Apogeo
Reklama

Schmarcz: Bondovka ve Sněmovně. Krycí firma rozvědky, podivní padouši, ztracené špionážní přístroje a uprostřed toho všeho premiér…

09.02.2024, Autor: Martin Schmarcz

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Schmarcz: Bondovka ve Sněmovně. Krycí firma rozvědky, podivní padouši, ztracené špionážní přístroje a uprostřed toho všeho premiér…

Vše začalo nevinně. Premiér Petr Fiala zapomněl ve svém majetkovém přiznání uvést, že vlastnil podíl v Podnikatelské družstevní záložně. Jde o starou věc, peníze vybral v roce 2020, když byl ještě opozičním lídrem.

Toto opomenutí ho může stát padesát tisíc korun. Jenomže už dávno běží jiný příběh. Týká se samotné kampeličky, kolem níž se odehrává story jak z nějaké bondovky. Peníze rozvědky, „ztracené“ odposlouchávací přístroje, podivní prostředníci ve vedení… A grilování předsedy vlády ve Sněmovně.

Celý ten příběh je poučný v jedné věci: politici si mají dávat opravdu velký pozor na to, kam dávají svoje peníze. Petr Fiala se nedopustil ničeho jiného, než že na radu svého poradce Miloše Růžičky svěřil v roce 2015 vlastní prostředky jím doporučené záložně. S tím, že mu nabídnou výhodný úrok. Na ten nakonec nedosáhl a oněch 950 tisíc v roce 2020 vybral. Tehdy už se objevovaly zprávy, že tato kampelička je spojena s krycí firmou, z níž zmizely značné prostředky rozvědky. Mimo jiné šlo o špionážní přístroje Agáta.

Možná by k žádnému problému nedošlo, kdyby Fiala, který je profesor a ne účetní, neopomněl peníze uložené v Podnikatelské družstevní záložně (PDZ) uvést jako podíl, nikoli pouze jako finanční prostředky. Tak to prostě je, každá úložka v kampeličce je zároveň majetkovou účastí (byť zde malou) a vykazuje se jinak než u banky. Po čtyřech letech to někdo na premiéra vytáhl (bylo by zajímavé vědět, kdo ho „napráskal“). Normálně by mu hrozila jen pokuta a nic by se dál neřešilo. Jenže kampelička má barvité pozadí a minulost…

Kampeličku ovládal Kamil Bahbouh, napojený na firmu CyberGym, v níž špioni utopili desítky milionů korun. Mimo jiné se kamsi „ztratila“ odposlouchávací zařízení (které přitom nesmí rozvědka používat na českém území). Skandál vedl ke stíhání náměstka šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace. K tomu došlo za ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD. Ten přitom používal služeb stejného Miloše Růžičky z PR firmy Bison&Rose, který poradil Petru Fialovi dát peníze do PDZ…

Zde se kruh uzavírá. Pro premiéra je věc velice nepříjemná. Sám se nedopustil ničeho jiného než hlouposti. A navíc na ní prodělal. O tom ale nikdo nemluví, všichni se ptají, proč měl peníze právě v této kampeličce. Její většinový podílník Bahbouh se navíc chlubil: „oblbnul jsem nezkušené politiky“ ODS. Alespoň podle informací Seznam zprávy, které causu otevřely. Jak Kamila Bahbouha, tak Milana Chovance i Petra Fialu propojuje jedno jméno: Miloš Růžička. S prvním zakládal Bison&Rose, druhému dělal PR, třetímu radil.

Předseda vlády doplatil na fenomén, který je v české politice poměrně běžný. Osoby, které se pohybují v oblasti politického marketingu, PR a komunikace a získávají značný vliv, se v podstatě moc nemění. Vládci se střídají, leč dost často si ten nový vyhlídne „šamana“, který už tytéž služby nabízel řadě jeho předchůdců. S ním ale také svým způsobem „zdědí“ všechny problémy minulých garnitur. Petr Fiala učinil jen jedno izolované rozhodnutí o svém vkladu. Ale jako bumerang se mu vracejí věci, u nichž on sám vůbec nebyl.

Předseda ODS nemá nic společného s rozvědkou (ÚZSI) za Milana Chovance. Ani s Kamilem Bahbouem, nebo s tím, jak zneužil situace politiků ODS, kteří se stali obětí prokurátorského puče a hledali ústav, kam svěřit své peníze. Jak sám přiznává, pojí ho už od studií dlouholeté přátelství s Milošem Růžičkou. Není důvod si myslet, že ten mu neradil v dobré víře. Ostatně PDZ v té doba řídila neteř jeho společníka z Bison&Rose Jiřího Bise. Jen se to celé v českém rybníčku, kde každý zná každého, nějak „zašmodrchalo“.

Když člověk čte o Kamilu Bahbouovi, ztracených milionech a Agátách rozvědky, zatočí se mu z toho hlava. Musíme si ovšem uvědomit, že to je jiný příběh. Petr Fiala neudělal nic jiného, než že měl pět let peníze v instituci, která i dnes funguje a má licenci České národní banky. Nejde tedy o žádný „mafiánský podnik“, jak tvrdila opozice, když se neúspěšně snažila prosadit mimořádnou schůzi. A co se týká podvodu s penězi na nákup zbraní pro Ukrajinu, k tomu došlo v době, kdy už premiér neměl s PDZ nic společného.

Asi nejlépe bychom to mohli přirovnat ke krachu Investiční a poštovní banky. Tenkrát šlo o spektakulární skandál. Ale asi těžko by šlo obvinit lidi, kteří tehdy svěřili své peníze tomuto peněžnímu ústavu. Fiala má tu smůlu, že kampelička je menší a že vklad zároveň znamená jistý podíl. Jak budou lidé na tento případ reagovat? Nejspíše podle toho, komu fandí. Příznivci ANO a SPD, možná i Pirátů a STAN se „zásadově“ rozhořčí (a alespoň tím na chvíli zapomenou na causy těch „svých“), voliči SPOLU nad tím asi mávnou rukou.

Realista si řekne, že špičkový politik by měl dobře zvažovat, s kým se spojí. Když necháte peníze ve velké bance, tak i v případě, že se ukáže podivné chování managementu, jste z obliga. U kampeličky se 150 družstevníky automaticky působíte podezřele. I když jste neudělali nic jiného, než si do ní vložili peníze a pak je se ztrátou vybrali. V roce 2020 už se vědělo o podvedené rozvědce a dalších věcech, takže je dost pravděpodobně, že právě proto předseda ODS buď sám, či na něčí radu své peníze stáhl.

Nynějšího premiéra dohnalo jeho rozhodnutí z roku 2015. Jako opoziční lídr neměl přístup k informacím zpravodajských složek. Lze čekat, že kdyby se k něčemu podobnému chystal nyní, BIS by ho varovala. Byť je otázka, zda skoro před deseti lety i ona tušila, že může nastat problém. Naopak spolupráce PDZ s rozvědkou mohla působit jako doporučení. V každém případě se ukazuje, že opatrnosti není nikdy nazbyt. Universal Exports z Bondovek neměla nikdy skandál. Ale to je film. Realita bývá horší…

Martin Schmarcz, vydavatel revue SPEKTÁKL, spektakl.gazetis.to

Foto: Pixabay

Autor: Martin Schmarcz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Německo se stalo motorem české prosperity po vstupu do EU. Stane se také naším hrobařem?

06.05.2024, Autor: Martin Schmarcz

Do Evropské unie jsme vstoupili před dvaceti lety. S trochou nadsázky však můžeme říci, že jsme vstoupili do Německa. Obě země jsou silně hospodářsky provázané, česká ekonomika doslova dýchá s tou německou. Když prosperuje, bohatství se přelévá i k nám, když stagnuje, spíše dříve než později se to negativně projeví i u nás.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama