Apogeo
Reklama

D+D REAL Czech Masters je turnaj, který se z Albatrossu dostává na golfovou mapu světa

21.08.2021, Autor: Renáta Lucková

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
D+D REAL Czech Masters je turnaj, který se z Albatrossu dostává na golfovou mapu světa

Je generálním manažerem našeho nejdelšího golfového hřiště v ČR Albatross. Letos v druhé polovině srpna tam probíhá již 7.ročník D+D REAL Czech Masters, který přivádí do ČR opět řadu golfových hvězd jako stříbrný olympionik Rory Sabbatini, Henrik Stenson, Padraig Harrington, Danny Willett a další.

Do turnaje vstoupí také šestnáct českých golfistů včetně Ondřeje Liesera, který se nedávno zúčastnil v Tokiu jako historicky první Čech olympijského golfového turnaje a loňského vítěze na Challenge Tour.
Rozhovor se STANISLAVEM LISNEREM, generálním ředitelem a prokuristou firmy BT Golf a generálním manažerem Albatross Golf Resort.
Letos v druhé polovině srpna se odehrává na hřišti Albatross již sedmý ročník D+D REAL Czech Masters. Co očekáváte od letošního turnaje?
Předpověď počasí je na letošní ročník celkem příznivá, tak věřím, že si na Albatross najde cestu mnoho diváků a že uvidí skvělé výkony hvězd, ale taky našich hráčů.
Na hřišti Albatross zahrály skutečné hvězdy světového a evropského golfu. Na koho nejraději vzpomínáte? A na koho se letos nejvíce těšíte?
Máte pravdu, hrálo u nás skutečně mnoho zvučných jmen, já ale musím zmínit tři jména. Jedním z nich je Rory Sabbatini, který při své první návštěvě Albatrossu víceméně navrhl změnu grýnu na šestnácté jamce. Byl tenkrát skvělý, šli jsme mezi diváky a on ukazoval, co by změnil. Příští den, po finálovém kole, dokonce přinesl skicu, přesně jak slíbil. A my jsme změnu v následujícím roce skutečně provedli a nechali se jeho návrhem do velké míry inspirovat.
Tím druhým je Henrik Stenson, který je po dlouhé roky mým nejoblíbenějším hráčem. A je super, že ho můžu po delší době opět vidět naživo, a navíc u nás na Albatrossu.
A tím třetím je Lee Slattery, Angličan, a hlavně gentleman každým coulem. Je to neuvěřitelný sympaťák a pokaždé se těším na to, až se potkáme a pokecáme. Ne nadarmo je na European Tour považován za „the nicest person on the Tour“.
Albatros Golf Resort je velmi unikátní projekt. Co je nového v tomto golfovém resortu?
Na konci loňského roku jsme se rozhodli přepracovat všechny bunkery na hřišti. Jednak to bylo třeba z hlediska jejich funkčnosti, kdy bylo již nutné vyčistit drenáže a písek, ale též z hlediska vizuálního dojmu. Každý jeden bunker tak byl na základě návrhu architekta Jonathana Davisona přepracován a finální dojem byl umocněn změnou barvy písku.
S promotérem Relmost se po dvouleté odmlce vrací D+D REAL Czech Masters na golfové hřiště Albatross. Jak se příprava letošního ročníku lišila od těch v minulých letech?
Dá se říci, že příprava je v naprosté většině shodná s roky minulými. Změny se týkaly opatření proti Covidu. Tedy testování, oddělení hráčů od návštěvníků apod.
Jak moc bylo náročné splnit všechny požadavky z hlediska ochrany hráčů a diváků?
Musím říci, že ve výsledku, zejména díky zlepšující se situaci, to nebylo tak strašné. Personál se nechal testovat, vytvořily se oddělené prostory pro hráče a omezil se kontakt hráčů s diváky. Hlavní je, že diváci tu mohou být!
Využíváte na hřišti také nové technologie a umělou inteligenci?
Na televizních záběrech je možné vidět, že European Tour využívá moderní technologie například ke sledování míče – tzv.shot tracer, který vykreslí přesnou trajektorii míče po jeho odpálení.  Nové technologie se též využívají při online zadávání skóre hráčů na jednotlivých jamkách.
Jaké změny je potřeba vždy před turnajem na Albatrossu udělat oproti běžnému provozu?
Hřiště se připravuje na mnohem vyšší standardy. Není to jen rychlost grýnů, ale také výška udržovaného roughu. Hřiště je tak oproti normálnímu stavu skutečně těžké a pro rekreačního hráče obtížně hratelné. I když udržujeme grýny velmi rychlé i během sezóny, nyní mají přes dvanáct stop, já vždy říkám, že to je jak patovat ve vaně (smích). Roughy jsou vysoké více než 110 mm a pro nás obyčejné smrtelníky je to vyložená past. Profesionálové to však umějí, pouze se jim méně daří kontrolovat a zastavit míč na grýnu, což je i náš cíl.
D+D REAL Czech Masters ve Vysokém Újezdě má již tradici a stálé sponzory. Je taková akce pro vás ekonomicky výnosná?
Toto je spíš otázka na promotéra, společnost Relmost, a Petra Dědka. Pro nás je samotné konání ztrátové, protože jsme na cca jedenáct dní uzavřeni pro veřejnost a přicházíme tak o tržby. Navíc příprava je dosti nákladná. Nelze však vše přepočítat jen na peníze, bereme to jako investici do marketingu. Turnaj je živě přenášen do celého světa a Albatross se tak dostává na golfovou mapu světa. Je nemálo hráčů, kteří pak budou chtít si u nás zahrát. Jen doufám, že se uvolní restrikce a budeme zas všichni cestovat za golfem.
D+D REAL Czech Masters je veliká akce, kolik je potřeba dobrovolníků? Museli letos splňovat nějaká zvláštní kritéria?
Čím více dobrovolníků, tím lépe. Takové minimum je devadesát až sto dobrovolníků plnící různé funkce. Jak jsem už zmínil, jediné nové kritérium je bezinfekčnost k zajištění ochrany hráčů, ale i návštěvníků.
Bylo těžké najít spolehlivé pomocný personál pro letošní turnaj D+D Czech Master?
Pokud budu mluvit za resort, tak v minulosti jsme měli cca deset greenkeeperů ze zahraničí, kteří nám přijížděli pomáhat s přípravou hřiště. Během týdne je potřeba třicet lidí, začíná se již ve čtyři ráno a kolem sedmé již musí být vše hotovo.  Tolik zmiňovaný Covid však prakticky zamezil tuto pomoc a my museli více hledat na českých hřištích. Nakonec se to povedlo a já bych chtěl všem poděkovat.
Jak často máte vy sám možnost trénovat golf?
Během sezóny jsem šest dní z týdne v práci. Moc času nezbývá, ale snažím se zajít aspoň na driving a čas od času si zatrénovat. Na hřiště se dostanu tak jednou za měsíc…
Co se děje na Albatrossu kromě hlavních turnajů?
Stále se tu něco děje. Kromě Czech Masters tu máme dost korporátních akcí, jen v září nás čeká asi dvacet osm turnajů. Jsme otevřeni pro veřejnost, takže živo tu máme každý den. Navíc Albatross je známý svými vynikajícím tréninkovým zázemím, takže tu často můžete vidět nejlepší profesionály i amatéry.
Působil jste také jako letecký attaché Velvyslanectví ČR ve Velké Británii. Co si pod tím můžeme představit? 
To je už tak dávno… z Londýna jsem se vrátil po šesti letech v roce 2004. Je to diplomatická pozice v rámci české ambasády, kde plníte různé úkoly. Mezi ně patří součinnost s Ministerstvem obrany dané země, konzultace, spolupráce, působíte jako poradní orgán velvyslance pro vojenské otázky. Během mého působení v Londýně naše armáda úzce spolupracovala s britskými silami v Afghánistánu a dalších misích. Byla to neuvěřitelně zajímavá práce. Rád na to vzpomínám.
Děkuji za rozhovor.
Foto a zdroj: Renáta Lucková
 
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama