Apogeo
Reklama

Ondřej Šebek: Národní sportovní agentura bude i na příští rok disponovat stejnými prostředky jako v roce 2023

23.10.2023, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Ondřej Šebek: Národní sportovní agentura bude i na příští rok disponovat stejnými prostředky jako v roce 2023

Rozhovor s Ondřejem Šebkem, předsedou Národní sportovní agentury.

Ondřej Šebek je předseda Národní sportovní agentury (NSA) od prosince 2022. Ve sportovním prostředí se pohybuje celý profesní život. Vedl též Český veslařský svaz, působil i v pardubickém hokejovém klubu nebo jako člen výkonného výboru hokejového svazu.

„Panuje shoda napříč odborníky, že 2 hodiny TV ve škole nejsou dostatečné pro odpovídající zdatnost i získání základních pohybových dovedností. Právě proto je činnost sportovních klubů, bez ohledu na druh sportu, velikost i zaměření klubů, důležitá a NSA právě tuto klubovou činnost velmi výrazně podporuje prostřednictvím “Můj klub” v rámci kterého podporujeme až 9 tisíc klubů. Podpora je plošná a velmi jednoduchá, kdy kluby získávají příspěvek na každého svého člena do 19 let, který alespoň 2krát v týdnu pravidelně trénuje a účastní se 6-ti soutěží nebo utkání v roce,“ říká Ondřej Šebek.

V čem vidíte prospěšnost sportu?

Sport má kromě podob, které jsou všem jasné, jako je podpora pohybových aktivit, zdatnosti, rozvoj pohybových dovedností, i přínosy, které na první pohled asi nejsou úplně viditelné, nicméně nejsou zanedbatelné. Sociální kontakty, které jsou zvláště v dnešní době velmi důležité, a zejména u sportování dětí a mládeže, kdy se jedná o způsob, kde díky sportu spolu děti najdou cestu kamarádství či přátelství. Zvláště v dnešní době, kdy jsou naše děti v zajetí telefonů a počítačů, to vnímám jako jeden z nejdůležitějších faktorů. Sport samozřejmě přináší přidanou hodnotu i v rámci duševního zdraví, jako je projevení emocí, vyplavování endorfinů apod. Dále bych chtěl akcentovat i výchovný charakter sportu v oblasti snahy o dosažení vytyčeného cíle, schopnost respektovat autoritu, soupeře, trenéra či respektování a dodržování pravidel. To jsou všechny faktory přenositelné do praktického života. V neposlední řadě je samozřejmě sport nejen formou prevence, ale také rehabilitace po úrazech. Čímž se stává součástí i sféry zdravotnictví. 

Jak reálné je v současnosti zajistit stabilitu sportovního prostředí a zefektivnit systém financování českého sportu?

Doba je samozřejmě turbulentní a všichni víme, v jaké situaci se ekonomicky stát nachází. Myslím, že všichni respektujeme a podporujeme zastavení růstu zadlužení států, a víme, že jednoznačně existují cesty, kde ušetřit. Sport k nim z mého pohledu ne zcela patří, proto jsem rád, že Národní sportovní agentura bude i na příští rok disponovat stejnými prostředky jako v roce 2023. Sport bude jednou z mála kapitol státního rozpočtu, který nebude krácen. V rámci poměrně složité argumentace zejména s představiteli z ministerstva financí jsme opakovaně zdůrazňovali i jednoznačně pozitivní dopad sportu a spotřeby spojené s ním do státního rozpočtu. Příkladem, představte si kolik lidí se po České republice přesouvá za sportem, kolik rodičů natankuje plné nádrže svých aut, aby jeli podpořit své děti, kolik každý víkend sportovní kluby a organizace objednají autobusů na přepravu svých týmů. Do spotřeby spojené se sportem zahrňme i nákupy sportovního vybavení a prostředky rodin investovaných na pobyt v lyžařských areálech, nebo vstupenky na profesionální sport. To vše jsou oblasti, do kterých každá rodina investuje své prostředky. Stát získává DPH i daně z příjmů těch subjektů, které díky sportu generují zisk. Financování sportu není však jen otázku státního rozpočtu a rozpočtu NSA, ale musíme zohlednit i významné výdaje obcí a krajů na podporu jak činnosti, regionálních sportovních klubů, tak i na výstavbu sportovní infrastruktury. Nechci zapomenout na významnou spoluúčast rodičů, sportování jejich dětí a jako samostatnou kapitolu vnímám i podporu privátního prostoru, zde vnímám velký prostor pro legislativní zvýhodnění podpory sportovních aktivit. 

Jedním z vašich dlouhodobých cílů je oživit myšlenku národních sportovních center, které by sloužily k přípravě reprezentantů a vrcholových sportovců v České republice. Jak toho chcete dosáhnout?

Jsem rád, že se podařilo schválit program výstavby národních sportovních center, který již začínáme realizovat, konkrétně výstavbou nového zázemí ve Vysočina aréně v Novém městě na Moravě. Věřím, že se podaří získat prostředky i na rekonstrukci dalších tradičních center, které jsou prioritně určena pro přípravu českých sportovních reprezentantů, řada z nich vznikla v 70. letech, kdy nám je záviděl celý svět. Jako příklad uvedu Nymburk nebo Harrachov, oba tyto areály jsou nyní stavebně, funkčně i technologicky zastaralé a pro přípravu reprezentantů nevyhovující. Budeme se snažit získat prostředky na to, aby se v průběhu následujících let podařilo tyto areály zrekonstruovat.  

Mnoho vrcholových sportovců má své týmy, většinou rodinné. Nesvědčí to o chybě státu?

Nezbývá mi než souhlasit s vámi a potvrdit, že zejména úspěšní individuální sportovci z posledních let nejsou výsledkem našeho systému, ale výsledkem obrovského nasazení a podpory rodinných, nebo individuálních týmů založených na individuální přípravě mimo systém. Konkrétně mluvme o Ester Ledecké, Martině Sáblíkové, Šárce Strachové, nebo Evě Samkové. Jako protipól však chci uvést i výsledky týmových sportů ve kterých je velká konkurence a třeba výsledky basketbalistů a basketbalistek, nebo obou hokejových týmů, dávají naději, že i systémem v našich svazech je možnost úspěchu na mezinárodním poli. S vědomím toho, že NSA má za úkol i koordinovat koncepční aktivity, budeme hledat nástroje, abychom podpořili systematickou sportovní přípravu a v rámci NSA zvažujeme nové programy, které by umožnily využít poznatků aplikované vědy, datové analýzy a třeba i angažování zahraničních trenérů ve větší míře než dosud. 


Pokud bude stát investovat do sportu, násobně víc ušetří na zdravotní péči. Dá se říci kolik?

Ačkoliv sport je stále v roli jakéhosi „otlounkánka“ ve společnosti, dá se obecně říci, že státu z pohledu ekonomického stále více dává. A to se právě konkrétně týká i vaší otázky. S panem ministrem zdravotnictví Válkem jsme v jednoznačné shodě, že sportování a zdravý životní styl je nejjednodušší a nejdostupnější forma prevence. Sport je nejlepší prevencí proti různým onemocněním. Pravidelným pohybem se zvyšuje fyzická zdatnost, ale také psychická odolnost. Předcházením onemocněním šetříme nejen vlastní zdraví a čas, ale také finanční prostředky celé společnosti. Nejlépe a nejlevněji se totiž řeší problémy, které nevzniknou. Pravidelný pohyb a sportování je jednou z cest, jak řadě zdravotních obtíží předcházet. Apel na prevenci jako jedinou možnou cestu je obsažen i v aktualizovaném vládním programu. V této souvislosti platí i konkrétní doporučení WHO, které jasně říká, že každý dolar investovaný do podpory pohybových aktivit šetří 4 dolary ve zdravotnictví. 

Říkáte, že sportoviště krachovat nebudou. Kde se ale seženou sportovci?

Tady záleží samozřejmě na mnoha faktorech a já vnímám, že NSA je jedním z nich. Pro nás je samozřejmě prioritou vyvářet pomocí dotací podmínky, ve kterých sportovci sportují. To jde ruku v ruce v obecné rovině s náborovou činností svazů a klubů. Samotnou realizaci a konkrétní kroky pak ale musí učinit sami kluby formou náborové činnosti, svou prezentací, můžeme zde ale také mluvit o marketingu a popularitě či úspěšnosti sportu. Zde vnímám velkou roli postavení trenérů, kteří jsou těmi nejbližšími partnery a motivátory dětí, aby v dané aktivitě pokračovaly. V současné době je nutné dbát i na možnost finanční odměny pro trenéry, pokud chceme, aby se této činnosti nevěnovali pouze rodiče sportovců nebo zapálení dobrovolníci. Musíme kvalitní trenéry umět zaplatit. Ze své praxe však vím, že většina sportovišť bývá plně obsazená a zaznamenal jsem spíše potíže s nižší kapacitou sportovní infrastruktury, než je poptávka mezi kluby a sportovci samotnými. 

Které sporty budou dále prioritizovány? Co bude klíčem k formulaci kritérií pro jejich výběr?

S týmem odborníků, Radou NSA a dozorčí komisí NSA nastavujeme takové parametry, které budou skutečně reflektovat odraz skutečnosti. Tento klíč by měl mít z mého pohledu jasná a nerozporovatelná pravidla, kterých se prioritizace bude týkat. Můžeme samozřejmě mluvit o počtu základny. Koeficient výsledků, popularita sportu i na nadnárodní úrovni. Jednoznačně bych ale chtěl zdůraznit, že budu podporovat garance bazální podpory pro dlouhodobě podporované malé sporty. Prioritizace neznamená, že nebudeme podporovat menší sporty nebo ty, které se mezi prioritizované nevejdou. Systém prioritizace bude navíc prostupný a sporty které nebudou dlouhodobě splňovat daná kritéria z této skupiny mohou vypadnout a jiné je zcela spravedlivě mohou nahradit. Skupina prioritizovaných sportů je poměrně široká a bude čítat 30 sportovních svazů, z nichž některé zaštiťují i více sportovních disciplín. Počet 30 je poměrně velký a naším záměrem bylo, aby se mezi prioritizované sporty mohly zařadit jako sporty kolektivní, individuální, letní i zimní olympijské i některé neolympijské s velkou členskou základnou a tradicí u nás. 

Jaké podpory se dostane například lyžování nebo golf? 

Oba tyto sporty mají nejen své špičkové sportovce, které sledujeme na mezinárodní úrovni, ale zejména to jsou sporty tzv. participační, kdy je na amatérské a rekreační úrovni provozuje široká sportovní základna. I s ohledem na rozsáhlou infrastrukturu těchto sportů i počet klubů je podpora průběžně poměrně vysoká, ale zda se dostanou mezi prioritizované ukáže až hodnocení, které proběhne na podzim tohoto roku. Nechci proto předjímat.

Cílem NSA je dosáhnout harmonického sportovního prostředí nejen pro vrcholové sportovce, reprezentující naši zemi v zahraničí, ale podporovat i rekreační sportovce. Jak jsou na tom podle vás děti a mládež se sportem?

Panuje shoda napříč odborníky, že 2 hodiny TV ve škole nejsou dostatečné pro odpovídající zdatnost i získání základních pohybových dovedností. Právě proto je činnost sportovních klubů bez ohledu na druh sportu, velikost i zaměření klubů, důležitá a NSA právě tuto klubovou činnost velmi výrazně podporuje prostřednictvím “Můj klub” v rámci kterého podporujeme až 9 tisíc klubů. Podpora je plošná a velmi jednoduchá, kdy kluby získávají příspěvek na každého svého člena do 19 let, který alespoň 2krát v týdnu pravidelně trénuje a účastní se 6-ti soutěží nebo utkání v roce.

Jste z Pardubic. Jste také hokejový pardubický patriot?

V pardubickém hokejovém klubu jsem profesně strávil téměř 20 let, takže logicky mám s klubem i s mnoha lidmi, v klubu působícími, dlouhodobé vztahy. Jako pardubák Dynamu samozřejmě přeji sportovní úspěchy. 

Který sport vás osobně nejvíce nabíjí? 

Jsem bývalý veslař, a proto když mám čas a sílu, snažím se jezdit na veslařském trenažéru. Velmi mě baví i golf, na který v současné chvíli nemám žádný časový prostor a asi jako většina sportovců v zimě rád lyžuji a střídám běžky a sjezd.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Ondřejem Šebkem

Autor: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama