Apogeo
Reklama

Jana Trachtová: Na nešťastnou náhodu je lepší se připravit

13.05.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jana Trachtová: Na nešťastnou náhodu je lepší se připravit

Pořídili jste si novou nemovitost nebo pronájem? Budujete si domov, kam se chcete vracet s klidnou hlavou? Zrovna jste tam nastěhovali nábytek a máte obavy, že můžete během chvilky přijít o všechno? S produktovou manažerkou pojištění majetku Janou Trachtovou z Pojišťovny VZP, a. s., (PVZP) jsme do detailu probrali pojištění majetku a získali od ní tipy, na co si dát pozor.


Rozhovor s JANOU TRACHTOVOU z PVZP o pojištění majetku.
Co všechno bychom si měli při pořízení nemovitosti nebo majetku pojistit?
Záleží na tom, jestli je nemovitost ve vašem vlastnictví, nebo jste v pozici nájemníka
a nemovitost si pronajímáte. V pronájmu většinou stačí mít pojištění domácnosti, protože nemovitost už je pojištěna od majitele nebo bytového družstva. U vlastní nemovitosti je vhodné pojistit jak nemovitost, tak domácnost, neboť je v tomto případě oboje ve vašem vlastnictví. Všem rovněž doporučuji pojištění odpovědnosti, které vás zachrání v situacích, kdy např. váš strom spadne na cizí majetek nebo když třeba vytopíte souseda. Jedním pojištěním odpovědnosti jsou kryti všichni členové společné domácnosti i škody vyplývající z vlastnictví všech vašich nemovitostí. V PVZP můžete mít pojištění veškerého majetku
i odpovědnosti v jedné smlouvě. Jednoduše a přehledně.
Jaký je rozdíl mezi pojištěním domácnosti a pojištěním nemovitosti?
Pojištění nemovitosti se vztahuje na stavbu jako takovou. Kryje nejen obvodové zdi, střechu a všechny vnitřní stavební prvky, např. stěny, schodiště, ale i ostatní věci, které jsou se stavbou pevně spojeny. Mezi ně patří obklady, kotle, ale i kuchyňská linka nebo vana. Pojistit se dá také právě zahájená stavba, jejíž pojištění navíc nabízíme se slevou. Pojištění domácnosti se zjednodušeně vztahuje na předměty, které by vypadly, kdybyste dům převrátili vzhůru nohama.
Před čím vším je nemovitost s pojištěním majetku chráněna?
Pojištění majetku poskytuje pojistnou ochranu proti živelním pojistným nebezpečím včetně povodně a záplavy, vodovodním škodám, krádeži, loupeži, vandalismu či nárazu dopravního prostředku. Platí zde ale výjimky, třeba pojištění proti povodním a záplavám se přirozeně nevztahuje na stavby stojící v záplavové oblasti. Vyšší varianty pojistné ochrany nabízí navíc třeba pojištění poškození zateplené fasády nebo poškození zahrady. Je třeba si promyslet, jaké nebezpečí vaší stavbě teoreticky hrozí a podle toho zvolit pojistné krytí.
Na jakou hodnotu nemovitost pojistit?
Při zřizování pojištění je důležité správně nastavit pojistnou částku. Zkuste si položit otázku, za kolik byste dokázali vybavit svou domácnost, kdyby v ní nic nebylo? Za kolik by bylo možné znovu postavit váš dům ze stejných materiálů, ze kterých je postaven teď? Co se týče bytu, tam se ptáme, za jakou částku je reálné koupit stejně velký byt v dané lokalitě. Když si tyto otázky nepoložíte, může se stát, že svoji nemovitost přepojistíte nebo podpojistíte. K přepojištění dochází tehdy, kdy je pojistná částka vyšší než hodnota nemovitosti, částka vyplacená pojišťovnou může být jen do výše škody a ta nikdy nebude vyšší než hodnota vaší nemovitosti. V tomto případě zbytečně platíte dražší pojistku. Podpojištěná nemovitost je taková, jejíž pojistná částka je menší než hodnota nemovitosti. Zde sice za roční pojistné ušetříte, ale v případě škody můžete přijít o skutečně velké částky, protože pojišťovna vám proplatí jen část škody.
U nás sice princip podpojištění neuplatňujeme, ale i tak se vám vyplatí mít nemovitost pojištěnou na správnou pojistnou částku a v případě škody tak získat pojistné plnění ve výši skutečné škody. Na jakékoliv pobočce PVZP s vámi vše rádi podrobně probereme.
Je třeba kvůli pojištění chodit osobně na pobočku?
Pojištění majetku můžete sjednat na dálku z pohodlí domova. Nejprve je třeba kontaktovat naši pobočku nebo infolinku, popř. vyplnit dotazník na našich webových stránkách. Kalkulaci požadovaného pojištění obdržíte obratem na svou e-mailovou adresu. Po odsouhlasení pak obdržíte návrh smlouvy, kterou uzavřete jen zaplacením pojistného. Pojistné události lze hlásit online. Jestliže ale preferujete osobní kontakt, vždy se s vámi rádi uvidíme na pobočce.
Co byste na závěr doporučila?
Základem je vždy svůj majetek pojistit. Stačí si připomenout loňské tornádo nebo každoroční povodně a není nad čím přemýšlet. Stávajícím klientům vždy doporučujeme pravidelně aktualizovat smlouvu. Vzhledem k aktuální nepředvídatelné situaci na trhu nemovitostí a vývoji cen ve stavebnictví je potřeba překontrolovat pojistné částky každý rok a dle potřeby je upravit. K pojištění majetku nabízíme bonus za bezeškodní průběh již při sjednání smlouvy a další cenová zvýhodnění. A v neposlední řadě, v případě jakýchkoliv komplikací neváhejte zdarma využít naše asistenční služby.
Děkuji za rozhovor.
Foto 1: Pixabay
Foto2: PVZP
Zdroj: Redakce EM


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama