e-news.cz - kurzy
Reklama

Josef Valihrach ml: Král Karel III. si nechal naši frankovku několikrát poslat i do Velké Británie

10.10.2022, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Josef Valihrach ml: Král Karel III. si nechal naši frankovku několikrát poslat i do Velké Británie

Josef Valihrach ml. je spolumajitelem a synem rodinné firmy Vinařství Josef Valihrach. Je též degustátorem na mezinárodních vinařských hodnoceních. 

Rodina Valihrachů z Krumvíře patří mezi přední české vinaře. Největším domácím úspěchem je rozhodně prestižní titul Vinař roku České republiky, který obhájili hned třikrát. Jsou také účastníci mezinárodních vinařských soutěží, kde jejich vína získala mnohá prestižní ocenění.  Největším zahraničním úspěchem je trojnásobné celkové vítězství na světové soutěži Chardonnay-du-Monde 2022, 2020 a 2014, podpořené pravidelným umístěním v Top 5. 

Poctou pro jejich vína je také podávání při oficiálních návštěvách, například: Hillary Clintonové, prince Charlese nebo japonského císaře Akihita. Podařilo se jim také získat titul WORLD CHAMPION pro Cabernet blanc 2017.

„Pojem rodinná firma tento pojem vnímám jako zodpovědnost k tradici. Všechno má svá specifika, ale díky tomu, že rodina vinařstvím žije, jsem měl možnost se řadu věcí pomalu učit již od malička.

Víno má hlavně dělat radost,“ říká Josef Valihrach ml.

Rozhovor s JOSEFEM VALIHRACHEM ML., spolumajitelem a nástupcem rodinné firmy zakladatele Vinařství Josef Valihrach.

Jste rodinná firma, která vznikla jako jedna z prvních hned po roce 1989 a obhospodařujete nyní asi 20 hektarů vinic. Jak vidíte oba pojem rodinná firma?

Já tento pojem vnímám jako zodpovědnost k tradici. Všechno má svá specifika, ale díky tomu, že rodina vinařstvím žije, jsem měl možnost se řadu věcí pomalu učit již od malička. Vážím si také toho, že když se nám povede najít čas a ukážeme se na nějaké akci spolu, lidé to vždy ocení a často poukážou na věci, které vy berete naprosto automaticky. To je milé.

Věděl jste vždy, že chcete pokračovat ve firmě a tradici?

Vnitřně ano, ale nechtěl jsem být jen tím, co má protlačenou cestu. Takže cesta k plnému zapojení měla několik odboček. Zásadním faktorem bylo to, že jde o velkou zodpovědnost. Ne každý dostane do vínku naděleno, co je potřeba. Naštěstí senzorické zkoušky jsem složil jako nejmladší degustátor v ČR, tak se zdá, že jsem snad něco podědil. 

Vaše obec Krumvíř patří do Velkopavlovické vinařské podoblasti, která umožňuje svými podmínkami pěstování široké škály odrůd. Kterou máte nejraději?

Záleží na příležitosti a společnosti. Obecně rád experimentuji, takže například naše nová odrůda Cabernet blanc je mi velmi blízká. Mám ale rád i Chardonnay a poslední dobu si užívám nazrálé Sauvignony.  No a k dobrému steaku si pak rád dám třeba červený Carmenére, nebo Cabernet Franc. 

Výrobu zaměřujete především na kvalitní přívlastková vína a vína archívní. Která to jsou? Chystáte novinku?

Již delší dobu jsme známí tím, že se snažíme zachovat naše tradiční odrůdy, jako třeba Neuburské, tak že rádi přinášíme novinky ze světa. Třeba zmiňovaný Carmenére a Cabernet blanc. Snažíme se také na vína nespěchat. Archivace zvláště červeným a sektům kvašeným klasickou metodou champenoise rozhodně prospívá. Právě na poli šumivých vín se nějaká novinka chystá, ale více neprozradím. Omlouvám se. (smích)

V menší míře vyrábíte i vína barikovaná, cuvée a ledová. Platí to stále? Mění se podnebí?

Je to jak říkáte. Podnebí se mění, takže třeba červená vína vyzrávají lépe, kdežto roků vhodných na ledové víno značně ubývá. Ale v globálu se nám na Moravě daří. Poslední roky jsou nadprůměrné a celé odvětví má silně stoupající trend. 

Největším zahraničním úspěchem je bezpochyby trojnásobné celkové vítězství na světové soutěži Chardonnay-du-Monde 2022, 2020 a 2014 podpořené pravidelným umístěním v Top 5. Podařilo se vám také získat titul WORLD CHAMPION pro Cabernet blanc 2017. Co pro vás znamenají tato vítezství?

Bezpochyby hlavně ocenění pro otce. To jemu s mamkou se povedlo vybudovat všechno z ničeho.  Naši generaci čekají jiné výzvy, ale obecně mě někdy mrzí, že se na tohle srovnání zapomíná a pozici moravského vinařství bereme tak trochu automaticky. Dnes už má náš region dobré jméno i v zahraničí. Ještě nedávno nebylo myslitelné, že by k nám třeba se zájmem přijel autobus francouzských vinařů. 

Poctou je pro vás také podávání vašich vín při oficiálních návštěvách, například Hillary Clintonové, prince Charlese nebo japonského císaře Akihita v ČR. Jak jim chutnala vaše vína? 

Tady bohužel nemůžu referovat, neboť jsem ještě u těchto akcí nebyl. Nicméně minimálně jeho veličenstvo král Karel III. si nechal frankovku několikrát poslat i do Velké Británie.

V poslední době jste získali zlaté medaile na světových soutěžích Concours mondial de Bruxelles, velké zlaté a zlaté medaile z Concours International des Vins Lyon nebo Ice Wine du Monde. Odráží se to v prodejích vína?

Každé ocenění samozřejmě pomáhá – vína se dostanou k novým lidem. Nicméně většina našich zákazníků již ví, co chce, a jakmile se třeba oceněné víno vyprodá, navážou třeba dalším ročníkem.  

Mění se ve vinařství výrobní postupy? 

Rozhodně ano, což souvisí s měnící se přírodou. Nicméně my se stále snažíme vínu co nejméně „stavět do cesty“. Někdy platí, že čím méně zásahů, tím lepší výsledek.

Co chybí českému vinařství?

Jako největší mínus vnímám tradici přerušenou komunismem. Tradiční vinařské země se těžko dohání, ale celý segment udělal obrovský kus práce a i kultura pití vína se hodně posunula. Tím, ale neříkám, že máme být nějací upjatí. Víno má hlavně dělat radost. 

Bude se dotýkat i vinařů současná krize?

Už se dotýká – výrazné zdražení všech vstupů, dlouhé čekací doby a vysoké ceny skla, nebo kartonů. Nemám rád, když se pořád naříká, ale samozřejmě nějaké mraky na obzoru už jsou. Nicméně jsme v tom všichni spolu, každého se krize nějak dotkne. Na druhou stranu si říkám, že kdybychom třeba před pár lety četli prognózu podobného nárůstu cen energií a inflace, asi bychom si představili mnohem černější realitu. Takže ať situaci pečlivě sleduji, jsem opatrný ke hlásání katastrofických scénářů. 

Největším domácím úspěchem je rozhodně prestižní titul Vinař roku České republiky. Vítězství v této soutěži se vám podařilo třikrát obhájit. Váš otec Josef Valihrach starší dostal i velké ocenění. Co pro něj a pro vás toto ocenění znamená? 

Ač to bylo velké překvapení, jsem za toto ocenění pro otce moc rád. Jsem na něj pyšný. Jde o určité potvrzení nastavené cesty. Sám také vidím s přibývajícími roky některé taťkovi strategie a rozhodnutí jinak a dávají mi větší a větší smysl. Jinak obecně soutěž Vinař roku je to nejlepší u nás a byť jen dostat se do finále je obrovský úspěch. Nemluvě o mediálním dosahu. Důležité také je, že ve finálovém hodnocení jde hlavně o pohled zahraničních kapacit v oboru. Pozitivní zpětná vazba od zkušených degustátorů (nejen) s titulem Master of Wine je pro vinařství velmi dobrým vysvědčením. 

Jaké bude letošní víno?

Unikátní, stejně jako každý rok. Sklizeň teprve začíná a bojíme se výkyvů počasí, nicméně parametry zatím sklizených hroznů byly takřka ideální. 

Vyhrajete Vinaře roku i počtvrté? 

To je otázka na taťku. Zařekl se, že třikrát a dost a já ho ke změně nebudu nutit. Navíc osobně mi třeba strašně moc dala zkušenost z hodnotících komisí Vinaře roku, což by s naším dalším soutěžním zapojením padlo. 

Věříte, že ve vínu je pravda?

Řekl bych to spíše tak, že věřím v pravdu a vínem žijeme, tak snad ano. (smích)

Děkuji za rozhovor. 

Foto + Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama