e-news.cz - kurzy
Reklama

Adam Klásek: Náš obojek je navržen tak, aby farmáři šetřil náklady a pomáhal s managementem stáda skotu

02.01.2024, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 5
Adam Klásek: Náš obojek je navržen tak, aby farmáři šetřil náklady a pomáhal s managementem stáda skotu

Rozhovor s Adamem Kláskem, spoluzakladatelem startupu FlockLock s.r.o.

Adam Klásek je spoluzakladatel startupu FlockLock s.r.o., projektu čtyř nadšenců, kteří se rozhodli pomoci sedlákům a zemědělcům s chovem dobytka v 21. století. Věří, že jediná udržitelná cesta moderního zemědělství je provozovat tradiční praktiky jako je pastevectví za pomoci moderních technologií. 

„Úplně první myšlenka paří jednomu ze spoluzakladatelů Danielovi Rychlému, který měl v hlavě nápad o nahrazení elektrických ohradníků modernějším způsobem. Řešení spočívalo v malé ušní známce, která by zvíře upozornila pokaždé, když by se začalo vzdalovat z pastviny, a to pomocí elektrických impulsů. Během vývoje jsme však zjistili, že větší přidanou hodnotou pro farmáře představuje komplexnější produkt, který nejen monitoruje polohu stáda, ale také dokáže identifikovat denní aktivitu a rozpoznat zdravotní stav zvířat. Proto teď testujeme chytrý obojek, který tyto funkce bude mít a farmáři tak nabídne celkový přehled o jeho stádu i jednotlivých kusech,“ říká Adam Klásek. 

Váš startup FlockLock vyrábí chytré obojky pro krávy a koně, které chovatelům usnadňují správu jejich stád, a tím jim šetří peníze, čas a nervy. Jak těžké bylo přesvědčit farmáře?

Velmi záleží na tom, v jaké situaci se farmář nachází. Náš obojek je navržen tak, aby farmáři šetřil náklady a pomáhal s managementem stáda, a to tak, že neustále monitoruje stav zvířete a tyto informace odesílá farmáři do aplikace. Existují chovy, kde běžně dochází ke ztrátám skotu, ať už zaběhnutím nebo krádeží. V takových případech má pro chovatele náš obojek velký význam. 

Velkým přínosem našeho řešení je rovněž zvýšení počtu narozených telat díky detekci jalových krav, která je pro chov masného skotu na pastvě velmi obtížná. Je třeba zmínit, že náš produkt je zatím v testovací fázi a na vstup na trh se teprve chystáme, na druhou stranu je zájem o náš produkt velký a farmáři se nám sami od sebe ozývají s dotazy, kdy produkt bude dostupný. 

Kdo měl ten nápad, který rozhodl, že se s tím pokusíte něco udělat a pomocí moderních technologií vrátíte zemědělství jeho ztracený lesk? 

Úplně první myšlenka paří jednomu ze spoluzakladatelů Danielovi Rychlému, který měl v hlavě nápad o nahrazení elektrických ohradníků modernějším způsobem. Řešení spočívalo v malé ušní známce, která by zvíře upozornila pokaždé, když by se začalo vzdalovat z pastviny, a to pomocí elektrických impulsů. Během vývoje jsme však zjistili, že větší přidanou hodnotou pro farmáře představuje komplexnější produkt, který nejen monitoruje polohu stáda, ale také dokáže identifikovat denní aktivitu a rozpoznat zdravotní stav zvířat. Proto teď testujeme chytrý obojek, který tyto funkce bude mít a farmáři tak nabídne celkový přehled o jeho stádu i jednotlivých kusech. 

Jak na tento nápad reagovali investoři? 

Náš startup pracuje na řešení monitorování skotu poměrně krátkou dobu, ale s investory už jsme v kontaktu a do budoucna počítáme s nějakou investicí, která by nám umožnila pokrýt zbylé výdaje na vývoj a na vstup na trh. Vzhledem k tomu, že se jedná o inovační technické řešení v chovu masného skotu na B2B trhu, zájem investorů o náš startup tu pochopitelně je. 

Co na to „říkala“ samotná zvířata?  

Během vývoje našeho produktu jsme se zvířaty byli mnohokrát v kontaktu, jejich řeč ovšem přeložit nedokážeme. Přesto si myslíme, že zvířatům rozumíme a dostali bychom od nich pozitivní zpětnou vazbu. Koneckonců tento projekt vznikl jako nápad, který by měl chovatelům ulehčit práci okolo stáda a vrátit masný skot z chléva zpátky na pastvu do přírody – tedy tam, kam od nepaměti patří. Z pohledu zvířete se jedná o produkt, který jej monitoruje a farmáře upozorní na zdravotní stav či jinou mimořádnou aktivitu zvířete. Nemocnému či ztracenému jedinci se tak dostane pomoci mnohem rychleji než v případě, kdy by naši známku neměl. Kromě toho zvířata v minulosti nosila plechové zvonce, které často vážily i několik kilogramů. Náš obojek často prezentujeme jako chytrý zvonec pro skot.

Proč podle vás lidé odcházejí z venkova a vesnic? 

Za mne je to pochopitelné, zejména u mladých lidí. Myslím si, že hlavním důvodem pro volbu bydlení ve městě je výrazně větší nabídka práce, kulturního vyžití a dostupnost služeb, které vidíme z vesnic ustupovat. Celé to je ruku v ruce s trendem koncentrace, která se týká v podstatě všech odvětví.  Na druhou stranu život na vesnici nabídne podstatně větší klid, čistější vzduch a obklopení přírodou, které by se ve městě hledalo těžko. Sám bydlím na vesnici a neměnil bych. 

Váš projekt je projekt čtyř kamarádů, kteří si dali za cíl zmodernizovat zemědělství a přiblížit ho mladé generaci, která ho v současné době z velké části přehlíží a raději si vybírá jiné obory. Je to první počin? Chcete jít s nápady dál? 

Cílem našeho projektu je vytvořit funkční produkt, který farmářům výrazně usnadní chov masného skotu na pastvě. Mladá generace se do zemědělství příliš nehrne a není se čemu divit. Fyzicky náročná práce a nízká mzda to vysvětlují. Naše řešení myslí i na snižující se pracovní sílu v zemědělství a přináší do chovu skotu digitální řešení, pomocí kterého je možné chov zefektivnit. Řešení však chceme postupně rozšiřovat, a to jak přidáváním funkcí, tak i monitorováním dalších zvířat. V současné době pracujeme pro verzi obojku pro koně. 

Říkáte, že zemědělství je krásný obor, jenom je nutné ho přizpůsobit a přiblížit ho nastupujícím generacím, a jít s dobou. Je to podle vás cesta, jak odliv lidí ze zemědělství zastavit? 

Trend odlivu lidí v zemědělství lze pozorovat nejen v Česku, ale i v řadě dalších evropských zemí. Koneckonců podle počtu lidí pracujících v zemědělství se občas posuzuje i vyspělost státu. Nedíváme se na náš produkt jako na řešení, které by dokázalo zastavit odliv lidí v zemědělství, spíše jej vnímáme jako způsob, jak se s malým počtem lidí postarat o velké stádo. Jedním z cílů našeho řešení je dosáhnout toho, aby extenzivní chov skotu na pastvě byl konkurenceschopný konvenčnímu chovu, tedy chovu skotu ve stájích.  

Vytvořit chytrou známku pro koně a krávy, kterou mají zvířata připnutou na krku, a ta monitoruje jejich pohyb, a na základě vzorců jejich chování a pohybu chovatele informuje, co se na pastvině děje, je velká inovace. Jen v ČR? Chystáte se také exportovat? 

Máme co dělat, abychom dokázali naše řešení co nejdříve dokončit a dostat jej na český trh. Kdyby se nám to podařilo, je velice pravděpodobné, že s řešením poté budeme expandovat na zahraniční trhy v evropských zemích. Výhodou pro nás je, že chov masného skotu ve zbytku Evropy je dost podobný tomu českému. Naše řešení by tedy mohli uvítat i chovatelé v zahraničí. 

Máte konkurenci? 

Náš produkt je odlišný v tom, že nahrazuje několik stávajících řešení a zároveň využívá takový způsob komunikace, který funguje kdekoliv v České republice, i v místech bez signálu. Konkurenční řešení existuje, ale je určeno především pro mléčný skot a na rozlehlé pastvě by nefungovalo. U masného skotu existuje pouze monitorování polohy nebo měření aktivity pomocí pasivních pedometrů, které farmáři neposkytnou ucelený obraz o aktivitě a zdravotním stavu jeho stáda. 

Váš obojek je schopen rozpoznat například i nemoci a možná zranění zvířat. Máte v tomto již praktickou zkušenost? 

V rámci testování se nám párkrát podařilo pomocí monitorování aktivity zjistit, že něco není v pořádku. Vzhledem k tomu, že se stále jedná o vývoj, bylo třeba tuto aktivitu konzultovat s farmářem, který pak sám vyhodnotil, čím přesně zvíře trpí. Jako identifikátor nemocných zvířat či zvířat v říji naše řešení funguje, stále je zde však velký prostor pro optimalizaci a následný vývoj. Co se týče monitorování polohy a upozornění na útěk zvířete, tam naše řešení funguje spolehlivě. 

Tvrdíte, že šetříte čas a hlavně peníze, protože se chovatelé skotu mohou naplno věnovat ostatním svým aktivitám a úkolům. V čem konkrétně? 

Největší přidanou hodnotou našeho řešení je zvýšený počet narozených telat, což pro farmáře představuje vyšší budoucí příjem. Naopak jalová kráva, která nerodí telata, pro farmáře představuje ztrátu. My farmáři umíme zvýšit počet narozených telat tak, že včas identifikujeme krávy na pastvě, které ještě nezabřezly a upozorníme na to farmáře. Kromě toho dokážeme upozornit na nemoci zvířete a zajistit tak včasnou veterinární pomoc. V neposlední řadě farmáři dokážeme snížit náklady spojené s fyzickým monitorováním skotu. 

Nyní testujete druhou vlnu prototypů na několika farmách a stádech v okolí, odkud získáváte data, která následně analyzujete a vyvozujete z nich obvyklé vzorce chování, které umožňují rozpoznat všechny odchylky chování zvířat od jejich normálu. Jak víte, jaký je normální vzorec chování zvířete? Jak se to bude využívat dál? 

Vytvořit algoritmus, který by bez problému dokázal rozpoznávat, o jakou nemoc se jedná a čím přesně zvíře trpí, je běh na dlouhou trať. Kromě toho lze pozorovat různé vzorce chování napříč jednotlivými plemeny. Začínali jsme tak, že jsme zvířeti nasadili známku a následně jsme porovnávali data ze známky s tím, co skutečně zvíře dělá. Poté jsme pak začali sestavovat algoritmy na rozpoznávání zdravotního stavu zvířete a konzultovali je s veterináři. Měli jsme tedy data od zdravých i nemocných kusů skotu z jednoho stáda, které jsme mezi sebou následně porovnali.  

Váš nápad získal první místo v projektu Nastartujmese.cz a ocenění od odborné poroty. Co pro vás tento úspěch znamená? 

Vítězství našeho projektu v této soutěži je pro nás velký úspěch. Jednak teď máme finanční prostředky, které můžeme použít na další vývoj našeho produktu, jednak jsme získali nefinanční podporu v podobě konzultací a dalších služeb, které jsou pro nás velmi přínosné. Kromě toho je pro nás důležité, že se FlockLock dostane do povědomí širší veřejnosti a případných partnerů přes různá média. Vedle těchto benefitů pro nás výhra představuje velkou motivaci pokračovat v tomto projektu a dotáhnout jej do finální podoby. 

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Adamem Kláskem 

Autor: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama