V roce 2024 se zvýší počet lidí v nájmu, lidem výdaje na bydlení stoupnou

26.01.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
V roce 2024 se zvýší počet lidí v nájmu, lidem výdaje na bydlení stoupnou

Počet lidí v nájmu může vrůst podle odhadů ANB v roce 2024 řádově o nižší desítky tisíc, ceny bytů začnou růst, nájmy podle expertů porostou mírněji, zesílí tlak na stěhování projektů i lidí na periferii měst a také vzroste počet velkých pronajímatelů bytů.

Asociace nájemního bydlení připravila TOP TEN trendů v nájemním bydlení v roce 2024. „Rok 2024 bude obecně ve znamení stoupání výdajů spojených s bydlením. Příčin bude více, ale lidé si zkrátka za bydlení ať už vlastnické nebo nájemní připlatí,“ říká člen prezidia nájemního bydlení a generální ředitel společnosti Heimstaden Jan Rafaj. 

  • Počet lidí v nájmu poroste – Počet lidí v nájmu v roce 2024 může vzrůst o nižší desítky tisíc lidí. Nájemní bydlení zůstane v roce 2024 ekonomicky stále výhodnější než to vlastnické. „Nastartovaný větší zájem o nájemní bydlení se stane trvalým trendem a v roce 2030 může bydlet v ČR v nájmu kolem 25 % lidí,“ říká člen prezidia ANB Jan Rafaj.
  • Růst počtu institucionálních pronajímatelů – Tempo růstu počtu institucionálních pronajímatelů začne zrychlovat. Na špici bude Praha. „Každým rokem by podle naší analýzy mělo v metropoli přibýt okolo tisíce   nájemních bytů vlastněných a provozovaných profesionálními správci. Následovat bude během roku 2024 Brno a podobný trend se začne v roce 2024 rodit v krajských městech,“ říká členka prezidia ANB Zuzana Chudoba.
  • Soupeření o kvalitu služeb v nájmu se přiostří – Společně s růstem institucionálních pronajímatelů poroste kvalita nájmů, a to jak kvalita bydlení, tak kvalita služeb. „Ty budou v budoucnosti o úspěchu nájemního bydlení rozhodovat. Přizpůsobit se budou muset individuální pronajímatelé i města ve svých obecních bytech,“ říká viceprezident ANB Tomáš Kašpar.
  • Zesílí stěhování lidí na periferii, v případě Prahy do Středočeského kraje – Trend započatý v roce 2023 ještě zesílí. Počet lidí se ve městech zvyšuje rychleji než počet nových bytů a cena i díky tomu stoupá. „Periferie, případně menší města v dobré dojezdové vzdálenosti, budou cenově dostupnější a lidé toho budou využívat,“ říká viceprezident ANB Jakub Vysocký.
  • Ceny bytů začnou opět růst – Ceny bytů v roce 2023 našly své dno a níž už nepůjdou. Růst čeká především second hand byty, protože právě ty zažily největší pokles. V některých lokalitách spadly i o nižší desítky procent. „Postupně se budou snižovat hypotéční sazby a moc nových bytu se teď nestaví. Tak tempo růstu cen bytů přesáhne tempo růstu inflace, proto se opět do kurzu dostanou investiční byty. Cena bytů může v roce 2024 vzrůst až o 10 %,“ říká člen prezidia ANB Stanislav Kubáček.
  • Nájemné v roce 2024 mírně poroste – Mezi lety 2022 a 2023 vzrostlo podle Rent Indexu od Deloitte průměrně o 7 %., byť se na konci roku 2023 růst zcela zastavil. „Dá se očekávat, že … na začátku letošního roku se trh nájmů vrátí opět k mírnému růstu,“ říká Petr Hána z Deloitte.  Prostor pro růst nájmů podle analytiků bude i proto, že zatímco za poslední 3 roky vzrostly spotřebitelské ceny o 32 %, růst nájmů byl jen poloviční. 
  • Lidem stoupnou náklady na bydlení – Konsolidační balíček, ale možná i některé další legislativní změny způsobí růst nákladů lidí na bydlení. „Odhadujeme, že pro průměrný centrálně vytápěný byt o rozloze 60 m2 způsobí opatření vlády růst výdajů spojených s bydlením o více jak 2.000 Kč ročně, v Praze ještě zhruba o 1/3 víc,“ vysvětluje člen prezidia ANB Jan Rafaj.
  • Zmenšování bytů bude pokračovat – Trend nastoupil už před několika lety a bude pokračovat. Ale ne tak rychle. Zatímco v roce 2017 měla průměrná nově postavená bytová jednotka rozlohu 75 m2, v roce 2022 už to bylo jen 68 m2. V roce 2023 se velikost bytů prakticky nezměnila. „V roce 2024 bude průměrná velikost bytů stagnovat nebo se může ještě mírně zmenšit. Menší rozloha rovná se zkrátka nižší cena,“ říká viceprezident ANB Tomáš Kašpar. Souvisí s tím i pokračující zájem spíše o menší byty. 
  • Kompletně vybavené byty – Ukazuje se, že lidé jsou ochotni si za kompletně vybavené byty připlatit. Těchto bytů se začne objevovat čím dál víc i od velkých hráčů. Typickou cílovou skupinou pro trend „přinesu si tašku a bydlím“, je tzv. generace Z. Tito lidé žijí velmi rychle, většinu věcí včetně aut sdílí a stěhování pro ně není vůbec žádný problém. Takové byty mají v základním vybavení veškerý nábytek, pračku, myčku, mikrovlnku, ale doobjednat si jde prakticky vše. „Typickým příkladem je projekt Mozaika v pražských Holešovicích, kde se 80 bytů z celkových 178 pronajalo během dvou měsíců,“ říká člen prezidia ANB a generální ředitel společnosti Heimstaden Jan Rafaj. 
  • Rok 2024 plný legislativních novinek – Mění se toho hodně a trh si na to bude pomalu zvykat. Jde o povinnost pronajímatelů na měsíční bázi hlásit nájemníkům spotřebu tepla a teplé vody (tzv. dálkové odečty), začala platit nová pravidla pro rozúčtování tepla v bytových domech, začne platit nový energetický zákon, který spustí tzv. komunitní energetiku… „Legislativa vztahující se k bytové politice bude živé téma. Nejenom, že začne platit celá řada nových pravidel, ale velmi intenzivně se budou diskutovat i novinky v oblasti nájemních vztahů i jeho digitalizace,“ doplňuje viceprezident ANB Jakub Vysocký. 

Foto + Zdroj: Asociace nájemního bydlení


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama