské výroby polovodičů je Německo se čtyřmi funkčními klastry. Další významní výrobci polovodičů působí zejména ve Francii, Nizozemsku, Belgii a Itálii. Nedávno spoluinvestovalo do výstavby tamějších čipových center kromě Německa také Polsko.  

Základem výroby čipů je křemík. Bude se v ČR rozšiřovat jeho těžba? 

Vstupním materiálem je polykrystalický křemík, který onsemi odebírá od dodavatelů z Německa, případně z jiných evropských zemí. Výroba čipů zpracovává jen velmi malou část tohoto materiálu oproti jiným odvětvím, kde se křemík rovněž používá. Pro rozšiřování těžby v Česku proto nejsou důvodu, materiálu je dostatek v okolních zemích. 

Jak moc to změní samotný charakter města Rožnova pod Radhoštěm?  

Investice přinese do regionu výrobu s vyšší přidanou hodnotou, nová atraktivnější pracovní místa a prestiž. Rožnov se dlouhodobě potýká s odlivem mladých lidí, jen za posledních pár let klesl počet obyvatel o několik tisíc. Radnice je na investici připravena, už měsíce pracuje na podrobném investičním plánu rozvoje města. Do projektu budou také významně zapojeny místní firmy. 

Pokud jde o náš výrobní areál, je třeba zdůraznit, že nejde o investici na zelené louce. Budeme pouze rozšiřovat stávající brownfield, který dosud nebyl plně využitý. Rozhodně nebudeme expandovat mimo stávající areál.

Budou v továrně zavedeny moderní technologie a umělá inteligence? 

Ano, pokrok nelze zastavit a v našem oboru zvlášť. Výroba čipů vyžaduje velmi specifické podmínky na výrobní prostory, jako je například nastavení teploty, vlhkosti nebo tlaku, s tím jdou moderní technologie ruku v ruce. Postupně také zvyšujeme procento automatizace a robotizace výroby. Umělou inteligenci využíváme při vyhodnocování dat z procesu.

Máte dostatek kvalifikovaných zaměstnanců?

V souvislosti s investicí do rozšíření výroby se bavíme o potřebě zvyšovat počty zaměstnanců o desítky procent, vliv této obří investice se ale projeví až v momentě, kdy ji realizujeme. Zhruba třetinu až polovinu nově přijatých zaměstnanců budou tvořit vysokoškoláci.

Nábor nových zaměstnanců poběží postupně, tak jak se bude od roku 2027 postupně díky investici rozšiřovat výroba. Potřebu kvalifikovaných zaměstnanců pro naši stávající výrobu i budoucí rozšíření řešíme aktivně už dlouho, zejména spoluprací s technickými vysokými školami.

Bude firma podle vás v investicích pokračovat? V jakých?

Tato investice umožňuje vývoj dalších generací součástek. To samozřejmě otevírá další možnosti v budoucnu. Nyní ale všechny síly napneme k současnému projektu.

Jak moc velká změna je tato investice pro vás? Jak bude náročné to vše uřídit?

Je to velká výzva, která nás posune o notný kus dopředu, a já se na to moc těším. Zdaleka to ale není jen o mně. Mám skvělé kolegy, na které se mohu stoprocentně spolehnout a je to právě naše společné nasazení a neutuchající touha po inovacích, které naši firmu posouvají neustále vpřed.

Bude podle vás ČR kromě průmyslu i technologickým středem Evropy?  

Bezpochyby investice podpoří modernizaci českého průmyslu, konkurenceschopnost a rozvoj celého technologického sektoru. Vzhledem k tomu, že je naším cílem získat na evropském trhu se SiC výkonovými součástkami 40% podíl, troufnu si říct, že se Rožnov stane i jedním z technologických center Evropy.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Alešem Cábem

Autor: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz
e-news.cz - kurzy
Reklama