Apogeo
Reklama

Pavel Bezucký: Pokročilé formy automatizace pronikají mnohem výrazněji už i do středních a malých firem

12.04.2021, Autor: Renáta Lucková

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Pavel Bezucký: Pokročilé formy automatizace pronikají mnohem výrazněji už i do středních a malých firem

Před příchodem do Universal Robots působil jako generální ředitel společnosti CNC TVAR, kde byl zodpovědný za řízení firmy o velikosti 130 lidí. Předtím pracoval na různých manažerských a technických pozicích ve společnostech Mauting, Rockwell Automation a B+R automatizace.
Rozhovor s PAVLEM BEZUCKÝM, generálním ředitelem Universal Robots ve střední a východní Evropě, Rusku a CIS.
Jak jsme na tom v České republice s robotizací výroby a firem ve srovnání se zeměmi střední a východní Evropy? A ve srovnání s Ruskem a CIS?
Česká republika patří v míře robotizace ve firmách mezi poměrně velice vyspělé země. Poptávku po robotech táhne u nás zejména automobilový průmysl a jejich dodavatelé. Firmy v tomto oboru využívají roboty ve své výrobě již poměrně dlouho a v hojném počtu. Vidíme ale i další obory, kde se zvyšuje podíl robotizace, mezi které patří elektronický průmysl, potravinářství, zpracování plastů, a další. V Rusku vidíme velký potenciál, protože mnoho firem tam modernizuje svou výrobu a o automatizační technologii mají velký zájem.
Vaše firma vyrábí tvz. koboty a stala se tak jedním z průkopníků kolaborativní robotické automatizace. Můžete nám to více vysvětlit, o co se jedná?  
Kolaborativního robota neboli kobota lze popsat jako robota, který za splnění určitých podmínek může pracovat bok po boku s člověkem – nemusíte jej tedy schovávat do klece. Kobot je schopný dělat to, co dělá člověk. V našem pojetí ta kolaborativnost ale neznamená jen to, že robot pracuje s člověkem, ale platí to i naopak. Člověk pracuje s robotem – to je umožněno jednoduchostí programování a obsluhy.
Je kolaborativní robotická automatizace i součástí Průmyslu 4.0?
Z mého pohledu je Průmysl 4.0 spíše o tom JAK, než CO. Jinými slovy není to o izolovaných technologiích, ale o způsobu, jakými tyto technologie využíváme a kombinujeme. Jakou nám přináší hodnotu a k čemu pak tuto hodnotu využijeme. Máme například možnost sbírat obrovské množství dat o procesu výroby. Těmto informacím můžeme říkat BIG DATA a mohou se ukládat do CLOUDU. Ale když je nikterak nevyužíváte, jsou k ničemu. A to platí o všem – nejen o technologiích, ale i o unikátních lidských schopnostech, které nejde ničím nahradit.

V jednom z rozhovorů jste řekl: „Firmy nepořizují roboty, aby jimi nahradily zaměstnance a ušetřily na mzdových nákladech. V první řadě jim jde o zvýšení produktivity a ve druhé řadě o zvýšení kvality. Robot tak dostane na starost rutinní činnost a člověk, který ji zastával, se přesune na jinou pozici, kterou robot z nějakých důvodů nezvládne. Ta je obvykle i lépe placená.” Co ale s pracovníky, které sice nahradí roboti, ale nebudou schopni práce s nejnovějšími technologiemi ani po proškolení?
Nemusí jít vždy o náhradu jedna ku jedné. My se totiž nebavíme o konkurenci stroj versus člověk v rámci jedné firmy. Žijeme v globalizované ekonomice, kde spolu o zákazníka soupeří například firmy z Česka a Bulharska. A vyhraje ta, která je efektivnější. A automatizace je jednou z cest k vyšší efektivitě. Jediným způsobem, jak udržet pracovní místa ve firmách, je zajistit jejich konkurenceschopnost. A my máme reálné příklady, kdy automatizace vedla trochu paradoxně ke zvýšení pracovních míst. Právě proto, že firmy se staly natolik efektivními, že mohly začít vyrábět a prodávat mnohem více. Vznikaly u nich také další pracovní pozice.
Firma Universal Robots vznikla původně jako startup tří studentů v roce 2003 v Dánsku na univerzitě v Odensev roce 2005. První kobot pak byl uveden do ostrého provozu v dánské společnosti Linatex v roce 2008. Jak se firma Universal Robots dostala do České republiky?
Universal Robots dodává své roboty převážně prostřednictvím distributorů. V rámci celého regionu CEE je nejstarším distributorem liberecký Exactec, který naše roboty nasazuje už více než deset let a který tak byl jedním z hlavních propagátorů kolaborativní robotiky už v době, kdy tato technologie byla ještě v plenkách.
V roce 2016 pak byla v Praze založena pobočka pro CEE region. Praha byla vybrána nejenom kvůli strategické pozici, ale i faktu, že Česko je tradičně průmyslovou zemí, kde robotizaci a automatizaci táhne dopředu automobilová výroba.
Jakým způsobem se podílí na výrobě kobotů Česká republika a v rámci společnosti i střední a východní Evropa?
Veškerá výroba našich robotů probíhá v sídle společnosti Universal Robots v Odense v Dánsku. Dánsko patří mezi lokace s nejvyšší nákladovostí na pracovníka.  Ale i díky tomu, že sami využíváme naše kolaborativní roboty ve vlastní výrobě, jsme schopni dodávat konkurenceschopný produkt. Určitě stojí za zmínku i to, že některé z klíčových dílů využívaných v našich robotech, jsou vyráběny v České republice.
Jinak probíhají v jednotlivých regionech nevýrobní činnosti, jako například podpora prodeje, školení a servis našich kolaborativních robotů.
Kde a v jakých oborech se mohou koboti uplatnit?
U nás má většina lidí spojené roboty především s automobilovým průmyslem. Ono to bohužel i odpovídá realitě, neautomobilové obory mají zhruba desetinový podíl robotizace ve srovnání s automobilovými. Ale i to se teď začíná měnit. To, že můžete robota umístit mnohem blíže k lidem najednou otvírá široké pole působností například v restauracích, kavárnách nebo jiných službách. Co vidím jako pozitivní trend je, že pokročilé formy automatizace pronikají mnohem výrazněji už i do středních a malých firem.

Nahradí koboti do budoucna i řemeslníky do domácností jako instalatéry, opraváře aj., po kterých je v současnosti velká poptávka?
V blízké budoucnosti nikoliv, alespoň ne v masovém měřítku. Výhoda robotizace naplno vynikne tam, kde dochází k opakovaným situacím s minimálními variacemi. Tam, kde jste schopni přesně popsat situaci i požadovanou reakci. A to v jazyku, kterému ten robot rozumí. Kreativní činnosti a činnosti, které jsou pokaždé jiné, zatím současné technologie nahradit neumí. Ale mohou řemeslníkům zjednodušovat život. Mohou například vyvrtat několik set děr do betonových podhledů, aby lidé nemuseli trávit směnu s vyvráceným krkem a rukama nad hlavou.
Dají se koboti uplatnit i v medicíně, zdravotnictví či na operačním sále?
Ano, mohou, ale spíše ve formě pomocníků lidem. Jeden z našich zákazníků například vyrábí zařízení, které je schopno na operačním sálu polohovat kameru, která umožnuje lékařům sledovat průběh operace. Ale samotné operace jsou doménou specializovaných zařízení.
Ačkoliv v současnosti masové výroby stačí pokrýt trhy, nenaplňují ale nároky spotřebitelů, kteří stále více žádají produkty a služby s „lidským dotekem“ (human touch), tzv. služby a produkty (jako oblečení, obuv atd.), vyjadřující osobnost konkrétního zákazníka. Jak v tomto mohou roboti či koboti splnit takové nároky?
Právě tyto požadavky na zakázkové úpravy a různé konfigurace kladou na dodavatele velké nároky. Ford dříve vyráběl jen černá auta. Nyní si můžete do auta navymýšlet kombinaci všeho možného. To stejné platí i pro oblečení, jízdní kola nebo salát k obědu. Ale protože tady máte většinou nějaký konečný počet kombinací a můžete je dobře popsat, můžete je tím pádem i automatizovat. A může to být omeleta s přesně vybranými ingrediencemi, kterou vám náš robot naservíruje v hotelu v Singapuru, nebo speciální sada dekoračních prvků, které robot vychystá pracovníkům k montáži pro váš automobil, který se zrovna někde vyrábí.
Ve vaší společnosti věříte, že se další průmyslová revoluce bude točit zejména kolem personalizace produktů, takže bude potřeba do výroby zapojit lidské pracovníky v daleko větší míře. Nejde to proti sobě? Nejprve člověka z výroby co nejvíce vyřadit a posléze ho tam zase co nejvíce zapojit?
Já v tom rozpor nevidím. Jde především o to, abychom neplýtvali lidskými schopnostmi. Abychom lidi „neprogramovali“ k vykonávání neměnné nudné práce. To nechme strojům a využívejme naplno lidský potenciál. Naší skvělou lidskou schopností je přemýšlet, řešit nenadálé situace a tvořit.
Děkuji za rozhovor.
Foto: poskytnuto Universal Robots
Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama