Apogeo
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o vývoji nezaměstnanosti v ČR za letošní leden

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář Radomíra Jáče k údajům o vývoji nezaměstnanosti v ČR za letošní leden

Míra nezaměstnanosti v české ekonomice v lednu vzrostla z 3,7 % na 4,0 % a mírně tak překonala očekávání trhu. Meziměsíční nárůst míry nezaměstnanosti je pro začátek kalendářního roku typický. V meziročním vyjádření míra nezaměstnanosti v lednu vzrostla o 0,1 procentního bodu, což byl první meziroční nárůst míry nezaměstnanosti od loňského září. Míra nezaměstnanosti se v lednu vyšplhala na nejvyšší úroveň od dubna 2021, letošní leden či únor by však měly představovat lokální maximum a v dalších měsících by míra nezaměstnanosti v české ekonomice měla klesnout.

Míra nezaměstnanosti v lednu vzrostla z 3,7 % na úroveň 4,0 %, když finanční trh očekával nárůst na 3,9 %.V meziročním vyjádření, tedy v porovnání s lednem 2023, míra nezaměstnanosti mírně vzrostla, o 0,1 procentního bodu, což představuje první meziroční nárůst míry nezaměstnanosti od loňského září.Nezaměstnanost v české ekonomice je ovšem i nadále velmi nízká, dle údajů Eurostatu za loňský prosinec byla míra nezaměstnanosti v české ekonomice třetí nejnižší v rámci celé Evropské unie, po Maltě a Polsku, podobně jako v několika předchozích měsících.

Lednový meziměsíční nárůst nezaměstnanosti tradičně souvisí s útlumem sezónních prací a vypršením pracovních kontraktů na dobu určitou. Na úrovni 4,0 %, s možností nepatrného nárůstu, se bude míra nezaměstnanosti pohybovat i v únoru, s počátkem jara by se ale měla vydat k poklesu. Jinými slovy, je dost dobře možné, že míra nezaměstnanosti na úrovni 4,0 %, vykázaná v lednu, bude představovat maximum pro celý letošní rok anebo bude letošnímu maximu velmi blízká.

Nezaměstnanost v české ekonomice zůstává velmi nízko navzdory tomu, že česká ekonomika vykázala za loňský rok pokles HDP v rozsahu 0,4 %.

Za celý rok 2023 činila průměrná míra nezaměstnanosti v české ekonomice 3,6 % a na této úrovni by se celoroční průměr mohl udržet také letos.

Je zde riziko, že slabý výkon české ekonomiky povede k postupnému nárůstu míry nezaměstnanosti, zejména v prvních měsících letošního roku. Pro možnost realizace scénáře o něco vyšší než očekávané nezaměstnanosti hovoří převis počtu uchazečů i práci nad počtem volných pracovních míst. Lednová statistika z tuzemského trhu práce hlásí, že počet uchazečů o práci (zhruba 295,5 tisíce) byl vyšší než počet volných pracovních míst (jenž činil zhruba 266,8 tisíce). Převis počtu uchazečů nad počtem volných pracovních míst byl tak zaznamenán druhý měsíc v řadě, přičemž v porovnání s loňským prosincem tento převis vzrostl.

Ve výhledu na celý rok 2024 ale i tak hovoříme o celoročním průměru pod úrovní 4 % a na tuzemském trhu práce se tedy z pohledu vývoje nezaměstnanosti zatím žádné drama nerýsuje, navzdory slabšímu výkonu české ekonomiky v loňském roce.

Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Foto: Pixabay

Zdroj: PR Konektor


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Německo se stalo motorem české prosperity po vstupu do EU. Stane se také naším hrobařem?

06.05.2024, Autor: Martin Schmarcz

Do Evropské unie jsme vstoupili před dvaceti lety. S trochou nadsázky však můžeme říci, že jsme vstoupili do Německa. Obě země jsou silně hospodářsky provázané, česká ekonomika doslova dýchá s tou německou. Když prosperuje, bohatství se přelévá i k nám, když stagnuje, spíše dříve než později se to negativně projeví i u nás.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama