Apogeo
Reklama

Experti na umělou inteligenci a Alzheimerovu nemoc z EU a USA se poprvé setkají v Praze

27.08.2022, Autor: Renáta Lucková

2 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 5
Experti na umělou inteligenci a Alzheimerovu nemoc z EU a USA se poprvé setkají v Praze

Ve dnech 7. a 8. září 2022 dojde ke zcela unikátnímu průniku a spojení dvou vědeckých světů – odborníci přes biologické vědy a medicínu budou diskutovat s experty na umělou inteligenci a big data. Plánují začít společně vyvíjet nové postupy pro léčbu onemocnění lidského mozku. 

Do Prahy přicestují špičkoví vědci jak z Evropy, tak i z Ameriky. Stane se tak u příležitosti první globální konference na toto téma, kterou pořádá v Praze založený institut INDRC, International Neurodegenerative Disorders Research Center. Cílem ústavu a konference je vybudovat multioborovou technologickou platformu pro vývoj průlomových postupů léčby, založených na použití umělé inteligence při zpracování velkého objemu dat a informací o normálním fungovaní i nemocích lidského mozku. INDRC, Mezinárodní centrum pro výzkum neurodegenerativních poruch, je soukromý, neziskový, globální výzkumný ústav založený za účelem aplikace řešení umělé inteligence (AI) a strojového učení k identifikaci a vývoji léčebných postupů pro Alzheimerovu chorobu a další neurodegenerativní nemoci. Na jeho pozvání přijedou v prvním zářijovém týdnu světové špičky z těchto oborů, aby se zúčastnily konference INDRC 2022 na téma: „Použití umělé inteligence pro porozumění a léčbu neurodegenerativních nemocí“.

Konference se koná pod záštitou ministra pro evropské záležitosti ČR Mikuláše Beka, místopředsedy vlády pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, americké ambasády a Hlavního města Prahy, jako oficiální doprovodná akce v rámci českého předsednictví v Radě EU. Kromě INDRC jsou spolupořadateli americká společnost Alzheon, Inc. a Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze (CIIRC ČVUT). Hlavním mediálním partnerem je Česká televize. „Naším společným cílem je zlepšit diagnostiku, léčbu a prevenci neurodegenerativních onemocnění,“ uvádí Dr. Martin Tolar, zakladatel institutu a předseda výkonné rady INDRC, a zakladatel, prezident a generální ředitel americké biotechnologické společnosti Alzheon. „Hledání účinných léčebných postupů je stále nesmírně pomalé převážně kvůli nedostatečnému porozumění složitých vzájemných vztahů mezi strukturou, funkcí a poruchami mozku. Proto jsme založili INDRC institut, abychom tyto problémy řešili s pomocí nejmodernějších výpočetních aplikací založených na použití umělé inteligence a big data,“ vysvětluje Dr. Tolar.

Zdroj: INDRC

Na konferenci, o které již informovaly globální servery, vystoupí přední světoví odborníci z oblasti neurověd, klinického výzkumu, biochemie, bioinformatiky, umělé inteligence a počítačových věd. Účast také potvrdili přední investoři v private equity a venture capital, kteří se zaměřují na perspektivní investiční příležitosti. Díky tomu se očekávají diskuze nejen čistě vědecké, ale i obchodní. V programu budou také prezentována průlomová data z klinických studií nového léku ALZ801 na Alzheimerovu chorobu, kterou po několikaletém úsilí dokončil Alzheon. 

Akce je určena nejen vědecké komunitě, ale také zástupcům veřejné sféry, průmyslu i mladým talentům. “Z naší zkušenosti z vývoje léku ALZ-801, víme, že bez úzké mezinárodní spolupráce napříč disciplínami není možné dosáhnout průlomu v komplexních problémech týkajících se lidského mozku a zdraví. Inovace vždy vzniká na rozhraní oborů, a přesně tak v INDRC koncipujeme naše výzkumné programy a vzdělávací stipendia“, vysvětluje Dr. Martin Tolar a dodává: „Chceme, aby propojením českých pracovišť s klíčovými mezinárodními institucemi vznikla v České republice silná lokální komunita pro technologické a terapeutické inovace, která je na světové úrovni a se světovými kontakty, které umožní vědecký pokrok i zlepšení zdraví lidské společnosti.“

Dr. Vít Dočkal, ředitel INDRC institutu, více k programu konference říká: 

Jaká témata budou na konferenci INDRC 2022 hlavně rezonovat?

Konference i celá činnost našeho institutu se dá charakterizovat jedním slovem: multioborovost. Ta se prolíná i celou akcí. Úvodní slovo bude mít Jozef Síkela, ministr průmylu, a Roman Kraus, předseda senátního výboru pro zdravotnictví. Setkání podporují partneři, jako je Zebra, globální poskytovatel technologických řešení, Deloitte, Česká spořitelna, ale i zdravotní pojišťovny VZP, Vojenská oborová pojišťovna nebo ZP ministerstva vnitra. To je dáno tím, že je v současnosti silná poptávka veřejného zdraví po lepším pochopení procesů, které řídí neurodegeneraci, a objevení nových intervencí k léčbě těchto ničivých nemocí. Samozřejmě zajímají stát a vědeckou komunitu, ale i obchodní sféru. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize, jelikož osvěta v této tématice je nesmírně důležitá.

Můžete být konkrétnější ohledně přednášek a hostů? 

Expert na kardiologii, prof. Virend Somers z Mayo Clinic, bude prezentovat nejnovější poznatky o vlivu spánku jak na kardiovaskulární systém, tak na potenciální vznik neurodegenerativních onemocnění. Osobně se těším i na další řečníky – třeba Sundara Subramaniama, šéfa silných amerických kapitálových skupin z New Yorku, nebo Dr. Josefa Šivice, předního odborníka na strojové vnímání a počítačové vidění v CIIRC ČVUT, a prof. Jiřího Damborského z Masarykovy univerzity, kteří budou společně prezentovat první výsledky vývoje léčiv kombinující in-silico a in vitro přístupy. Jednou z pomyslných třešniček na dortu bude i úvodní vystoupení předního experta na Alzheimerovu nemoc a amerického vizionáře Ary Khachaturiana z Washingtonu. V odpoledním bloku bude Dr. Tolar moderovat panelovou diskuzi na téma “Nápady a investice do poslední míle inovací“. 

Kdo by měl nejvíce naslouchat? 

Všichni, kdo chtějí investovat do biotechnologií, nebo se chtějí této oblasti věnovat a získat globální pohled úspěšných hráčů. Nemusí to být jen velké firmy či podnikatelé. Naopak, naším cílem je INDRC International Neurodegenerative Disorders Research Center 3 přilákat také studenty, vývojáře a třeba i výzkumníky, kteří mají nějaký slibný nápad a chtějí s ním prorazit, a rádi by se poradili se světovými experty. Tedy zejména ti, kteří uvažují rozjet svůj vlastní start-up a pustit se do podnikání.

Děkuji za rozhovor.

Foto: Poskytnuto Martinem Tolarem

Zdroj: Renáta Lucková                                                                               


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Nikdy jsme si ani v tom nejhorším scénáři nepřipustili, že bychom aktuální situaci neustáli

02.11.2020, Autor: Pavel Veselý

Je majitelem rodinné pražírny kávy z Moravy. Pražení je „jejich šálek kávy“. Káva je baví a svým zákazníkům naslouchají. Smíchali nadšení pro kávu a zájem o její příznivce. S nejvyššími nároky hledají pěstitele nejlepších kávových zrn. S citem, láskou a velkou pečlivostí kávu praží, balí a s radostí upraženou kávu dodávají.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama