Apogeo
Reklama

Developer je trpělivý vizionář, kterého musí práce stále bavit (I)

15.05.2018, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Developer je trpělivý vizionář, kterého musí práce stále bavit (I)

Rozhovor s Michalem Kociánem, předsedou představenstva firmy Finep Holding
Dnešní holding založili před skoro čtvrt stoletím spolužáci. V současné době je jednou z největších developerských firem. Také i on se shoduje s ostatními, že se v Praze staví málo bytů a povolení trvají příliš dlouho. 
Jste předsedou představenstva Finep Holding. Proč jste vstoupil právě do této společnosti?
Před více než dvaadvaceti lety jsme FINEP založili se spolužáky. A z malé firmy jsme postupně vybudovali dvojku na realitním trhu v Praze, dnes již fungujeme na principu holdingové struktury. Kromě Prahy aktivně působíme také na Slovensku, v Bratislavě či v Mongolsku. A je to, mimochodem, velmi zajímavá zkušenost. Před několika lety jsme ale koupili také největší nesíťovou realitní kancelář, Maxima Reality. Sledujeme trendy v naší oblasti, proto jsme také v loňském roce spustili projekt ProBydlení, který se zaměřuje na komplexní služby pro klienty v oblasti rekonstrukci nemovitostí, zajišťuje služby pro majitele investičních bytů, nebo byty přímo spravuje a pomáhá s jejich vybavením. Máme i řadu dalších projektů a své investice směřujeme např. i do gastronomie, podporujeme českou vědu, kulturu a české umělce. Stejně tak jsme aktivní v podpoře sportu a pomáháme pěstounským rodinám v Dobré rodině.
Jaké vlastnosti by dle vás měl mít dobrý developer?
Developer musí být dnes především velmi trpělivý, protože připravit dnes rezidenční projekt bohužel trvá 6, 8 nebo i 10 let. A to je velmi dlouhá, a dlužno dodat, i absolutně nestandardní doba. Developer musí vidět oblast, kde staví, v horizontu řady let dopředu, musí přemýšlet o lokalitě, službách, které zde budou a musí fungovat v dalších letech. Musí zde vytvořit prostor pro spokojené bydlení všech skupin obyvatel, od mladých lidí a párů, přes rodiny s dětmi až po starší generaci. Takže shrnuto v kostce: developer musí být trpělivý vizionář, kterého ta práce stále baví. Je to trochu urbanista, trochu sociolog, hodně ekonom a prognostik.
Je také pro developera důležitá úcta k půdě? Jaký by měl být podle vás poměr orné půdy k developerským projektům?
Jsme zastánci toho, že by se město nemělo rozrůstat do šířky, pokud má Praha ještě dostatek pozemků k výstavbě určených, mělo by spíše docházet k zahušťování výstavby. Jen tak totiž dokáže město plnit všechny funkce, které ze své role a funkce město pro své občany, firmy či instituce plnit má, a to za výrazně levnějšího provozu, než u města, které se rozšiřuje. Navíc růst do prostoru znamená daleko větší dopad na životní prostředí, nehledě ke zbytečnému přesunu statisíců aut každý den. Praha má dnes jednu z nejmenších hustot obyvatel na hektar své plochy v porovnání s jinými velkými městy Evropy. Dnes jsou v Praze pozemky využívány pro bydlení poloviční oproti ploše, kterou tvoří přírodní území nebo zemědělská krajina.
Působíte v dalších šedesáti firmách? Jak složité je skloubit všechny své funkce a aktivity?
Finep je holdingová společnost, a tak se jako statuáři objevujeme v řadě firem, přičemž každá firma vlastní samostatný projekt. Je to logická struktura související s financováním projektů prostřednictvím bankovních úvěrů. Klienti tak mají jistotu, že rezidenční projekt, do kterého vložili své životní úspory, bude dokončený a developer v průběhu výstavby nezkrachuje. Ve Finepu standardně, po dohodě s bankou, naše projekty realizujeme přes jednotlivé společnosti pro maximální transparentnost.
Společnost Finep Holding nedávno vstoupila do společnosti Maxima reality. Majitelka této společnosti, paní Marta Slánská, byla velmi zajímavá paní, která svoji společnost vybudovala od základu. Proč jste se rozhodli pro akvizici právě této firmy? Co vám to přineslo?
Hrozně moc to letí a letos jsou to již čtyři roky, co je Maxima Reality součástí našeho holdingu. Akvizice této realitní kanceláře zapadala přesně do našich představ vytvoření kompletní nabídky služeb a servisu klientům, kteří hledají nové bydlení a očekávají plně profesionální servis a služby. Do tohoto konceptu jsme v roce 2016 přidali i projekt ProBydlení. Tzv. kruh našich služeb a servisu pro všechny zájemce o bydlení jsme uzavřeli projektem, který zajistí majitelům nové nemovitosti vybavení domácnosti, rekonstrukci nemovitosti nebo správu bytu či domu, pokud tato nemovitost slouží coby investiční nemovitost.
Dokončení rozhovoru najdete zítra 16.5.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama