e-news.cz - kurzy
Reklama

Tomáš Březina: Podnikání chápu jako způsob života

23.07.2022, Autor: Renáta Lucková

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Tomáš Březina: Podnikání chápu jako způsob života

Tomáš Březina, podnikatel a zakladatel významné české firmy BEST, a.s. Zasloužil se o politický a ekonomický rozvoj České republiky v polistopadovém čtvrtstoletí.

V roce 1990 založil společnost BEST, a.s., která vyrábí betonové stavební prvky (malou betonovou prefabrikaci). V této společnosti byl jediným vlastníkem a statutárním ředitelem do roku 2021, kdy firmu prodal.
Jeho firma se pravidelně umísťovala v žebříčcích a anketách mezi nejlepšími firmami v ČR. Získal uznání za firemní pracovní úspěchy i za osobní zásluhy. V roce 2007 vyhrál anketu o nejlepšího podnikatele roku ČR a reprezentoval naši zemi ve světovém finále.
„Rychlé vládní kroky musí být okamžitě podpůrné a stabilizující situaci zejména ekonomicky slabých občanů. Již se měly konat a odehrávat. Strategické kroky musí obsahovat zásadní změny rozpočtové a daňové politiky státu. Musí dojít k systémové reformě státu,“ říká Tomáš Březina.
Rozhovor s TOMÁŠEM BŘEZINOU, českým podnikatelem a kandidátem na prezidenta České republiky v roce 2023.
Podnikání se věnujete mnoho let. Vzpomenete si na důvod, proč jste začal podnikat?
Nelze zapomenout. Chápu to jako způsob života. Velmi obtížný, ale dobrovolně vybraný, svobodný, strhující. Netřeba poslouchat neschopné, netřeba být ohnutý, netřeba leštit kliky. V mém případě více jak třicet let. Člověka tento způsob života formuje absolutně. Absolutně pozitivně. Poctivě dodávám, že největší zásluhu mají moji rodiče. Takto mě porodili, takovou genetikou, a i výchovou, mě obdařili.
Jak se měnilo podnikatelské prostředí za dobu vašeho působení v podnikatelské sféře?
Měnilo se zásadně, k tomu dynamicky. Od absolutní svobody podnikání, od euforie, od vstřícného a pomáhajícího prostředí, od zcela volného trhu…k nevlídnosti, nepřejícnosti, k obludné byrokracii, samozřejmě k zaplněnému trhu. Prošli jsme několika vnějšími ekonomickými krizemi. Jako ryze česká firma jsme nikdy nebyli podporováni českým státem…v porovnání se zahraničním firmami. Toto se musí změnit. Ve prospěch všech, ve prospěch ČR.
Vaše firma Best se dostala na vrchol. Proč jste se rozhodl ji prodat?
To nebylo moje rozhodnutí. To byla, a je realita života, bohužel. BEST jsem prodával ve svých téměř 65-ti letech. Nechtěl jsem se stát karikaturou sebe sama. Nechtěl jsem firmě začít ubližovat.
BEST jsem prodal opravdu v nejlepší kondici a formě za dobu mého třicetiletého působení. Ale vrchol to samozřejmě nebyl a není. Je pravdou, že i v rámci Evropy a světa se jednalo o neobvyklý a ojedinělý příběh, který neměl a nemá moc srovnání. Ale meze vrcholu jsou neomezené a nekonečné. Záleží jen na nových majitelích, zda budou mít schopnosti, zájem, motivace pokračovat vzhůru…či nikoliv.
Jaké je podle vás současná možnost podnikání?
Nekonečně skvělé, a to pro podnikající i pro jejich zákazníky, je fakt, že to stále je objektivně možné. Doufám, že již navždy. Jiným faktem jsou aktuální podmínky, aktuální ekonomické, vztahové, sociální, etické prostředí. Ale to je součástí našich životů a všichni se musíme trvale snažit, aby toto vše bylo co možná nejlepší. Toto je věčná práce.
Jak vidíte současnou ekonomickou situaci v ČR?
Jsme součástí Evropské unie, součástí transatlantické civilizace, součástí i jejich problémů. K tomu máme problémy vlastní. 50 let komunistického nevývoje, a tedy významného zchudnutí. Jsme dva až třikrát chudší než naši sousedé, čtyřikrát chudší než Švýcaři. Přesto se chlácholíme, jak jsme skvělí. Nejsme. U tohoto poznání musíme začít. Není to žádná tragédie, jen je třeba začít správně a rozumně pracovat. Mít trpělivost. Cíl a odhodlání. Pro naše děti, pro další generace.
Veřejnost musí vidět v čele státu skutečné lídry. Musí jim uvěřit jejich kompetenci, nasazení, musí vidět postupné výsledky. Bez takové důvěry to nepůjde.
Jak by se podle vás mělo bojovat s inflací?
Soustředěnou a intenzivní činností dvou klíčových institucí, tj. vlády na prvním místě, za podpory ČNB, jejich prostředky, na místě druhém. Ve spolupráci, nikoliv protichůdnými kroky. A zejména opravdovou činností, konkrétními kroky, nikoliv vyčkáváním, strkáním hlavy do písku.
Rychlé vládní kroky musí být okamžitě podpůrné a stabilizující situaci zejména ekonomicky slabých občanů. Již se měly konat a odehrávat. Strategické kroky musí obsahovat zásadní změny rozpočtové a daňové politiky státu. Musí dojít k systémové reformě státu. Nelze vše vyjádřit v několika větách.
Oznámil jste prezidentskou kandidaturu. Co vám podnikání dalo pro tuto kandidaturu?
Skutečné podnikání se nelze naučit ve škole. Je to genetický dar, je to způsob života. Naplnění vrozených dispozic a vlastností. Schopnost přemýšlet a prakticky vést. Osobním příkladem. Unést životní zodpovědnost za sebe i za ostatní. Spoléhat jen na sebe. Trvale pracovat. Nehroutit se. Být nad věcí, když vedete sisyfovský boj. Je dobré chtít být úspěšný, ještě lepší je být opravdu úspěšný.
Není lepší průprava pro hlavu státu, než výše popsané.
Jak dlouho jste zvažoval svoji kandidaturu?
Ohlásit prezidentskou kandidaturu, je-li míněna opravdově, je nesmírně vážný a mentálně obtížný krok. Uvažoval jsem o tomto kroku dlouho, řadu let. Svojí roli sehrály i současné vnější okolnosti. Doba, ve které žijeme, stav společnosti, ve které žijeme.
Jaký styl výkonu prezidentské funkce je vám nejbližší?
Prezident aktivní, výkonný, beze zbytku využívající svoje pravomoci, uplatňující svůj velký mandát daný přímou volbou občany. Prezident prospěšný občanům.
Tedy naopak: nikoliv prezident laxní, pasivní, schovaný, formální.
Je velké riziko být v současné době prezidentem?
Být prezidentem republiky je nesporně vždy obtížné. Vždy je „prvním mezi rovnými“, vždy je na něj kladena nejvyšší odpovědnost, nejvyšší nároky, nejvyšší očekávání. Kdo si toto neuvědomuje, neměl by ani kandidovat.
Je prezidentská milost a amnestie pro vás téma?
Není to pro mne významné politické a společenské téma. Chápu justici jako důkladně pracující, s objektivně dobrými výsledky. S možnými výjimečnými excesy. Amnestie od nejvyššího ústavního činitele je žádoucím mimořádným opravným prostředkem mimořádného, obvykle nevratného, justičního rozhodnutí.
Jaké máte politické zkušenosti?
Velmi dostatečné. Na jedné straně jsem celoživotně politicky a veřejně myslící a vyjadřující člověk. Navíc i s objektivními politickými zkušenostmi.
Na druhé straně nejsem člověk, který musí vycházet vstříc nějakým politickým sekretariátům, ani volebnímu populismu směrem k členské základně politických stran.
Co dělá prezidentský kandidát v době volna?
Prezidentský kandidát nemá volno.
Děkuji za rozhovor.
Foto: Poskytnuto Tomášem Březinou
Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama