e-news.cz - kurzy
Reklama

Kyberzločin ve stínu války sílí, počet kyberútoků na české i světové organizace na historickém maximu

22.03.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Kyberzločin ve stínu války sílí, počet kyberútoků na české i světové organizace na historickém maximu

Check Point Research, výzkumný tým společnosti Check Point® Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP), předního světového poskytovatele kyberbezpečnostních řešení, varuje před výrazným nárůstem kyberútoků.

Během prvních tří dnů války se počet kybernetických útoků na ukrajinskou vládu a vojenský sektor zvýšil o neuvěřitelných 196 %. V posledních dnech sice došlo k poklesu, ale hackeři se snaží využít situace, kdy se pozornost celého světa upíná k vojenskému konfliktu, a zaměřili se na jiné cíle. Počet kyberútoků dosáhl celosvětově dosavadního maxima a rekordní počty vidíme i v České republice.
Počet kybernetických útoků na české organizace se dlouhodobě drží nad celosvětovým průměrem. Od začátku roku sledujeme neustálý nárůst útoků, další výrazný skok přinesl první březnový týden. Z dat kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies vyplývá, že zatímco na začátku roku čelila každá česká organizace v průměru zhruba 1000 kyberútokům týdně, na začátku března dosáhl průměrný týdenní počet útoků na jednu českou společnost hranice 1777 útoků, což je dosavadní historické maximum. Podle dostupných informací můžeme ale očekávat, že se situace v dalších měsících bude i dále zhoršovat.

  • Celosvětově byl průměrný týdenní počet útoků na jednu organizaci v minulém týdnu 1266, což je o 14 % více než před začátkem konfliktu.
  • Průměrný týdenní počet útoků na jednu organizaci na Ukrajině byl v minulém týdnu 1466, což je o 20 % více než před začátkem války. Počet aktivních sítí klesl na Ukrajině v důsledku války o 27 %.
  • Průměrný týdenní počet útoků na jednu ruskou organizaci byl 1274 a jedná se o minimální změny (nárůst o 1 % oproti začátku války).

Až na Afriku vzrostl počet kyberútoků ve všech regionech oproti začátku války: Evropa (+14 %), Severní Amerika (+17 %), APAC (+11 %), Latinská Amerika (+17 %) a Afrika (-2 %). I přes pokles cílí stále nejvíce útoků na společnosti v Africe (1987 útoků týdně na jednu organizaci). Naopak nejméně útokům čelí severoamerické (991 útoků týdně) a evropské (1068 útoků týdně) organizace.
Check Point zaznamenal v prvních dnech konfliktu výrazný nárůst kyberútoků na ukrajinský vládní a vojenský sektor. V uplynulém týdnu sice došlo k poklesu těchto útoků o 59 %, na druhou stranu v celosvětovém měřítku vzrostl počet kyberútoků na vládní a vojenské organizace ve srovnání s obdobím před začátkem války o 21 %.
„Zdá se, že hackeři se na začátku války soustředili na vojenský konflikt, ale po dvou týdnech se rozkoukali a vrátili se k ‚normální‘ činnosti. Nadále vidíme řadu kyberútoků na vládní a vojenské cíle a také různé hrozby a podvody, které se maskují za válečná témata a snaží se zneužít zájmu lidí o válku a jejich ochotu pomoci,“ říká Daniel Šafář, Area Manager CEE regionu z kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies.
Bezpečnostní tipy

  • Zaměřte se na prevenci, nikoli jenom na detekci hrozeb
  • Zabezpečte vše, protože kyberzločinci jakékoli slabé místo zneužijí
  • Pravidelně aktualizujte a záplatujte
  • Segmentujte své sítě
  • Vzdělávejte zaměstnance
  • Implementujte pokročilé bezpečnostní technologie

Foto: Petr Cícha
Zdroj: Check Point® Software Technologies


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Dopady umělé inteligence na ekonomiku

26.10.2023, Autor: Z blogosféry

Adaptace AI bude spíše vleklý proces, než revoluční změna ze dne na den. V dalších letech bude její dopad na ekonomiku jen minimální a většího boomu se dočkáme možná až v příští dekádě.

Některé aplikace telemedicíny přináší jen zmatek a nedůvěru

21.03.2023, Autor: Z blogosféry

Přikrášlených mobilních aplikací a webových portálů v oblasti digitalizace zdravotnictví a telemedicíny je dnes jako hub po dešti. Rozeznat je od těch smysluplných a opravdu pomáhajících je velmi složité jak pro laiky, tak pro profesionály v oboru, říká Jan Kelča z české společnosti OR-CZ.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Zvyšte výkon prodeje pomocí analýzy dat a umělé inteligence

31.03.2022, Autor: red

Máte umělou inteligenci za věc patřící do sci-fi nebo do vědeckých laboratoří? Omyl. Můžete ji mít i vy a může vám pomoci. Třeba pro oslovení nových zákazníků či rychlejší i vyšší prodeje. Když si pořídíte systém Dynamics Insight, objeví se vám zcela nové možnosti.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Otázka současnosti není: Přejít do cloudu?, ale Jak přejít co nejsprávněji

18.03.2022, Autor: red

Stále více firem ukládá svá data do cloudových řešení. Změna je to v životě firmy velká, ale má mnoho výhod. Například tu, že když někomu „klekne“ počítač, tak nepřichází o všechna data, které měl na svém zařízení, ale data jsou ukládána online a pravidelně zálohována.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Jak dobré je firemní IT? Pomůže to zjistit IT QUALITY INDEX

17.03.2022, Autor: red

Jak dobré je naše IT? Tuto otázku si asi položila řada manažerů, ředitelů nebo dokonce majitelů firem. Ale jak to zjistit? Například výsledky analýzy procesní vyspělosti sice ukazují to, jak funguje určitá část IT segmentu společnosti, ale co celkový pohled?

Skoro polovinu potvrzení o úrocích letos zaslala Buřinka elektronicky

11.02.2022, Autor: red

Od základu daně si můžete odečíst zaplacené úroky z úvěrů na bydlení do výše 300 000 korun (pro úvěry uzavřené po 1.1.2021 pouze 150 000 korun). Tato maximální částka platí za všechny úvěry na bydlení, tedy dohromady za úvěr ze stavebního spoření i hypotéku pro lidi žijící v jedné domácnosti.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama