e-news.cz - kurzy
Reklama

Lukáš Benzl: Umělá inteligence je součástí našeho života již dlouho, aniž bychom si to uvědomovali

18.12.2023, Autor: Renáta Lucková

3 votes, average: 3,67 out of 53 votes, average: 3,67 out of 53 votes, average: 3,67 out of 53 votes, average: 3,67 out of 53 votes, average: 3,67 out of 5
Lukáš Benzl: Umělá inteligence je součástí našeho života již dlouho, aniž bychom si to uvědomovali

Rozhovor s Lukášem Benzlem, ředitelem České asociace umělé inteligence.

Lukáš Benzl je ředitel a zakladatel České asociace umělé inteligence. Založil ji v roce 2023 s cílem podpořit rozvoj a vzdělávání v oblasti AI. Přes 18 let se věnoval technologickým firmám a startupům. Působil v produktovém i projektovém managementu. V posledních letech se specializuje na AI a její dopady na firmy i jednotlivce. 

„Umělá inteligence není z právního pohledu ohraničená oblast. Její používání může zasahovat do autorských práv, ochrany osobních údajů, zákonu o rovném zacházení atd. Někde funguje ochrana velmi dobře již nyní. Pokud jde o konkrétní nařízení přímo týkající se AI systémů, bude velmi těžké najít správný balanc mezi inovací a regulací. Byl bych však velmi rád, kdyby se konkrétní nařízení formovala ve spolupráci se subjekty, které problematice skutečně rozumí,“ říká Lukáš Benzl.

Jak vznikla Česká asociace umělé inteligence?

Myšlenka založit asociaci se začala rodit na začátku roku 2023 společně se zjištěním, že se AI konečně dostává do popředí zájmu široké veřejnosti. Samotný start proběhl na podzim po delších přípravách a jednáních s prvními členy i partnery asociace. Věděl jsem, že zde chybí subjekt, který by se dokázal soustředit jak na byznys, tak na jednotlivce. Asociace vznikla s cílem vhodně doplnit AI ekosystém v České republice a první výsledky nás přesvědčují o tom, že jsme na velmi dobré cestě.

Umělá inteligence (AI) bude již brzy běžnou součástí našeho života. Bude potřeba i lidská inteligence? 

Umělá inteligence je součástí našeho života již dlouho, aniž bychom si to uvědomovali. „Běžnost“ přijde s jejím používáním napříč různými obory, vzděláváním či každodenním životem. To se však neobejde bez lidské inteligence, kdy je třeba si vybírat nejen vhodné nástroje, ale také konkrétní situace, kdy má smysl AI využívat. Umělá inteligence není konkurencí pro tu lidskou. Naopak ji dokáže skvěle doplňovat.

Je Česko ve vývoji a využívání umělé inteligence pozadu? 

Nemyslím si, že v rámci našich možností zaostáváme ve vývoji. Jen mezi našimi členy je řada firem, které mají na kontě obdivuhodné výsledky a produkty světového formátu. S využíváním jsme na tom o poznání hůře, protože zde chybí edukace a technologicky orientovaná společnost. Z mého pohledu nedává smysl říkat, co je špatně, ale zkusit využít aktuální rozmach ve svůj prospěch. Máme jedinečnou příležitost se skokově posunout a mne moc těší, že si to uvědomuje čím dál tím větší množství lidí a organizací. 

Jak se využívání AI promítne v kulturním světě, lékařství nebo průmyslu? 

Krátká odpověď zní, že zásadně. O něco delší odpověď je již o konkrétních případech, regulacích, investicích a schopnosti se přizpůsobit. V kultuře se objevují například již první videoklipy vygenerované umělou inteligencí, v lékařství se AI začíná využívat pro diagnostiku rentgenových snímků, v průmyslu je umělá inteligence „doma“ již dlouhé roky. Společným jmenovatelem je vyšší efektivita, přesnost a snížení nákladů.

Velké téma AI je ve vzdělávání. Budou v budoucnu potřeba učitelé?

Jednoznačně, ale náplň jejich práce se změní. Díky AI mohou věnovat více času a pozornosti individuálním potřebám žáků nebo rozvoji tzv. měkkých dovedností. AI dokáže udělat výuku pestřejší, pomáhat se samostudiem a stát se „parťákem“ každého pedagoga. Emoční inteligence, schopnost motivovat, porozumění sociálnímu a kulturnímu kontextu a schopnost žáky posouvat jsou aspekty, ve kterých lidský učitel stále exceluje. 

Jak to bude s právní pomocí v oblasti AI? 

Jako asociace nabízíme právní pomoc firmám a monitorujeme veškeré legislativní změny. Každý měsíc například tvoříme právní oběžník. Bude zajímavé sledovat, zda-li dokáže právní rámec držet tempo s vývojem technologií. Jak ze zkušenosti víme, většinou tomu tak není. Právní pomoc a apel na prevenci před zbytečným porušováním zákonů tak považuji za klíčovou.

Jaké jsou výzvy a příležitosti v oblasti umělé inteligence?

Seznam je nekonečný, ale rád bych zmínil jednu hlavní výzvu a jednu často opomíjenou příležitost. Za výzvu považuji sladění umělé inteligence s lidmi, tzv. AI alignment. Není jednoduché specifikovat celý rozsah požadovaného a nežádoucího chování AI systémů. Vštěpování komplexních hodnot do AI je víc než jen technologickou výzvou. Za příležitost považuji oblast ekologie. Témata jako ochrana přírody a změna klimatu dostávají díky AI zcela jinou dynamiku. Věřím, že nám technologie mohou pomáhat v tom, abychom dokázali lépe predikovat dopady našeho chování na životní prostředí a naučili se žít udržitelněji.

Může do budoucna AI ohrozit pracovní trh? 

Umělá inteligence má potenciál významně ovlivnit český pracovní trh, což může mít jak pozitivní, tak negativní dopady. Pokud bych se měl zaměřit na minimalizaci negativních dopadů, je třeba se soustředit na získávání nových dovedností, školení zaměstnanců a rekvalifikační programy. AI dokáže automatizovat určité typy práce. To konkrétně může znamenat ztrátu pracovních míst v některých sektorech. Jako asociace se snažíme firmy motivovat k tomu, aby umělou inteligencí zaměstnance nenahrazovaly, ale naopak pro ně nacházely pracovní činnosti s vyšší přidanou hodnotou. Pozitivní scénáře tak počítají dokonce se vznikem nových pracovních míst.

Jak je asociace financována? Používáte dotace?

Dotace nevyužíváme. Asociace je financována z členských příspěvků a jako nezisková organizace vše investujeme zpět do rozvoje.

Je téma umělé inteligence jen pro mladé nebo i starší generaci?

Téma umělé inteligence je relevantní pro všechny generace. Měl jsem možnost být součástí panelové diskuze v rámci mediálního vzdělávání seniorů a zájem samotných seniorů mě velmi potěšil. Ostatně v oblasti péče o seniory vzniká řada služeb využívajících umělou inteligenci. 

Jak těžké bude umělou inteligenci zavést do české legislativy?

Umělá inteligence není z právního pohledu ohraničená oblast. Její používání může zasahovat do autorských práv, ochrany osobních údajů, zákonu o rovném zacházení atd. Někde funguje ochrana velmi dobře již nyní. Pokud jde o konkrétní nařízení přímo týkající se AI systémů, bude velmi těžké najít správný balanc mezi inovací a regulací. Byl bych však velmi rád, kdyby se konkrétní nařízení formovala ve spolupráci se subjekty, které problematice skutečně rozumí.

Bude možný v budoucnu detox od umělé inteligence? 

Umělá inteligence je technologie, případný detox tak bude podobný, jako když se dnes lidé chtějí odpojit od chytrého telefonu, notebooku nebo sociálních sítí. Mnohem víc než detox mi přijde důležité mluvit o přílišném spoléhání se na AI. Určitě není od věci preferovat vykonávání určitých úloh manuálně místo použití AI, aby si člověk uchoval nebo rozvíjel určité dovednosti a schopnosti.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Lukášem Benzlem

Autor: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama