Apogeo
Reklama

Technologie a umělá inteligence transformují administrativní pozice typu referent. Potřeba kvalifikovaných specialistů roste

28.05.2023, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Technologie a umělá inteligence transformují administrativní pozice typu referent. Potřeba kvalifikovaných specialistů roste

Pracovní pozice referent, která může představovat téměř cokoliv a je velmi často spojována s místem u počítače a administrativou, je na ústupu. Aby se lidé nezabývali rutinní činností, a především se soustředili na oblast, kde je zapotřebí kreativity, kritického myšlení a schopnosti kontroly, nastupují technologie, umělá inteligence, případně kvalifikovaní specialisté.

Podle průzkumu Světového ekonomického fóra se čtvrtina pracovních míst v příštích pěti letech změní. Specialisté jsou žádaným zbožím. „V rámci pojišťovnictví jsou to především pozice pojistných matematiků, datových analytiků, IT specialistů,“ říká tisková mluvčí pojišťovny UNIQA Eva Svobodová. Naopak v rutinních provozech, jako je například likvidace škod, účetnictví či call centru., je obecně trend k nasazení technologií a on-line postupů k jejich zvládnutí. „Jenomže mezitím roste počet našich klientů a spektrum nabídky produktů a služeb, což současně znamená více obsluhy, takže se nejedná o redukci pracovních míst, spíše transformaci jejich pracovní náplně a způsobu provádění,“ dodává Svobodová.

Nedostatkem kvalifikovaných odborníků trpí dlouhodobě i pekařský obor. „Řešení hledáme spoluprací s učilišti, středními školami a projektem s VŠCHT. Vychováváme si lidi už od školy, hlavně pracovníky vývoje,“ říká ředitelka společnosti Zeelandia Veronika Wimmerová. Přesto firmám chybí budoucí pekaři, cukráři, potravinářští technologové a pracovníci vývoje. Také Veronika Wimmerová potvrzuje ústup takzvaných referentů: „Tyto obecné administrativní pozice typu referent či asistentka jsou nahrazovány pozicemi kvalifikovaných specialistů.

Kvalitní zaměstnance hledají na školách i pojišťovny: „V rámci ČR a SR se snažíme oslovovat slibné kádry už během VŠ studia a máme s tím velmi dobré zkušenosti. U nás konkrétně se propracovali stážista nebo UNIQA trainee postupně až do představenstva společnosti,“ doplňuje Eva Svobodová. Nedostatek specialistů řeší mimo jiné i zřízením mezinárodního hubu specialistů v rámci evropského koncernu UNIQA, kde sdílí jejich know-how a kapacity.

Podle Světového ekonomického fóra vznikne 69 milionů nových pracovních míst, zatímco zhruba 83 milionů pozic zanikne. „Nelze říci, že by profese zcela zanikly, nicméně je lze částečně nahradit technologiemi a AI,“ říká Eva Svobodová z Uniqa pojišťovny a dodává: „Naopak mnoho nových profesí v průběhu minulých let vzniklo, ať už v důsledku regulace v našem odvětví, anebo vývoje na trhu práce: například Compliance manager, Employer Brand specialista, Security Officer, Specialista na sociální sítě či manažer procesů.“

Dle pojišťovny bude do budoucna zapotřebí mnohem více lidí na péči o nesoběstačné a seniory, výživových poradců, fitness trenérů, lékařů, ale i schopných finančních poradců, protože přibývá možností, jak naložit s penězi a jakou formou to dělat.

Foto: Pixabay

Zdroj: BEAUFORT


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Bankovnictví a pojišťovnictví se digitalizuje ještě rychleji než před pandemií

02.08.2021, Autor: Z blogosféry

V druhé polovině roku dojde s největší pravděpodobností k personálnímu zeštíhlování v bankovním sektoru. Podle propočtů agentury Bloomberg půjde v celosvětovém měřítku o největší propouštění od finanční krize v roce 2015, v řádu stovek pracovníků plánují propouštět i velké tuzemské banky.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama