Nezvykle dlouhá chalupářská sezona končí, Češi ale stále mají peníze i chuť nakupovat

25.10.2023, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Nezvykle dlouhá chalupářská sezona končí, Češi ale stále mají peníze i chuť nakupovat

Cena chat a chalup letos značně klesla. Kvůli odložené poptávce ze začátku roku jsou i teď, na sklonku chalupářské sezóny, prodávající ochotni jednat o ceně, aby nemuseli s prodejem čekat na příští rok. Podle dat Bezrealitky je dostupnost chat a chalup oproti začátku léta srovnatelná, zájem o ně je přitom stále na polovině letních hodnot. Meziročně je pak zájem o pětinu vyšší. Zájemcům o koupi se v říjnu a v první polovině listopadu nabízí zajímavá investiční příležitost, než se trh s rekreačními nemovitostmi uloží k zimnímu spánku, protože na jaře již ceny nejspíš opět porostou, a v nabídce již nemusí být tolik rekreační nemovitosti v „áčkových“ lokalitách.

Díky nadprůměrně teplému podzimu končí letošní chalupářská sezóna pozvolna. I možná kvůli tomu je na trhu stále relativně vysoký počet lidí, kteří v těchto týdnech hledají vhodnou rekreační nemovitost. Oproti hubenému roku 2022 je poptávka po chatách a chalupách o pětinu vyšší. Ve vyhledávaných lokalitách, zejména těch s dobrou dostupností pro Pražany, je zájem meziročně ještě umocněn. Mohou za to nízké ceny, ale i odložená poptávka z letošního jara.

„Letošní rok je specifický tím, že na jaře došlo k dočasnému útlumu v poptávce. Ceny díky tomu opět výrazně klesly. Zájem kupujících se posunul až do léta a jak se zdá, i podzimu. Nejvyšší zájem byl dle dat Bezrealitky v srpnu, i když obvykle prodeje vrcholí už před koncem školního roku,“ říká Ondřej Strada za Bezrealitky.

Majitelé zároveň vědí, že pokud neprodají ještě teď v říjnu a v první polovině listopadu, pravděpodobně budou muset čekat až do jara 2024. V nabídce je díky tomu srovnatelný počet rekreačních nemovitostí jako v červnu letošního roku. “Kupující budou ochotni chodit na prohlídky, jen dokud to dovolí počasí. Pokud prodávající potřebují prostředky z prodeje ještě letos, jsou otevřeni jednání o ceně. Zájemci o koupi díky tomu mají časově omezenou příležitost ‚chytit‘ cenovou křivku v její nejspodnější části a rovněž vědí, že tato příležitost zmizí s první sněhovou vločkou,“ dodává Ondřej Strada.

Ceny jsou na několikaletém minimu, výběr velký i v „áčkových“ lokalitách, kde bylo dlouhodobě vyprodáno

Cena rekreačních nemovitostí letos spadla v průměru o 15-20 %, v extrémních případech až o 40 %. Důvodem tohoto poklesu jsou dva zvraty, které rekreační nemovitosti zažily v posledních třech letech. V období pandemie ceny prudce vystřelily nahoru. Když potom realitní trh zažil celkový propad, byly rekreační nemovitosti tím prvním, bez čeho se lidé obešli, což vyústilo v cenovou korekci. A právě cenová korekce, která se ještě před příští chalupářskou sezónou pravděpodobně změní v cenový růst, je hlavní příčinou, proč mají zájemci chuť nakupovat i na sklonku chalupářské sezóny.

Podle dat Bezrealitky se navíc řada nemovitostí objevila v nabídce v průběhu léta znovu – poté, co se je majitelé neúspěšně pokusili prodat již v prvním čtvrtletí letošního roku, následně si užili alespoň část chalupářské sezóny, či ji rovnou spojili s prohlídkami, a nyní sází na pokračující poptávku a pokouší se o jejich prodej znovu. Zájemci tedy mají z čeho vybírat.

„V nabídce Bezrealitky se objevuje celá řada rekreačních nemovitostí za zcela nevídanou cenu. A nejde přitom o žádné ‚ruiničky uprostřed ničeho‘. Často se jedná o chaty a chalupy v dobrém stavu, a to ve velmi dobrých lokalitách. Samozřejmě se to netýká turistického mainstreamu jako Lipno či třeba Špindlerův Mlýn, taková chata na Kokořínsku či Křivoklátsku může být ovšem pro zájemce z Prahy více než lákavá,“ říká Ondřej Strada. 

Mění se i zájemci o koupi rekreační nemovitosti – na trh se opatrně vrací ti, kteří berou rekreační nemovitosti především jako investici a nakupují spíše pozemek pod objektem, než chatu či chalupu samotnou.

Trend mohou posilovat i hledači druhých domovů, například remote pracovníci

A relativně vysoký zájem o rekreační nemovitosti i ke konci sezóny může být napájen ještě jedním „přítokem“. U celoročně obyvatelné chalupy se totiž v některých případech stírá rozdíl mezi rekreační nemovitostí a takzvaným druhým domovem. Druhé domovy často kupují lidé, pro které je v tuto chvíli vlastní bydlení ve městě nad jejich možnosti. Investují proto do kvalitní nemovitosti mimo město s tím, že ji časem buď prodají, nebo se do ní nastěhují natrvalo. Mimo jiné se jedná například o domácnosti, které mohou pracovat z domova a nejsou tedy vázány na lokalitu zaměstnavatele.

„Nemovitost, do které se ‚uklidíte‘ třeba na tři měsíce a můžete tam jak spokojeně žít, tak pracovat online, musí pochopitelně splňovat větší nároky než víkendová chata. Základem je kompletní zasíťování pozemku, fungující vytápění, stabilní elektrický proud a internetové připojení,“ komentuje Ondřej Strada. „Prakticky tak spíš než o chalupu jde o dům v chalupářské lokalitě. I tak se zvláště ty menší objevují v nabídce rekreačních nemovitostí a ti, kteří je vyhledávají, statisticky zvyšují právě zájem o chaty a chalupy.“

Foto: Pixabay

Zdroj: FYI Prague


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama