e-news.cz - kurzy
Reklama

Bettina Molnárová: Británie je čtvrtou nejinovativnější zemí na světě 

27.01.2024, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Bettina Molnárová: Británie je čtvrtou nejinovativnější zemí na světě 

Rozhovor s Bettinou Molnárovou, ředitelkou oddělení přímých zahraničních investic British Embassy Prague.

Bettina Molnárová je ředitelka oddělení přímých zahraničních investic British Embassy Prague. Zastoupení Velké Británie za uplynulé čtyři roky podpořilo více než stovku firem z České republiky. Čtyřiatřicet dotáhlo svá snažení do úspěšného konce. Může za to i oddělení přímých zahraničních investic.

„Co se týče jednoduchosti a transparentnosti podnikání, Británie má výsadní místo v Evropě. Specifikem jsou již zmiňovaná schémata EIS a SEIS, kromě nich existuje i tvz. Patent Box, který také umožňuje štědré daňové úlevy související s duševním vlastnictvím a IP registracemi. V Británii je také několik inovačních zón (například West Midlands inovační zóna nebo Greater Manchester inovační zóna) a taktéž tzv. Freeports s obzvláště výhodnými podmínkami pro investory,“ říká Bettina Molnárová.

Jak se změnila chuť investovat po vystoupení Velké Británie z EU?

Chuť investovat se nezměnila. Británie je čtvrtou nejinovativnější zemí na světě a nadále nabízí technologickým startupům a scale-upům skvělé příležitosti. Je to velký trh a Britové jsou často technologicky uvědomělí a tzv. „first adopters“ nových technologií, což je skvělé pro otestování produktů pro startupy. Pracovní prostředí je jedno z nejkvalitnějších v Evropě, v britském tech sektoru pracuje přes 5 milionů profesionálů. Schémata investičních stimulů EIS (Enterprise Investment Scheme) a SEIS (Seed Enterprise Investment Scheme) pro startupy hrají také významnou roli v tom, že Británie zůstává top destinací pro tech investory. V neposlední řadě je to přístup k venture kapitálu a britský startupový ekosystém, který je na světě opravdu unikátem. Z České republiky jsou velmi významné i investice v energetickém sektoru v Británii a tento trend se také nezměnil.

Jak těžký je vstup investic do Velké Británie?

Založit firmu v Británii trvá 24 hodin a stojí 12 liber. Samozřejmě to je jen ta praktická část registrace firmy, čemuž předchází mnoho příprav a rozhodnutí ze strany firmy. Velice záleží o jakou firmu jde a na tom jaké má cíle. Investice startupu, který zakládá menší sales office v Londýně, nebo velké výrobní firmy, která hledá produkční haly a dělá benchmarking cen napříč regiony v Británii, je úplně jiná. Obecně, pokud už má investor první klienty, tak založení firmy, týmu a kanceláře je přímočarou záležitostí. Britské velvyslanectví v Praze se podpoře přímých zahraničních investic z České republiky směrem do Británie aktivně věnuje a firmy při tomto procesu rádi podpoříme.

Říkáte, že rozjet byznys v Británii je snazší než se zdá. Co na zájemce v Británii čeká?

Pokud se díváme na technologický sektor, tak je čeká podpora jedinečného ekosystému. V Británii jsou stovky inkubátorů, akcelerátorů a 9 tvz. katapultů, což jsou specifická inovační centra. Pro tech je to hlavně Digital Catapult, který je nejrelevantnější. Určitě bych také nepodcenila sílu social networkingu v Británii formou nejrůznějších tech meetupů. Líbí se mi také to, jak CzechInvest vytváří komunitu českých startupů v Británii. Firmy však jistě čeká také fierce competition.

Jaký je rozdíl mezi podnikatelským prostředím v Británii a v ČR?

Co se týče jednoduchosti a transparentnosti podnikání, Británie má výsadní místo v Evropě. Specifikem jsou již zmiňovaná schémata EIS a SEIS, kromě nich existuje i tvz. Patent Box, který také umožňuje štědré daňové úlevy související s duševním vlastnictvím a IP registracemi. V Británii je také několik inovačních zón (například West Midlands inovační zóna nebo Greater Manchester inovační zóna) a taktéž tzv. Freeports s obzvláště výhodnými podmínkami pro investory.

Využívají vašich možností také startupy?

Spolupracujeme jak se startupy, tak s velkými korporáty z nejrůznějších sektorů. Typ podpory je velmi odlišný a přizpůsobený potřebám konkrétního investora. Pro startupy jsme v současnosti představili také tzv. Expand Your Business program, který umí na základě pár otázek dobře nasměrovat k dalším kontaktům.

Jak inspirativní byla Investiční konference 2023 agentury CzechInvest v Praze? 

Investiční konferenci i celou Investiční akademii CzechInvestu hodnotíme velmi pozitivně a vidíme ji jako skvělý způsob podpory podnikání a inovací v České republice. Těšíme se na další ročníky.

Jaké nové možnosti vytvořila krize?

Myslím, že i v Británii vzrostla poptávka po online službách a e-commerce. S tím souvisí i logistika, doručovací služby a zákaznická podpora. Zdravotnictví, hlavně oblasti týkající se očkování, ale i healthtech zaznamenaly nárůst.

O jaké investice a produkty je z ČR v Británii největší zájem?

Daří se investicím v energetickém sektoru, zdravotnictví i technologickým firmám. Co se týče exportu, čísla stále ukazují, že se od nás do Británie nejvíc exportují automobily a příslušenství motorových vozidel.

Bez čeho se Angličan neobejde?

Bez anglického humoru a zdvořilosti. 

Vrátí se podle vás Británie do EU?

V současné politické debatě v Británii se tato možnost neobjevuje. Žádná velká politická strana toto téma ve svém programu nemá, ani se o tom nijak zvlášť nemluví. Průzkumy i ukazují, že většina Britů o nové hlasování nestojí, chtějí se posunout dále a řešit jiná témata.

Kde se víc cítíte doma, v ČR nebo Británii?

V Británii jsem žila pár let, v Birminghamu, ráda se tam vracím, ale doma jsem v Praze.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Pixabay

Autor: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama