Apogeo
Reklama

Vyplatí se donášení na zaměstnavatele?

27.11.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Vyplatí se donášení na zaměstnavatele?

V České republice, podle předkládací zprávy k vládnímu návrhu zákona o ochraně oznamovatelů, „stále přetrvává spíše negativní postoj k osobám, které učiní oznámení o podezření na protiprávní jednání.“ To je nejspíš pravda, na druhou stranu má u nás žalování, donášení a udávání (nejen Němcům nebo komunistům), dlouhou a bohatou tradici.

Bonzovat se nemá, ale hlásit se to zkrátka musí. Faktem je, že v dnešní době se spíše vyplácí nadřízeným donášet, než na ně nějaké nepěknosti vynášet. Proto se už mnoho let mluví o tom, že je třeba přijmout zákon, který oznamovatelům či whistleblouwerům, zajistí právní ochranu, aby se nemuseli obávat odvety ze strany zaměstnavatele. 

Pokusů o přijetí této úpravy  už byla celá řada, zatím však žádná z norem neprošla. Svůj důvod to nutně nemusí mít v nechuti k bonzáctví, jak předkládací zpráva vládního návrhu naznačuje, ale jednoduše též v mizerné úrovni některých návrhů. Vzpomeňme jen na dílko Andreje Babiše, které poškozeným zaměstnancům slibovalo až 50 měsíčních platů nebo 100 tisíc korun jako náhradu za nemajetkovou újmu. Spíše než zájem na odhalování trestné činnosti tak oznamovatele motivovalo k získání odměny. Neoprávněné poškození zaměstnavatele přirozeně sankcionováno nebylo, psal se rok 2015 a v rámci  boje proti všudypřítomné korupci by to nepůsobilo sexy. 

Babišův „trumf proti korupci“ po zásluze skočil v zapomnění, to však neznamená, že je třeba a priori odmítnout samotnou ochranu osob, které vůči svému zaměstnavateli učiní oznámení o porušování zákona. Ochranu osob, které oznamují porušení práva Unie, už ostatně zavedla i evropská směrnice, kterou jsme do našeho právního řádu měli transponovat do prosince 2021. Minulá vláda návrh transpozičního zákona předložila začátkem minulého roku, ale sněmovna jej do konce volebního období dotáhla jen do druhého čtení. Nejvíc pozměňovacích návrhů měl mimochodem Dominik Ferri, pak ale i na něj přišlo několik oznámení…

Současná vláda připravila vlastní návrh o ochraně oznamovatelů, který je výsledkem poměrně dlouhých debat zastánců co nejširší úpravy, zahrnující ochranu oznamování úplně všeho, kam patří tradičně Piráti a Stan, a úpravy mírnější, která se bude více držet rozsahu samotné směrnice, kam logicky patřila hlavně ODS. Na věcné působnosti zákona se resorty nakonec neshodly, a proto byla do vlády předkládána variantně. V první  variantě měly do věcné působnosti zákona spadat pouze  informace v souvislosti s výkonem práce nebo jiné obdobné činnosti o možném protiprávním jednání, které má znaky trestného činu. 

Ve druhé variantě by bylo možné oznamovat navíc též jednání mající znaky přestupku, za který zákon stanoví sazbu pokuty, jejíž horní hranice je alespoň 200 000 Kč. Vláda nakonec podpořila variantu bez přestupků a ministři Pirátů a Stan se zdrželi hlasování, neboť budou chtít ve sněmovně zákon přitvrdit. Proti schválené variantě také okamžitě protestovaly protikorupční organizace, podle nichž hrozí, že oznamovatelé  nebudou i nadále dostatečně chráněni. Kromě absence závažných přestupků jim vadí omezení ochrany anonymních oznámení, což podle nich potenciální whistleblowery spíše odradí. Už ale nevysvětlují, jak má zákon chránit někoho, jehož identita není známa.

Chráněny před odvetnými opatřeními budou fyzické osoby. Kromě stávajících též bývalí či budoucí zaměstnanci, OSVČ, členové statutárních orgánů, dobrovolníci, zkrátka každý, kdo šel okolo, včetně osob blízkých, kolegů atd. Za odvetné opatření je považováno zejména rozvázání pracovního poměru nebo neprodloužení pracovního poměru na dobu určitou, zrušení právního vztahu založeného dohodou o provedení práce nebo dohodou o pracovní činnosti, diskriminace či snížení mzdy, platu nebo odměny. Pakliže k odvetnému opatření dojde, mohou se postižení domáhat náhrady škody, v případě, že jim byla způsobena nemajetková újma, pak i přiměřeného zadostiučinění.

Podle vládou schválené verze zákona lze sice anonymní oznámení podávat, tomu ani nelze zabránit, nebudou se na ně ale aplikovat zákonem stanovené postupy. Anonym se založí, dokud  nedojde ke ztotožnění oznamovatele. Podle protikorupční bojovníků tak návrh „jde proti omezování korupce, jen přibude práce zaměstnavatelům a úřadům…“. S tou byrokracií mají pravdu. Povinné subjekty (zaměstnavatelé), kteří mají 50 a více zaměstnanců, budou mít povinnost zavést vnitřní oznamovací systém, kam se budou moci oznámení podávat. Kromě standardních orgánů činných v trestním řízení se budou oznamovatelé moci rovněž obrátit přímo na ministerstvo spravedlnosti.

Jako pojistku návrh dále za stanovených podmínek umožňuje oznámit protiprávní jednání uveřejněním na sociálních sítích nebo v médiích. Veškeré oznamování má však háček. Aby se zabránilo zneužívání ochrany poskytované oznamovatelům, za vědomě nepravdivé oznámení může být uložena pokuta až do výše 50 000 Kč. Dotčená osoba se navíc může domáhat svých práv žalobou na ochranu osobnosti. Celý zákon o whistlerblowinnku je totiž snadno zneužitelný notorickými stěžovateli, k osobní pomstě či ochraně před vyhazovem pro neschopnost. Ochranou oznamovaných se toto riziko vyvažuje, což výrazně zlepšuje skóre předloženého návrhu zákona.  

Foto: Pixabay

Zdroj: Redakce EM


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Recenze novely zákona o platebním styku

29.03.2024, Autor: red

Podle výroční zprávy společnosti Chainalysis, dlouhodobě agregující data o kryptoměnách, bylo v roce 2023 prostřednictvím kryptoměn vypráno 22,2 miliardy dolarů. Tatáž společnost zároveň tvrdí, že pouze 0,15 procenta veškerého objemu kryptoměn se dá prokazatelně spojit s kriminální činností.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Recenze novely zákona o státní sociální podpoře

06.03.2024, Autor: red

Meziroční nárůst cen za elektřinu pro průměrnou domácnost odhadem 4500 Kč ročně predikoval v listopadu loňského roku Tomio Okamura. Vycházel z avizovaného růstu regulovaných cen energií a zapřísahal vládu, aby občanům a firmám s drahými cenami energií v příštím roce pomohla, jinak se z toho všichni zhroutí.

Recenze návrhu ústavního zákona o referendu

19.02.2024, Autor: red

Největším příznivcem přímé demokracie zpravidla bývají opoziční strany. Mohou tak odmítat vládou prosazované nepopulární kroky, nebo jen vládě jednoduše vnucovat vlastní agendu. Pokud se opozice po volbách ujme moci, její vztah k referendu zpravidla značně ochladne.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

Recenze novely zákona o státní památkové péči

22.01.2024, Autor: Z blogosféry

Stát to sice není, ale zároveň tak trochu je. Je to součást Číny a zároveň úplně ne. Postavení Tchaj-wanu by se dalo mírně řečeno označit za schizofrenní. Většina světa zastává politiku jedné Číny, což znamená, že Tchaj-wan jako stát neuznává, současně s ním však udržuje vztahy, jako by to stát byl, jen tomu tak neříkají.

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama