e-news.cz - kurzy
Reklama

Na koho se obrátit při neshodách s pojišťovnou? Češi věří asociaci

15.08.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Na koho se obrátit při neshodách s pojišťovnou? Češi věří asociaci

Podle aktuálního průzkumu by se Češi při neshodách s pojišťovnou nejčastěji obraceli na Českou asociaci pojišťoven. A to buď přímo, nebo skrze Kancelář ombudsmana ČAP, jejímž hlavním úkolem je ochrana spotřebitele.

V loňském roce Kancelář ombudsmana ČAP řešila 207 sporů v oblasti neživotního pojištění, třetinu se podařilo uzavřít smírem obou stran.

Téměř dvě třetiny populace už někdy slyšely o České asociaci pojišťoven, pětina pak ví, že existuje ombudsman ČAP. „Pokud člověk zná Českou asociaci pojišťoven, je pravděpodobné, že bude znát i její Kancelář ombudsmana. Nejčastěji ji přitom znají muži a vysokoškoláci – ti mívají obecně větší přehled o dění ve finančním odvětví,“ vysvětluje Jana Hamanová z agentury SC&C, která realizovala pro Českou asociaci pojišťoven průzkum na toto téma.

Neshody rozřeší asociace, ne soudy

Pokud by Češi měli problém s pojišťovnou, je to právě asociace, na kterou by se obrátilo 38 % respondentů. Kancelář ombudsmana by byla volbou pro 23 %. „Kancelář ombudsmana ČAP byla založena v roce 2018 na ochranu spotřebitele. Jejím úkolem je zajistit nestranné, a především rychlé a spravedlivé mimosoudní řešení spotřebitelských sporů souvisejících s neživotním pojištěním,“ vysvětluje ombudsmanka České asociace pojišťoven Alena Macková. Na soud by se v případě neshod s pojišťovnou obrátilo 14 % respondentů. Soudní cesta je přitom bližší mužům, případně mladším a vzdělanějším lidem. Finančního arbitra by oslovilo 5 % osob a obdobné procento by problémy řešilo s ČNB.

Třetina sporů končí smírem

V roce 2021 řešila Kancelář ombudsmana ČAP 207 sporů klientů s pojišťovnami, v 86 % případů se jednalo o problémy s likvidací pojistné události (nevyplacení pojistného plnění). Nejčastěji, ve 14 % případů, se týkaly pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Ke smíru pak došlo v téměř třetině sporů. „Průměrná doba vyřešení sporu byla 41 dní. V porovnání s řízením před soudem je to několikanásobně kratší doba. To je však jen jedna z mnoha výhod mimosoudního řešení sporů intervencí Ombudsmana ČAP. Můžeme s potěšením konstatovat, že pojišťovny dohodnuté řešení vždy respektují,“ uzavírá Alena Macková.

Foto: Pixabay

Zdroj: ČAP 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Jaké připojištění se vyplatí pro cestování do zahraničí?

22.11.2023, Autor: red

Cestování do zahraničí je vzrušujícím dobrodružstvím, při kterém objevujeme nové kultury a prožíváme spoustu zážitků. Také však s sebou nese určitá rizika. Proto je důležité si před cestou sjednat správné cestovní pojištění, které kryje náklady v případě nečekaných zdravotních komplikací a dalších nepříjemných událostí. Za zvážení také stojí, zda se vám nevyplatí některé připojištění k cestovnímu pojištění, které kryje další možná rizika související s cestováním.

Nepodceňujte pojištění domácnosti 

18.10.2023, Autor: Z blogosféry

Krádež, požár nebo třeba povodeň. To jsou jen některé příčiny, které vás mohou připravit o majetek a způsobit vám tak i milionové škody. Jak je lze nahradit? Pomůže vám pojištění domácnosti.

Apogeo
Reklama

Novela zákona o povinném ručení

05.09.2023, Autor: Z blogosféry

ČR mění podmínky kvůli sjednocení pravidel s ostatními státy EU podle takzvané motorové směrnice. Změny v novele zákona o povinném ručení jsou vnímány jako krok k větší bezpečnosti na silnicích a k ochraně poškozených v případě dopravních nehod.

Pojišťovny se musí otáčet. Vyřizování událostí se zrychluje díky digitalizaci 

10.08.2023, Autor: red

Rychlost vyřizování pojistných událostí patří mezi klíčové faktory ovlivňující spokojenost klientů s pojišťovnami. Tuzemský trh je poměrně konkurenční, a tlak na rychlé vyřizování je proto značný. Souhrnně pojišťovny řeší až tisíce případů denně, rychlost likvidace je přitom ostře sledovaná metrika.

e-news.cz - kurzy
Reklama

Porucha nebo odtah vozu na dovolené v zahraničí? Povinné ručení ani havarijní pojištění často nestačí

01.07.2023, Autor: Z blogosféry

Jen do Chorvatska, Itálie, Rakouska a na Slovensko se loni podívalo přes dva miliony Čechů. Nejčastěji tam vyrazili autem. Průměrné stáří osobních vozidel v ČR je přitom šestnáct let, což je o čtyři roky více než v celé Evropské unii. Většina starších aut má navíc sjednané pouze povinné ručení, u kterého není asistence v zahraničí žádná nebo je jen základní. Proto je před cestou důležité asistenční služby ověřit, případně si sjednat připojištění vozidla po dobu dovolené.

e-news.cz - kurzy
Reklama

Při pořízení fotovoltaických panelů nezapomeňte na jejich pojištění  

30.05.2023, Autor: red

V souvislosti se složitou situací na energetických trzích v ČR prudce roste zájem o fotovoltaiku. A to na všech úrovních, tj. od malých instalací na střechách rodinných domů přes větší projekty na střechách průmyslových hal, nákupních center či veřejných budov až po velké pozemní fotovoltaické elektrárny.

Apogeo
Reklama