e-news.cz - kurzy
Reklama

Patrik Pokorný: Máme vypínače s mikrospínači pro chytré domácnosti

13.01.2024, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Patrik Pokorný: Máme vypínače s mikrospínači pro chytré domácnosti

Rozhovor s Patrikem Pokorným, spoluzakladatelem české firmy KATY PATY. 

Patrik Pokorný je spoluzakladatel firmy KATY PATY. Firmu založili spolu s jeho partnerkou v roce 2015. Dnes exportují do 28 zemí světa. 

„Porcelánové vypínače jsme si s Katarínou původně chtěli pořídit jen do vlastního domu, pro který jsme hledali neobvyklé, a především kvalitní vybavení. Vypínače z přírodního porcelánu se ale u nás tehdy vyráběly jen v bílé barvě. Proto jsme se rozhodli vyrobit si vlastní barevné vypínače, které lépe podtrhnou náš domov. Tak vznikly naše první vypínače v grafitové barvě. Když pak přišel architekt a řekl, že něco takového nikdy neviděl a že porcelán nikdo nebarví, dodal nám impuls pustit se do výroby,“ říká Patrik Pokorný.

Na podnikání jste si vzal úvěr a také opustil místo bankéře. Měl jste nějaké předchozí zkušenosti s podnikáním?

Skoro žádné. Tedy pokud nepovažujete předchozí práci pro banku na živnosťák jako podnikání.

Jak vznikl nápad na porcelánového vypínače? Napadlo to vás nebo vaši partnerku?

Katarína měla vždy skvělé nápady, jen potřebovala po svém boku někoho, kdo je bude realizovat. Porcelánové vypínače jsme si s Katarínou původně chtěli pořídit jen do vlastního domu, pro který jsme hledali neobvyklé, a především kvalitní vybavení. Vypínače z přírodního porcelánu se ale u nás tehdy vyráběly jen v bílé barvě. Proto jsme se rozhodli vyrobit si vlastní barevné vypínače, které lépe podtrhnou náš domov. Tak vznikly naše první vypínače v grafitové barvě. Když pak přišel architekt a řekl, že něco takového nikdy neviděl a že porcelán nikdo nebarví, dodal nám impuls pustit se do výroby.

Jaké byly začátky vašeho podnikání? Měli jste investora nebo dotace? 

Začátky byly velmi těžké a nikdo nám nevěřil, používali jsem „levné“ sádrové formy. Dnes už používáme formy ocelové, které jsou ovšem 10násobně dražší než sádrové. Měli jsme štěstí, protože náš startupový projekt úvěrem podpořila společnost Credit Alliance. Díky tomu jsme si mohli pronajmout i specializované pracoviště pro vývoj barvení v Německu a při navrhování kolekcí spolupracovat se známými českými designéry. 

Máte deset zaměstnanců. Jste tedy stále startup? 

Spíš máme do 10 zaměstnanců a spolupracovníků. Ale právě přichází přerod ze startupu do stabilní a spolehlivé firmy s tradicí.

V jakých barevných provedeních porcelánové vypínače vyrábíte? 

Porcelánové vypínače momentálně vyrábíme ve 32 odstínech, v matné i lesklé variantě včetně provedení se skořepinou z různých kovů. Vyrábíme také vypínače s dřevěným rámečkem. Barevný sortiment navíc postupně stále rozšiřujeme. Poslední novinkou je odstín DERMA připomínající barvu pleti s nádechem růžové a hnědé. 

Vyžadují porcelánové vypínače jiné technické normy? Co na to říkají elektrikáři?

Naše vypínače musí mít stejně jako kterékoliv jiné certifikát shody. Co se týče zásuvek, u nich je zapotřebí mít certifikaci dle normy. Tyto normy jsou obecně postaveny pro plasty i přesto, že první vypínače a zásuvky byly pouze z porcelánu. Stejně tak naše všechny výrobky získaly příslušné certifikace pro dané země. Elektrický mechanismus vypínačů pak testuje přímo výrobce, který je oprávněn vystavovat certifikáty.  
Elektrikáři musí spíš dávat pozor na porcelán, aby jim při montáži nespadl na zem. Zapojení je pak pro ně stejné jako u jiných vypínačů a zásuvek.

Vaše výroba si vyžaduje i dost ruční práce. Jak těžké je v současnosti sehnat kvalifikovaný personál? S kým ještě spolupracujete? 

Všechno je u nás o lidech. Chcete u nás pracovat? Musíte mít cit pro detail. A smysl pro pečlivost. Ovšem lidi to baví, je to spíš taková laboratoř. Všude čisto a bílo. A kolem krabice se spoustou malých nádherných dílů.

Dají se využít ve vašem oboru také moderní technologie? 

Máme například vypínače s mikrospínači pro chytré domácnosti. USB nabíječky s integrovaným transformátorem do zdi. Což je velmi praktické, když chcete nabít mobilní telefon, kouká jen kablík ze zásuvky a nehyzdí ji trafo. Máme také stmívací automaty, časové automaty apod.

Jste také výrobci porcelánových svítidel a stolních porcelánových lamp. Co ještě váš sortiment zahrnuje? 

Jako jediní na českém, ale i světovém trhu jsme schopni nabídnout celý sortiment pokrývající porcelánové osvětlení, navíc v široké škále barev. Díky tomu lze osvětlení a vypínače v interiéru dokonale ladit tvarem i barvou. Vyrábíme světla závěsná, ale i v provedení na stěnu či strop nebo jako hravou stolní lampičku. Součástí naší nabídky jsou i luxusní světla s ručně foukaným křišťálovým korpusem. Naše osvětlení lze také doplnit o různé druhy LED zdrojů z šetrně pískovaného satináta, který vytvoří ideální světelný rozptyl.

Náš sortiment nabízí 5 kolekcí porcelánových vypínačů do moderních, tradičních i komerčních prostorů. Nově jsme uvedli na trh unikátní hranatou kolekci TABELLA inspirovanou tabulkou čokolády. Vyrábíme vypínače v provedení pro mnohonásobné rámečky, s jednou i dvěma klapkami, otočné či páčkové. Náročným požadavkům moderních interiérů chceme vyhovět nejen designem, ale i chytrými funkcemi. V naší nabídce proto nechybí ani elektronický otvírač dveří či pohybové čidlo. Vypínače lze také doplnit o časovače či stmívače. 

Porcelánové zásuvky pak vyrábíme nejen v provedení až do 70 % všech zemí světa, ale také s koncovkami pro reproduktory, anténu, HDMI či PC kabel. Aby designovou porcelánovou zásuvku zbytečně nezakrývala externí nabíječka, nabízíme také USB zásuvku, která má nabíječku integrovanou přímo uvnitř krabičky. V našem sortimentu dále najdete příslušenství potřebné pro elektroinstalaci.

O co mají klienti největší zájem? Kdo je primárně vaší cílovkou?

Velkou část našich objednávek tvoří porcelánové zásuvky a vypínače z kolekce ROO. Díky svému minimalistickému designu jsou oblíbenou volbou do každého interiéru – od moderních staveb přes zrekonstruované chalupy až po komerční a historické prostory. 

Zvláštní skupinu zájmu tvoří barevné kombinace. Někteří klienti nás úplně ohromí tím, jakou kombinaci si složili. My sami jsme fyzicky složili jen několik stovek kombinací, ale náš konfigurátor jich umí asi 32 000. Takže jistě chápete, že když přijde objednávka z Rumunska odněkud z Transylvánie, přijde se podívat i účetní. Ta poslední měla 42 kusů a každý měl jinou barevnou kombinaci. Co vypínač, to originál!
(pozn. red.: Barevná řada Stigma umožňuje si v rámci vlastního barevného vypínače sestavit ho tak, aby měl každý jeho díl jinou barvu. Například: bílé tělo, rudý střed a růžovou klapku).

Své výrobky dodáváte do 28 zemí světa včetně USA, Izraele či Hongkongu. Je těžší dnes exportovat? Kam byste rádi rozšířili váš export?

Pokud to bylo v minulosti lehčí, nevíme, nám se to zatím daří. Rádi bychom do Japonska a Austrálie.

Liší se požadavky a nároky vašich klientů v jednotlivých teritoriích světa? 

Velmi dobrá otázka – liší se hlavně vkusem. Skandinávie má ráda barevné nádechy, jako je losová, mentolová, „nebíčková“… Rumuni rádi kombinují do úžasných až divokých barevných kombinací. Maďaři preferují dřeviny. 

Co vám dnes jako exportérům nejvíce překáží? A co by vám nejvíce pomohlo? 

U nás hlavně levnější energie a jednotná legislativa pro zásuvky. A pak celní mašinerie.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Patrikem Pokorným 

Autor: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama