e-news.cz - kurzy
Reklama

Filip Mrůzek: Golf je hra, která se nedá naučit na 100 procent

10.10.2021, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Filip Mrůzek: Golf je hra, která se nedá naučit na 100 procent

Filip Mrůzek se golfu věnuje již od malička. Jiný sport ani připadal v úvahu. Jeho otec je zároveň trenérem. Jeho forma je letos famózní a stává se českým rekordmanem. Přesto je stále tím usměvavým klukem, který bere život s nadhledem. Golf je prostě celý jeho život.


Rozhovor s FILIPEM MRŮZKEM, profesionálním golfistou. 
Začínal jste s golfem ve dvou letech v Německu. To je hodně brzy. Kdo vás ke golfu přivedl?
Ke golfu mě přivedli rodiče, jak jste již zmínil, a začínal jsem vlastně asi ano v Německu a hrál jsem od mala i v Mariánských Lázních.
Chtěl jste se někdy věnovat i jinému sportu?
Jiný sport asi nepřipadal v úvahu, v golfu jsem vyrostl, a byl to asi můj osud u toho zůstat, a je to vlastně už takový životní styl. Hodně mě baví zimní sporty, ale tam si můžete trošku nabít kokos, takže golf byla asi jistota. (smích)
V říjnu roku 2010 jste přestoupil k profesionálům a s golfovým klubem v Mariánských Lázních jste navíc třikrát vyhrál domácí extraligu. Jak těžký je přestup od amatérů k profesionálům?
Pro mne byl přestup vlastně motivací, začít si budovat vlastní život a snažit se tím uživit, a u amatérů jsem neměl žádný důvod zůstat a ani žádnou motivaci. A jelikož je taťka profík a můj trenér, tak jsem se toho chopil taky, jak se říká v rodinných šlépějích.
Jako první český profesionál po dlouhých 21 letech jste prošel cutem na turnaji European Tour. Podařilo se vám to na hřišti Albatross v rámci D+D REAL Czech Masters. Jaké je to být prvním Čechem?
Tak na Albatrossu jsem prošel v rámci European už 3x jako jediný u nás a letos vlastně český rekord na okruhu European Tour 12. místo. Je to hezký pocit, když dokážete něco jako první a máte rekord v českém golfu na okruhu European Tour, ale cíle jsou mnohem, mnohem vyšší. Mám rád, když se český golf ukáže i na velkých turnajích a třeba i namotivujete mladé kluky, aby viděli, že to jde.
Turnaje na hřišti Albatross jste se zúčastnil několikrát. Jaký byl z vašeho pohledu letošní ročník v porovnání s těmi minulými?
Tak letošní ročník jednoznačně nejlepší, protože jsem vytvořil rekordní umístění, ale i hřiště bylo asi v nejlepším stavu, jaký jsem tam já viděl, a hrálo se tam prostě úžasně.
Letos jste také jako první Čech v historii turnaje D+D REAL Czech Masters skončil dvanáctý. Nejlepší z Čechů. Tedy příští rok již v první desítce a pak již v první trojce? Co k tomu chybí?
Jak říkám, cíle a sny mám, a budu se jich snažit dosáhnout, jak jen nejlíp umím. Asi k tomu chybí už jen dát více puttu do jamky (smích) ne, ale hlavně jde o to věřit si i na těch největších turnajích a být vždy připravený na 100 procent.
Mnoho lidí si stále myslí, že golf je pouze sportem bohatých a podnikatelů, což tak není. Jaký je na to váš názor?
Golf je za mne normálním sportem jako každý jiný, ano můžete hrát drahé hřiště, ale taky levné hřiště, a to samé je s vybavením, jsou drahé hole a také základní hole, které vám vydrží roky a set nebude stát víc než 20 000 korun. To si myslím, že je přijatelná cena na vybavení třeba na pět let. (smích)
Co vás na golfu nejvíce baví?
Na golfu mě asi nejvíc baví poznávat různá hřiště a místa a vlastně celá hra, miluju to i to, že každý den může být úplně jiný, a že pořád hrajete jenom hru z bodu A do bodu B, jak nejlíp umíte. Golf je hra, která se nedá naučit na 100%, nikdo to takhle neumí, a to se mi na tom líbí, že můžete být stále a stále lepším hráčem.
Jak těžké je uživit se golfem? Jak je dnes těžké oslovit a přesvědčit sponzory?
Tak uživit se dá, pokud hrajete dobře a máte výsledky, tak sponzoři přijdou, a pokud ne, tak je mít nebudete, ale to je asi v každém sportu stejné. Já naštěstí pár sponzorů mám a jsem jim za to strašně moc vděčný.
Jak těžké bylo pro vás přežít koronavirovou pandemii v době, kdy nebylo možné prakticky nic?
Já jsem covid vůbec neřešil. Ano, nebylo moc co hrát, ale za to nikdo nemůže, já jsem stále trénoval venku, protože jsem jako Profi hráč mohl a snažil jsem se být připraven. Alespoň člověk mohl chvíli dělat jiné věci a být konečně více času s rodinou.
Vaše žena vám také dělá caddyho. Žijete tedy golfem. Máte na golf stejný názor nebo jsou zde i rozdíly? Kdo má poslední slovo?
Tak moje žena Štěpánka je i skvělou hráčkou, takže je fajn ji mít za caddyho, a už jsme toho spolu hodně dokázali a je moji skvělou oporou. A shodneme se asi na všem stejně, proto jsme taky manželé (smích).
Golf není jen o fyzičce, ale také jak se říká o hlavě. Jak se jako profesionální golfista udržujete v optimální formě?
Jak říkáte golf má za mne 3 pilíře. Technika, fyzička a mentální stránka. Já hraju nejlíp, když jsem uvolněný, jen si hraju s ranami a hraju prostě hru na nic nemyslet, ale jen hrát tam a pak zase tam a dát občas nějaký putt (smích).
S kým byste si rád zahrál golf? Kdo je vaším vzorem?
Můj vzor samozřejmě Tiger Woods. Ale i všichni, co hrají stabilně a mají výsledky. Sleduji je hodně a je hezky vědět, že se ještě má člověk celkem co učit.  A dream flight?? Já, Tiger, Rory a John Rahm.
Děkuji za rozhovor.
Foto: Poskytnuto Filipem Mrůzkem
Zdroj: Pavel Veselý


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama